Ednet Power Control X6

Ovo je vrlo jednostavan uređaj, praktično produžni kabl sa razdelnikom napona, sa ugrađenom prenaponskom zaštitom. Ovo ukratko znači da će uređaji biti zaštićeni od naponskog udara, odnosno visokog napona do koga može doći zbog nepravilnosti u radu mreže.

Ednet je proizvođač periferija koji ima dosta raznih proizvoda u ponudi, od tastatura i miševa do raznih drugih dodataka. Ipak, vrlo često se zaboravlja koliko je bitno da računar bude zaštićen od naponskih udara koji mogu da osim gubitka podataka izazovu i razne druge kvarove različitih delova sistema. Da bi se ovo sprečilo, potrebno je nabaviti ili UPS, ukoliko je bitno da sistem radi i ako nestane struje, ili prenaponsku zaštitu ukoliko je samo bitno zaštititi uređaje od skokova napona i nepravilnog rada mreže. Power Control X6 spada u ovu drugu grupu, sa ukupno šest utičnica na raspolaganju.

Ključne karakteristike

  • Idealan za računar i periferije
  • Zaštita od naponskih udara
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Glavna utičnica: 575W, 2.5A
  • Dodatne utičnice: 2300W, 10A

Ednet Power Control X6

Power Control X6 je jednostavnog dizajna, i podseća na malo veći razdelnik napona. Za razliku od nekih drugih modela koje smo videli, ovaj ne podžava zaštitu telefonske linije, već samo uređaja koji se priključuju direktno na strujnu mrežu. Da bi sve radilo kako treba, potrebno ga je priključiti na izvor struje, pri čemu je bitno da on ima pravilno izvedeno uzemljenje. Kabl je inače fiksiran i dužine 1.8m. Pored kabla vidimo i osigurač, a on ima jednostavnu ulogu da u slučaju skoka napona prekine strujno kolo i na taj način zaštiti uređaje. Naravno, doći će do nestanka struje kod svih priključenih uređaja, ali je to manja šteta od one koje može nastati ukoliko napon skoči van dozvoljenih vrednosti.

Sa gornje strane vidimo da je šest utičnica podeljeno u dve grupe: Master i Slave. Na Master utičnicu se priključuje sam računar, dok će na Slave doći sve periferije (recimo monitor, štampač i druge). Imamo i poseban prekidač kojim se reguliše da li će se Slave utičnice kontrolisati automatski ili manuelno. Naime, radi uštede energije i bolje kontrole, može se podesiti da se struja na Slave kanale pusti tek kada se detektuje napon na Master-u i to u rasponu od 8W do 70W, za šta postoji mali potenciometar. U prevodu, kada Master povuče dovoljno struje, uključuju se i Slave-ovi. Alternativno, može se prebaciti na manuelni mod gde će uvek biti uključeni. Imamo i tri statusne diode: Power OK, Slave OK i Protected, tako da se vizuelno može utvrditi da li sve radi kako treba.

Rezime

Ovakva zaštita uređaja ne košta mnogo i svakako da je daleko jefitnija od štete koja može nastati zbog nepravilnog rada strujne mreže. Ukoliko mislite da je to preterivanje, potrebno je samo da jednom izmerite napon koji se dobija kada struja stigne posle nestanka, pa ćete se brzo uveriti da se itekako isplati imati zaštitu. Ednet možda nije ime koje je nešto posebno poznato po ovakvim proizvodima, ali to ništa ne znači i svakako da nije argument da ne nabavite barem ovakvu zaštitu, ako ne i neki UPS.

Conclusion

This protection does not cost much and it is certainly cheaper then damage that may arise due to irregular power supply. If you think this is an exaggeration, it is only necessary to measure a voltage obtained when the power supply is established after power failure, and you will soon be convinced it certainly pays off to have protection. Ednet may not be a well-known brand, but that does not mean anything and certainly is not an argument not to get at least this kind of protection, if not an UPS.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2013.): 25€

Gigatron ustupio: Ednet Power Control X6
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com