D-Link PowerLine AV 500 Network Kit

Još jedan od odličnih PowerLine adaptera koje D-Link ima u ponudi. Ovo je AV 500 komplet koji bi trebao da da dosta bolje rezutate u transferu podataka od standardnih 200Mbps modela, stim što će to prilično zavisiti od samih strujnih instalacija.

PowerLine uređaji su postali prilično popularni i to nije slučajnost, radi se o veoma praktičnim mrežnim adapterima koji će na najjednostavniji mogući način rešiti povezivanje u kući ili stanu, gde nije jednostavno provući mrežne kablove ili gde se traže bolji rezultati za transfer od prosečne WiFi mreže. D-Link u svojoj ponudi ima dosta modela iz ove kategorije, a do nas je stigao i AV 500 Network Kit. Radi se o uređaju koji teoretski može da propusti 500Mbps podataka, što je i više nego dovoljno što prosečnom korisniku može zatrebati. Naravno, ovo su ipak idealni uslovi u kojima su ove brojke izmerene, dok će realno to biti bliže 200Mbps, što je opet sasvim dovoljno.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Performanse zavise od kvaliteta instalacija

Specifikacije

  • Interfejs: 10/100Mb LAN, PowerLine (do 200Mbps)
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: 128-bit AES data encryption
  • Dimenzije: 70 x 52 x 26 mm

D-Link PowerLine AV 500 Network Kit DHP-309AV

U pakovanju se dobijaju dva adaptera, tako da ih možete iskoristiti da povežete dva uređaja međusobno, ili da jedan adapter povežete na ruter a drugi iskoristite za priključenje nekog drugog uređaja na lokalnu mrežu i internet. U paketu stižu još i dva LAN kabla, jednostavno korisničko uputstvo i CD sa dodatnim uputstvima. Adapteri su vrlo kompaktnih dimenzija i najviše podsećaju na neke adaptere za napajanje. Bele su boje i sa D-Link oznakom sa gornje strane. Konektor i adapter za napajanje su ugrađeni, tako da jedino što korisnik treba da uradi jeste da nađe slobodnu utičnicu za struju.

Sa prednje strane uređaja nalazimo tri statusne diode (Power, PowerLine i LAN), dok su sa donje strane 10/100Mbit-ni LAN konektor i Simple Connect taster kojim se uključuje enkripcija konekcije ili resetuje adapter. Proizvođač savetuje da se ne koriste razdelnici napona, pa čak ni u vidu UPS-a, i treba znati da će konkretni rezultati u transferu podataka zavisiti i od kvaliteta samih instalacija, kao i razdaljine na kojoj se to radi. Ipak, za neke kućne ili kancelarijske potrebe, neće biti problema i dobija se veza dovoljno dobra da i Full HD streaming može da prođe bez ikakvih problema.

Rezime

U praksi, PowerLine adapteri su se pokazali odlično: postavljaju se vrlo brzo i ne zahtevaju praktično nikakvo dodatno znanje od uključivanja u struju i priključivanja LAN kabla, sa rezultatima koji su odlični i koji će biti sasvim zadovoljavajući za većinu korisnika, čak i one malo zahtevnije. Ovo su jedni od onih set and forget uređaja koji se jednom nameste i zaboravi da postoje, pa razvlačenje mrežnih kablova nije opcija, uvek možete probati sa PowerLine adapterima, posebno ako imate novije i kvalitetnije strujne instalacije.

Conclusion

PowerLine adapters work great; the installation is quickly and does not require any additional knowledge of being plugged in and connecting the LAN cable, while the results will be satisfactory for most users, even more demanding ones. This is one of the set and forget device, and when placing network cables is not an option, you can always try the PowerLine adapters, especially if you have newer and good power installations.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 45€

Pin Computers ustupio: D-Link PowerLine AV 500 Network Kit DHP-309AV
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.