Epson Perfection V37

Odličan Epson skener koji koristi CCD tehnologiju u kombinaciji sa LED pozadinskim svetlima. Rezultat je brza inicijalizacija i početak skeniranja, ali i stvarno odlični rezultati. Poklopac se može skroz otvoriti, tako da neće biti problema ni sa skeniranjem knjiga i debljih materijala.

Tržište i potražnja za skenerima se dosta menja, verovatno najviše zahvaljujući multifunksijskim uređajima koji su sve popularniji. Ipak, srećom, postoji dovoljno onih koji i dalje koriste skenere za malo zahtevniju primenu kao što je skeniranje fotografija i dokumenata u profesionalne svrhe, ili im jednostavno znači da imaju bolji kvalitet skeniranog materijala od proseka. Epson je sigurno jedan od najpoznatijih proizvođača skenera, sa prilično dugom tradicijom i odličnom reputacijom, tako da nema sumnje da će i ovaj model biti tražen. Tome će sigurno doprineti i povoljna cena, ali i sve manja prava konkurencija.

Ključne karakteristike

  • Flatbed A4 skener
  • Odlična brzina
  • Kvalitetni skenovi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 4800 dpi, EPSON MatrixCCD (hardverski 4800 x 9600 dpi, softverskom interpolacijom 12,800 dpi), 48-bit
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 28.4 x 42.9 x 4.0 cm
  • Težina: 2.2Kg

Epson Perfection V37

Ovo je klasičan flatbed skener, sa nešto većom osnovom od proseka, tako da treba obavezno imati na umu da zahteva više prostora na stolu. Za čudo, u pakovanju nema postolja da se skener može postaviti da stoji uspravno kada se ne koristi, ali verovatno oni spretniji neće imati problema da to sami improvizuju. Skener je pravougaone osnove i oštrih ivica, sa samo četiri tastera u donjem desnom ćošku, što nam se dopalo pošto pokrivaju one najčešće korišćene funkcije (scan/power, copy, email and PDF), dok će za sva ostala detaljnija podešavanja morati da se pokrene softver koji se dobija u paketu, ili neki poseban program koji podržava Twain drajvere, kao što je recimo Photoshop. U pakovanju stižu samo strujni adapter za napajanje i USB kabl za povezivanje na računar, kratko korisničko uputstvo i CD sa softverom.

Za razliku nekih drugih modela koji koriste CIS tehnologiju, ovaj model koristi CCD senzor koji daje i dosta kvalitetnije otiske. Što se pozadinskog osvetljenja tiče, koriste se LED lampice, tako da nema zagrevanja, već skeniranje ili preview počinje odmah, što štedi dosta vremena. Pošto CCD koristi više struje od CIS modela, tu je i posebni adapter za napajanje, dok se za vezu sa računarom koristi standardni USB 2.0 interfejs. Poklopac je lagan, a može se otvoriti pod uglom od 180 stepeni, tako da se lako skeniraju i nešto deblji materijali odnosno knjige. Skener radi prilično brzo i recimo za fotografiju formata 10x15 cm i rezoluciju od 600ppi je potrebno ispod 20s, uz stvarno impresivne rezultate. Boje su prirodne, uz odlične nijanse boje kože, kao i dosta dobre detalje kod slika visokih kontrasta.

Rezime

Ovaj skener ide za jedan korak dalje od klasičnjih CIS modela, brže skenira i nema vreme zagrevanja, uz rezultate koji su odlični kako za materijale u boji, tako i za crno bele kao što su recimo knjige i dokumenta. Skenovi su oštri i sa odličnim bojama, i jako teško je naći bilo kakvu ozbiljniju zamerku. Cena nije visoka za ono što se dobija, tako da sasvim zasluženo dobija preporuku.

Conclusion

This scanner is better than classical CIS models, it is faster, has the cold start option, and the final results are excellent for both, color materials and for black and white, such as books and documents. Scans are sharp, characterized by excellent colors - everything is beyond reproach. The price is not high for what the scanner offers, so we do recommend it.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 90€

Gigatron ustupio: Epson Perfection V37
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com