Epson InkJet Photo L800

Novi Epson model InkJet modela sa podrškom za CISS tehnologiju. Kvalitet štampe je odličan, a iako je cena štampača osetno veća od sličnih klasičnih modela, kroz nižu cenu mastila će se brzo isplatiti, pogotovo onima koji dosta štampaju.

Od nedavno možemo videti vrlo interesantne InkJet štampače koji koriste CISS tehnologiju, koja je do nedavno bila dostupna samo dosta skupljim poslovnim rešenjima. Sada je izgleda došlo vreme da i obični korisnici mogu nabaviti neki od ovih štampača. Epson ima na raspolaganju više ovakvih modela, a mi smo mogli da isprobamo L800, namenjen polu-profi štampi. Glavni štos kod CISS tehnologije je to što su kertridži smešteni u posebnom kanisteru koji je smešten van štampača. Prednosti su vrlo jasne, u pitanju su veći kertridži, što u startu smanjuje troškove štampe, što se najbolje oseti na velikom broju odštampanih listova. Ovaj model štampača koristi tehnologiju štampe sa 6 različitih boja, što znači i dosta bolji kvalitet u odnosu na klasične 4-bojne modele.

Ključne karakteristike

  • Eksterni kertridži većeg kapaciteta
  • Odlična brzina štampe
  • Nešto veća inicijalna cena štampača se vrlo brzo isplati kroz nižu cenu štampe

Utisak kvare

  • Nešto veće vreme zagrevanja uređaja

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: 6-color InkJet: Black, Magenta, Yellow, Cyan, Light Magenta, Light Cyan
  • Rezolucija štampe: do 5760x1440 dpi
  • Brzina štampe: 34ppm, 27s za 10x15 fotografiju
  • Ulazni kapacitet štampanja: fioka 120 listova
  • Interfejs: USB 2.0

Epson InkJet Photo L800

Prvo što smo primetili je da je štampač prilično kompaktnih dimenzija za svoju kategoriju, tako da neće morati da se rezerviše dosta prostora na radnom stolu. Štampač deluje više kao poslovni model, u crnoj mat boji i bez puno nekih mnogo interesantnih detalja koje vredi pomenuti. Sa prednje strane postoje samo tri statusne diode i tastera, tako da će za većinu funkcija ipak morati da se koristi računar. Pored drajvera i softvera (Epson Easy Photo Print, MyPortal), dobija se i adapter za štampu na diskove, što je vrlo praktično za one koji vole da daju lični pečat diskovima. Sa zadnje/gornje strane se može videti tray za papir koji prima 120 listova standardne gramaže do 75g/m2, ili 20 listova kvalitetnog foto papira. Izlazni tray prima oko 50 listova i nalazi se sa prednje strane. Štampač koristi USB interfejs, a dobra vest je da će moći da se bez problema koristi sa NAS-ovima i drugim print serverima za priključenje za mrežu, stim što će u tom slučaju izostati notifikacija za mastilo.

Za štampu imamo na raspolaganju šest boja, u kanisterima od po o 70ml, što je dosta veća zapremina od klasičnih InkJet modela. Dodajmo da postoji i poseban prekidač koji zatvara kanale za mastilo, tako da prilikom transfera štampača neće doći do curenja boja, opet karakterističan problem za InkJet modele. Uz promenljivu zapreminu kapljice minimalno 1.5pl, i rezoluciju štampe od 5760x1440 dpi, imamo veoma kvalitetne otiske, za koje se definitivno isplati koristiti profi foto papir. Inicijalni setup štampača traje oko 15-20 minuta, za koje vreme se mastilo dovodi iz kertridža do glave štampača, no to je nešto što je karakteristično za CISS modele, i sigurno neće predstavljati problem. Što se tiče brzine štampe, ni tu nema iznenađenja i dobijaju se dosta pristojna vremena, naravno, ne baš kao u specifikacijama. Generalno, za sliku u A4 formatu, trebaće preko 200s za kompletnu štampu.

Rezime

Ovaj štampač spaja sjajne performanse InkJet modela sa 6 boja, sa eksternim kertridžima većeg kapaciteta koji će uticati na smanjenje cene štampe pošto su jeftiniji za dopunjavanje od minijaturnih kertridža koji se obično nalaze na klasičnim InkJet modelima. Iako je inicijalno cena štampača nešto veća od klasičnih modela, ipak se kroz razliku u ceni mastila veoma brzo i isplati, tako da će sigurno privući pažnju onih koji imaju nešto veće obime štampe.

Conclusion

This printer combines outstanding performance of Inkjet model with 6 colors and external cartridges of higher capacity which will have impact on decreasing the cost of printing because they are cheaper to refill in relation to tiny cartridges that are usually found on classical InkJet models. Although the initial price of the printer is higher than the price of conventional models, it quickly pays off due to difference in the price of the ink, so it will surely attract the attention of those with higher range of printing.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2012.): 305€

EWE Comp ustupio: Epson InkJet Photo L800
maloprodaja: List Computers, Nemanjina 32, 011 / 3619192 ili 011/ 2642096
zvanični sajt: List Computers