Eaton Powerware 5110

Veoma dobar UPS uređaj kapaciteta 500VA ili 300W. Poseduje Surge zaštitu za ukupno šest uređaja i Battery podršku za tri uređaja. Pod punim opterećenjem izdržava oko 3 minuta, a ukoliko niste tu kada nestane struje, softver će sam ugasiti računar, štiteći podatke i uređaje.

Eaton brand Powerware je zadužen za zaštitu podataka u kućnom, poslovnom i industrijskom okruženju. UPS-evi su samo jedna stavka u impresivnom portfoliju ove kompanije koja ima preko 82000 zaposlenih i posluje u preko 150 zemalja sveta. Sa 40 godina iskustva, ova kompanija predstavlja jednog od tržišnih lidera i dobro je videti da je konačno zastupljena kako treba, a da mi imamo pristup proizvodima koji nas najviše interesuju. Pored USP-eva koji pokrivaju potrebe opsega od 500VA do 825kVA, tu su i Data Centar rešenja kao i softver za upravljanje. Za početak smo odabrali UPS iz serije 5, model 5110 koji je namenjen malo zahtevnijim kućnim ili kancelarijskim korisnicima i koji nudi kompletnu zaštitu za uređaje odgovarajuće potrošnje.

Ključne karakteristike

  • Surge i Battery zaštita
  • 3 minuta autonimije pod punim opterećenjem
  • Zaštita telefonske linije
  • Odličan prateći softver

Utisak kvare

  • U pakovanju dolaze samo dva kabla (ima četiri utičnice)

Specifikacija

Eaton Powerware 5110 - Kapacitet: 500VA

  • Izlazna snaga: 300W
  • Izlazni napon: 230V
  • Ulazni napon: 178 - 275V (nominalni 230V)
  • Povezivanje sa računarom: USB interfejs
  • Autonomija: 8 minuta half load, 3 minuta full load
  • Utičnice i zaštita: 4 utičnice sa baterijskom zaštitom, 4 utičnice sa surge zaštitom
  • Indikacija: LED i zvučna (Power on, On Battery, Overload)
  • Dodatna zaštita: RJ-45 utičnica za modem/fax/DSL liniju
  • Dimenzije: 87x260x270 mm
  • Težina: 6Kg
  • Buka: Ispod 40dBA

Eaton Powerware 5110

Powerware je identifikovao devet najčešćih problema sa strujom koji mogu biti uzrok kvaru električne opreme i gubitku podataka. Na osnovu toga je i klasifikovao svoje USP uređaje po 3-5-9 principu. Uređaji klase 3 su predviđeni za kućne uređaje i manje bitne aplikacije, a pružaju zaštitu od nestanka struje, oscilacije napona i prenaponskog udara. Klasa 5, kojoj uređaj sa testa pripada ovome dodaje i Undervoltage i Overvoltage zaštitu za viši novi zaštite nešto bitnijih uređaja i podataka. Poslednja je klasa 9 koja na sve ovo dodaje i Switching transient zaštitu, ali i "peglanje" šuma same linije, varijacije u frekvenciji i harmonijske poremećaje. Uređaji klase 9 nude i najkompletniju zaštitu za podatke i opremu od najveće važnosti i praktično eliminišu rizik. Model 5110 spada dakle u uređaje srednje klase, za prosečne korisnike kojima je bitno da na najbolji mogući način i po najbojoj mogućoj ceni zaštite svoje podatke i uređaje.

Model 5110 dolazi u tri moguće verzije različitih kapaciteta od 500VA, 700VA i 1000VA. Mi smo imali ovu prvu varijantu najmanjeg kapaciteta do 500VA koji podržava uređaje do 300W snage. UPS je relativno kompaktnih dimenzija, praktično kao neko HTPC kućište i težine od 6Kg. Dosta je jednostavnog dizajna i nema suvišnih detalja, pa sa prednje strane postoji samo taster za paljenje i tri diode za Power, Battery i Overload stanje. Sa zadnje strane se nalazi i ono što nas najviše zanima. Pored standardnog konektora za napajanje i osigurača, tu je USB konektor za povezivanje sa računarom i ulaz i izlaz za telefonsku liniju. Tu su i dva konektora za eksternu bateriju, što je veoma korisna stvar koja se retko viđa na uređajima ove klase. Na kraju, postoji ukupno 8 utičnica od kojih su svih 8 pružaju kontinualnu Surge zaštitu, dok su 4 povezane i na bateriju. Ovo treba imati u vidu kada se povezuju uređaji na UPS. U pakovanju dolaze dva kabla za povezivanje, dok ostale treba nabaviti zasebno. Ono što je bitno i što verovatno zanima većinu korisnika je to da pod punim opterećenjem UPS pruža oko 3 minuta autonomije, dok recimo na 100W opterećenja pruža čak 17 minuta autonomije.

Rezime

Softver koji dolazi u paketu je veoma jednostavan za korišćenje i praktično je potrebno samo jednom podesiti i zaboraviti da postoji. Ukoliko niste tu kada nestane struje, softver će automatski posle zadanog vremena ili pre isteka autonomije ugasiti računar. Po onome što smo videli, Powerware 5110 predstavlja veoma kvalitetno i pouzdano rešenje za zaštitu od posledica nestanka i dolaska struje i različitih nepravilnosti rada gradske mreže.

Conclusion

Provided software is easy to handle and it is necessary to set it just once. If you’re out in case of a power failure, this software will shut down the computer after certain period of time. According to things we saw, Powerware 5110 is great quality solution to protect from power failure and various irregularities of the electric system.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2008.): 85€

Sion Net ustupio: Eaton Powerware 5110
zvanični sajt: