D-Link WiFi N150 Pico USB Adapter

Jednostavan i minijaturan WiFi adapter, sigurno jedan od najmanjih koji se mogu kupiti. Radi na 2.4GHz, uz maksimum protoka od 150Mbps, stim što treba naglasiti da ipak ima malo slabije performanse u odnosu na modele sa eksternom antenom.

Ako bi se napravilo takmičenje za najmanji WiFi adapter koji se može naći, D-Link bi svakako imao dobrog kandidata u modelu Pico USB adapter. Ovakvi minijaturni adapteri su postali vrlo popularni kod svih onih koji traže što jednostavniji način da dobiju WiFi na svom desktop ili laptop računaru. Naravno, ako bi gledali performanse, jasno je da WiFi adapter sa integrisanom antenom ne može pobediti one sa eksternim, no to svakako nije problem pošto su ovde u prvom planu svakako dimenzije, pa tek onda sve ostalo.

Ključne karakteristike

  • Impresivno kompaktne dimenzije
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Podrška samo za Windows sisteme

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Konektori: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128-bit WEP, Wi-Fi Protected Access (WPA/WPA2-PSK, WPA/WPA2-EAP)
  • Dimenzije: 18.6 x 14.3 x 6.1 mm

D-Link Wireless N150 Pico USB Adapter DWA-121

Ovaj Pico adapter, kako ga proizvođač naziva je dimenzija 18.6 x 14.3 x 6.1 mm, i zaista zaslužuje svoje ime. Ako ste ranije videli bilo koji minijaturni USB adapter za miša ili tastaturu, ovaj spolja izgleda baš tako i da nije D-Link logoa i skrivene statusne diode, teško da bi iko pogodio da se radi o WiFi adapteru. Pakovanje je standardno i stižu samo kratko korisničko uputstvo i CD sa drajverima. Kao i uvek, toplo savetujemo da prvo na sajtu proizvođača proverite da li postoje neki svežiji drajveri. Još jedna napomena, zvanično, podržan je samo Windows operativni sistem u 32 i 64 varijantama, mada nije isključeno da ipak može da se natera da radi i na Linux i MacOS računarima, mada to ipak treba na vreme proveriti. Dodatno, nije loše znati da se ovde radi o Realtek čipsetu, tako da alternativno mogu da se potraže i isprobaju i ovi drajveri.

Ovaj model podržava 802.11n standard, do brzine transfera od 150Mbps, pri čemu radi na 2.4GHz frekvenciji. Ono što je bitno je da su tu sve standardne opcije za zaštitu u vidu 64-bitne i 128-bitne WEP enkripcije, kao i WPA/WPA2-PSK, WPA/WPA2-EAP zaštite. Ono što treba znati je da će rezultati biti slabiji nego kada je u pitanju neki WiFi adapter sa eksternom antenom, što će se najviše osetiti u situacijama gde je potreban malo jači signal, ili gde ste malo dalje od wireless rutera. Ipak, ovaj adapter će biti sjajan dodatak za sve one kojima se recimo na laptopu pokvario ugrađeni WiFi, ili za sve situacije gde je korisno imati WiFi pri ruci za desktop.

Rezime

D-Link Pico Wireless adapter je sjajna stvar koju stvarno treba imati pri ruci i koju verujemo da će ljubitelji gadgeta imati u svojoj torbici, za svaki slučaj! Cena je dobra, pa iako po performansama ne može da se poredi sa klasičnim adapterima, posebno onima sa jačim, eksternim antenama, i dalje predstavlja vrlo korisnu stvarčicu koja će mnogima puno značiti.

Conclusion

D-Link Pico Wireless adapter is a great thing to have, so gadget lovers will surely have it, just in case! The price is affordable, even though its performance cannot be compared with conventional adapters, especially those with stronger, external antennas, and continues to be a useful feature that will mean a lot.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 13€

Pin Computers ustupio: D-Link Wireless N150 Pico USB Adapter DWA-121
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.