Epson AcuLaser M2300D

Odličan Epson poslovni laserski štampač sa ugrađenim duplex mehanizmom. Kvalitet štampe je odličan i tu nema nikakvih primedbi, a jedino može malo zasmetati buka u radu koje će definitivno biti nešto više. Ipak, to ne bi trebalo da bude prepreka za kupovinu ovoga, po svemu viđenog, sjajnog štampača.

Laserski štampači svakako nisu novost na tržištu, i već duži niz godina predstavljaju robustno i kvalitetno rešenje za kućne i kancelarijske korisnike. Cene su u međuvremenu dosta pale, no porasla je i popularnost InkJet modela, tako da nije baš jednostavno proizvođačim da, slobodno možemo reći i pomalo zastarelu tehnologiju održe u životu. Ipak, postoje korisnici kojima je najbitnija brzina rada, kvalitet otisaka i pouzdanost, što uglavnom važi u slučajevima kada se štampač kupuje za kancelariju gde je dosta veliki intenzitet korišćenja. Upravo u tom slučaju dobro dođe imati jedan kvalitetan laser kao što je model AcuLaser M2300D. Iako spolja gledano sigurno neće dobiti nagradu za lepotu, ovo je u suštini štampač odličnih karakteristika idealan za manje kancelarije ili kućne korisnike koji štampaju puno materijala.

Ključne karakteristike

  • Prilično dobra brzina štampe
  • Odličan kvalitet otisaka
  • Ugrađeni dupleks mehanizam
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Nešto veća buka u radu

Specifikacija

  • Brzina: do 30 strana u minuti A4 (crno bela i kolor štampa), prva strana 6s iz ready režima
  • Rezolucija: 1200 x 1200 dpi
  • Memorija: do 256MB
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0, paralell port
  • Operativni sistemi: Windows, Linux OS, Mac OS
  • Ulazni kapacitet: 300 listova
  • Kapacitet tonera: strana
  • Dimenzije: 378x390x255 mm
  • Težina: 11.5Kg
  • Dodatno: duplex mehanizam

Epson AcuLaser M2300D

Epson se definitivno nije nešto mnogo potrudio oko dizajna ovog štampača, on izgleda kao i veliki broj sličnih modela, kockastog oblika i ne tako malih dimenzija (378x390x255 mm), a teži preko 11Kg. Ovaj štampač će zauzeti dosta površine na stolu, ali srećom nema delova koji još dodatno štrče napred pošto se ulazna fioka kapaciteta 250 listova nalazi u donjem delu. Dodatno, postoji još i jedan poseban ulaz koji prima do 50 zasebnih medija (recimo koverti), a ako je potrebno, može se dokupiti i dodatna fioka za 250 listova, što ukupno daje impresivnu brojku od 550 listova papira standardne gramaže. Izlazna fioka je u stvari gornja površina štampača i ona prima do 250 listova koji izlaze licem na dole. Ono što se ne vidi a vrlo je bitno napomenuti jeste da postoji i ugrađeni duplex mehanizam koji dosta olakšava i ubrzava dvostranu štampu i koji je vrlo tražen od strane biznis korisnika. Uz mesečni obim štampe do 20.000 kopija, jasno je da će AcuLaser M2300D sigurno odlično odgovarati manjim kancelarijama i intenzivnoj upotrebi.

Za razliku od nekih novijih modela, nema nikakvog displeja i touch tastera, već je tu vrlo jednostavni kontrolni panel sa svega par osnovnih tastera i statusnih dioda, i vrlo verovatno je da će se on i retko koristiti, osim ako treba proveriti da li je toner zreo za zamenu. Da odmah kažemo i da je standardni toner kapaciteta 3000 kopija, što je odlično, a mala primedba ide na račun postupka instalacije tonera, koji je nešto komplikovaniji nego što smo očekivali (a uputstvo tu nije od velike pomoći). Proizvođač je deklarisao brzinu štampe na 30 stranica u minuti, što nije baš realna cifra, no 20ppm-a jeste i to je sasvim dovoljno, uz napomenu da je za prvu stranu potrebno oko 6s. Naravno, pričamo o regularnoj a ne duplex štampi. Što se tiče povezivanja na računar, tu je standardni USB port kao i paralelni port, a dobro je znati da postoji i verzija ovog štampača sa LAN portom, što je praktično i neophodno za iole ozbiljniju kancelarijsku upotrebu.

Rezime

Mogli smo da konstatujemo da je kvalitet štampe odličan, tekst je oštar i dobro čitljiv i pri manjim veličinama fonta, a čak i grafika izgleda prilično dobro. Zamerka ide na račun buke koju štampač proizvodi, koja nije ni malo zanemarljiva, no pošto se radi o office modelu, to svakako neće biti veliki problem. Konačna ocena je vrlo dobra, u pitanju je robustan štampač vrlo jednostavan za korišćenje, ima ugrađeni duplex mehanizam, solidnu brzinu štampe i veoma dobar kvalitet otisaka. Kada uzmemo u obzir cenu koja je više nego pristojna, jasno je da zaslužuje toplu preporuku.

Conclusion

Print quality is excellent, text is sharp and eligible even with the smaller font size, and the graphics looks good. Printer operation noise is far from negligible, but when it comes to office model, that certainly will not be a big problem. The final score is very good, it is a robust printer easy to use, has a built-in duplex mechanism, solid print speed, and very good print quality. When we consider affordable price, it is clear this device deserves a warm recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2011.): 130€

EWE Comp ustupio: Epson AcuLaser M2300D
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers