Gembird 2.5'' External USB 2.0 rack

Eksterni rack za 2.5" hard diskove koji će odlično poslužiti onima koji imaju viška neki SATA disk ovog formata. Kvalitetno aluminijumsko kućište i jednostavna, tool-free instalacija su ono što se dobija po prilično povoljnoj ceni.

Još jedno eksterno kućište za hard diskove iz Gembirda je stiglo na testiranje, a radi se o kompaktnom 2.5" modelu. U prodavnicama postoji solidan broj raznih eksternih rackova za diskove, i Gembird već u startu ima sasvim dobru konkurenciju, ali i dalje nudi dosta kvalitetne proizvode po dobrim cenama, što će sigurno mnogi i primetiti. Ovaj rack prima 2.5" SATA diskove svih generacija i koristi nešto stariji USB 2.0 interfejs za vezu sa računarom. Odlična prilika za one koji imaju neki 2.5" hard disk pri ruci koji ovako mogu pretvoriti jednostavno u eksterni hard disk.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno kućište od aluminijuma
  • Podrška za 3.5" SATA i PATA hard diskove

Utisak kvare

  • Nije podržan USB 3.0 standard

Specifikacija

  • Hard disk: 2.5" SATA
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 127(L)x75(W)x13(H)mm
  • Težina: 58g

Gembird 2.5'' External USB 2.0 EE2-U2S-5

Kao i obično kada su Gembird rackovi u pitanju, radi se o kućištu napravljenom najvećim delom od aluminijuma u brušenom finišu i crnoj boji. Kućište je iz jednog dela, sa plastičnim poklopcima sa prednje i zadnje strane. U pakovanju se dobijaju kratko korisničko uputstvo, USB kabl i mekana futrola za nošenje, što je uvek praktičan dodatak. Aluminijumska konstrukcija će odlično zaštititi disk od oštećenja, dok dodatno predstavlja i bolje rešenje za hlađenje pošto efikasnije provodi toplotu od plastike. Koliko nam je poznato, 2.5" hard diskovi se i ne greju baš mnogo, no svakako da nje loše i to imati pod kontrolom.

Za instalaciju hard diska, nije potreban nikakav dodatan alat što će sigurno mnoge obradovati, već se jednostavno samo izvuče zadnji poklopac, koji nosi štampanu pločicu sa SATA konektorom. Hard disk se samo prikači sa zadnje strane direktno na konektor i ubaci u kućište. Poklopac će ga držati čvrsto na mestu, tako da neće biti potrebno nikakvo posebno fiksiranje ili zašrafljivanje.Sa zadnje strane racka se nalaze Mini-USB konektor i statusna LED lampica. Preko USB-a se dobija i sva potrebna struja, pa je za svaki slučaj proizvođač spakovao takozvani Y kabl koji ima dva USB konektora, ukoliko nekim čudom jedan ne bude isporučio dovoljno struje.

Rezime

Veza sa računarom se ostvaruje preko USB 2.0 interfejsa koji u praksi beleži oko 30MB/s, što je naravno dosta sporije od mogućnosti samog diska. Ipak, ima dovoljno onih kojima to ne predstavlja neki problem i kojima treba samo što povoljnije kućište da svoj 2.5" hard disk viška pretvore u eksterni.

Conclusion

PC Connection is made via the USB 2.0 interface offering 30MB/s, which is much slower than the disk’s capabilities. However, there are enough users who just need an affordable case to turn their 2.5" hard drive into an external one.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2015.): 6.5€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird 2.5'' External USB 2.0 EE2-U2S-5
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs