D-Link WiFi N 150 High-Gain USB

D-Link u svojoj ponudi ima dosta toga kada je mrežna oprema u pitanju, a mi smo videli interesantan USB WiFi adapter. Za razliku od onih minijaturnih modela koji su popularni, ovaj ima eksternu antenu nešto većih dimenzija i namenjen je onima koji imaju problema sa jačinom signala.

Ovo nije prvi put da vidimo kompaktni Wireless USB adapter, ali je D-Link ipak napravio interesantan i originalan dizajn koji će ipak napraviti razliku u odnosu na brojnu konkurenciju. Za D-Link ne treba neko posebno predstavljanje pošto se izvesno radi o jednom od najpoznatijih proizvođača mrežne opreme koji je zadužen kako za uređaje za kućne korisnike, tako i za napredna biznis rešenja. USB adapter koji smo mogli da isprobamo spada u High-Gain modele, što znači da će biti dobar izbor za one koji imaju problem sa jačinom signala.

Ključne karakteristike

  • Nešto veća antena
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Konektori: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128-bit WEP data encryption, Wi-Fi Protected Access (WPA/WPA2)
  • Dimenzije: 210 x 15 x 14 mm

D-Link Wireless N 150 High-Gain USB Adapter DWA-127

Za razliku od najvećeg broja WiFi USB adaptera na tržištu, D-Link DWA-127 model izgleda najzanimljivije, pošto je proizvođač svu elektroniku uspeo da ubaci u donji deo kućišta antene, tako da ceo adapter zapravo izgleda kao velika antena sa USB portom. Zgodan trik pošto će iz USB porta računara ili laptopa viriti samo mali deo pošto se antena savija pod uglom od 90 stepeni. Nema zaštitne kapice na USB portu, a ono na šta treba računati jesu malo veće dimenzije zbog kojih neće biti baš tako zgodan za nošenje, pošto je dužina cele antene 210mm.

U pakovanju stižu papirno kratko uputstvo i CD sa softverom i drajverima. Generalno, savet je da na sajtu proizvođača proverite da li ima svežijih drajvera pre instalacije, a dobra vest je da su zvanično podržane sve novije verzije Windows, MAC OS i Linux operativnih sistema. Kao što je i očekivano, tu je i podrška za 64-128bitnu WEP enkripciju podataka, kao i WPA/WPA2 zaštitu, a vidimo da postoji i WPS taster kojim se očakpava povezivanje sa drugim uređajima koji podržavaju taj standard, bez unošenja passworda.

Rezime

Ovaj adapter radi na 2.4GHz frekvenciji i podržava 802.11b/g/n standarde, uz maksimalan teoretski protok od 150Mbps. Proizvođač navodi da se radi o High-Gain anteni, ali konkretnih podataka o njoj nema. Ipak, treba očekivati znatno bolje rezultate u odnosu na adaptere sa integrisanom antenom. Kao i uvek, srećemo pažnju da će konkretni rezultati dosta zavisiti od konfiguracije prostora kao i toga koliko ima bežičnih uređaja u okolini. Za oko 20€ koliko košta, dobija se USB adapter koji možda nije minimalnih dimenzija, ali će sigurno dati bolji signal i transfer u odnosu na većinu drugih, što će puno značiti onima koji i inače imaju problema sa prijemom signala.

Conclusion

The adapter works on the 2.4GHz frequency and supports 802.11b/g/n standards, with the 150Mbps maximum theoretical bandwidth. The manufacturer states that High-Gain antenna was used but there is no concrete information about it. However, better results compared to adapters with integrated antenna are expectable. Concrete results will depend on the configuration of the space and the fact how much wireless devices there are in the vicinity. For 20 Euros, the mid-size USB adapter is provided, offering a better signal and transfer compared to most other models, which will be important for those who have problems with signal reception.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2015.): 17€

Gigatron ustupio: D-Link Wireless N 150 High-Gain USB Adapter DWA-127
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com