Epson Stylus Photo R285

Kućni foto štampač vrlo dobrih karakteristika. Ovaj model će vam biti zanimljiv ako vam treba povoljan štampač za štampu fotografija, koji će pružiti odlične otiske i dugo trajati zahvaljujući Claria mastilu koje dolazi u 6 boja. Brzina štampe je dobra, ali ne onoliko koliko tvrdi specifikacija. Slično važi i za buku, mada ovaj štampač uopšte nije bučniji od konkurencije.

Epson Stylus Photo R285 je kao što mu ime i kaže, foto štampač namenjen kućnoj radinosti. Veoma jednostavan dizajn i kompaktne dimenzije u kombinaciji sa dobrim performansama i pristojnom cenom bi najkraće opisali ovaj model. Gledajući specifikaciju, odmah primećujemo i veoma impresivne brojke kada je u pitanju brzina štampe. Ovo ćemo i detaljnije ispitati, a moram još pomenuti i da štampač koristi kertridže u 6 boja, što znači da se mogu očekivati vrlo dobri rezultati štampe fotografija.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije, odlična izrada
  • Jednostavno korišćenje
  • Odličan kvalitet štampe, crno bele i u boji, vrlo dobre fotografije čak i u draft modu
  • Solidna brzina i buka
  • Pristojna cena

Utisak kvare

  • Neke brojke iz specifikacije ne treba uzeti baš zdravo za gotovo

Specifikacija

Epson Stylus Photo R285 - Tehnologija štampe: Ink-jet sa 6 boja, Epson Micro Piezo glava za štampu

  • Rezolucija štampe: do 5760 x 1440 dpi, korišćenjem RPM (Resolution Performance Management)
  • Brzina štampe teksta: do 37 str/min (crno belo), 38 str/min (u boji)
  • Brzina štampe fotografija: do 12 sekundi za jednu kopiju (10 x 15 cm)
  • Podržane dimenzije papira: maksimalno A4 bez margina
  • Ulazni kapacitet štampanja: 120 listova od 60 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 450 x 282 x 187 mm
  • Težina: 5.4 Kg
  • Nivo buke: 36 dBA
  • Dodatno: adapter za štampu na optičke medije prečnika 8 i 12cm

Epson Stylus Photo R285

Štampač je veoma jednostavnog dizajna, srebrno crne boje i bez nekih posebnih detalja spolja. Izlazna i ulazna fioka se sklapaju, a postoji ukupno tri tastera i lampice sa desne strane. Može se reći da je ovo pravi kućni model, zauzima malo mesta i izuzetno je jednostavan za instalaciju i korišćenje. Ulazna fioka prima do 120 listova standardne gramaže i teleskopski se izvlači iz tela štampača. Otvaranjem poklopca se lako pristupa unutrašnjosti štampača i kertridžima, čija je zamena veoma jednostavna i teško da će se naći neko ko to neće moći da savlada. U paketu dolazi i plastični adapter za štampanje na diskove koji se umeće u štampač.

Za štampu, koristi se poznata Epson Micro Piezo glava sa po 90 mlaznica za svaku od 6 boja (Crna, Cyan, Magenta, Yellow, Light Cyan, Light Magenta). Veličina kapljice je promenljiva i minimalno je 1.5 pl. Koristi se Claria sistem boja koji uvodi Light Cyan i Light Magenta boje da bi se dobile što vernije boje kože na slikama, a pored toga su odštampani otisci otporni na grebanje i razmazivanje boje, brzo se suše i traju čak do 200 godina ako se drže u albumu ili 98 godina ako su u ramu. Kapacitet kertridža je od nekih 300 strana za crnu, do preko 900 za ostale boje.

Brzina štampe jeste dobra, ali ne baš onoliko koliko piše na kutiji. Čak i sa najmanje zahtevnim setovanjima, ne može se prići vrednostima od 37 strana u minuti za crno belu odnosno 38 strana u minuti za štampu u boji. Vrednosti koje smo mi dobili za prosečno pokrivene stranice teksta i slika su oko 4-5 stranica u minuti, a brzina sa specifikacije se može dostignuti jedino u draft modu i to kada na strani ima bukvalno par reda teksta. Štampa fotografija je već bliža istini, oko 15s je bilo potrebno da se odštampa 10x15cm fotografija, naravno u draft modu. Buka je još jedna stavka koja nije baš mnogo realno ocenjena. Deklarisanih 36dBA se odnosi na samu štampu, dok recimo povlačenje papira osetno podiže tu vrednost. No, to svakako nije ništa bučnije od ostalih štampača.

Kvalitet štampe je sasvim dobar. Tekst je bio vrlo oštar pri normalnim veličinama fonta (12), dok slova postaju malčice krzava ako se font smanji. Slike su veoma dobre, a fotografije u najboljem kvalitetu i na foto papiru izgledaju sjajno. Odlično su ispali svi detalji, a koža zaista izgleda vrlo verno. Ono što nam se takođe svidelo je da draft kopije izgledaju takođe jako dobro i veoma su upotrebljive.

Rezime

Kao osnovni model kućnog foto štampača, Stylus R285 ipak ima odlične mogućnosti. Ono što je najbitnije, kvalitet odštampanog materijala je odličan i to crno beli i kolor, a posebno zadovoljavaju rezultati u draft modu, dakle najnižeg kvaliteta. Brzina, iako ne baš kao na papiru, je sasvim solidna i u rangu ostalih štampača iz kase. Buka je u nivou ostalih kućnih foto štampača ove klase. Sve u svemu, dobar kućni štampač koji pravi odlične otiske i vrlo je jednostavan za korišćenje.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2008.): 83€

BS Procesor ustupio: Epson Stylus Photo R285
maloprodaja: BS Procesor partneri, spisak prodavnica na ovom linku.