Gembird 3.5'' External USB 2.0 rack

Eksterno kućište za 3.5" hard diskove koje podržava PATA i SATA modele diskova, kao i USB 2.0 i 1.1 standard. Jednostavan za korišćenje i ubacivanje/vađenje diskova, daće još malo života za neke PATA diskove koje imate u fioci a ne možete da ih koristite u novoj konfiguraciji.

Gembird kao proizvođača brojnih periferija smo dobro upoznali, i videli brojne interesantne uređaje koji su dostupni na našem tržištu. Kada su u pitanju eksterni hard disk rack-ovi, već smo videli razne dostupne modele, za 2.5" i 3-5" diskove, tako da već imamo dosta visoka očekivanja. Model EE3-U2C-2 je namenjen 2.5" i 3.5" diskovima, a ono što je novo i korisno jeste to da podržava kako klasične SATA modele i Parallel ATA diskove, što će biti od koristi onima koji imaju neke starije diskove kojih još uvek nisu spremni da se odreknu, ili jednostavno žele da prebace podatke sa njih.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno kućište od aluminijuma
  • Podrška za 3.5" SATA i PATA hard diskove

Utisak kvare

  • Nije podržan USB 3.0 standard

Specifikacija

  • Hard disk: 3.5" SATA I/II, Parallel ATA
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 199 x 111 x 30 mm
  • Težina: 270g

Gembird 3.5'' External USB 2.0 EE3-U2C-2

Ovaj rack je dimenzija 199x111x30 mm, što odgovara onome što najćešće i viđamo kada su 3.5" modeli u pitanju, stim što se Gembird opredelio za kvalitetan aluminijum koji osim što izgleda daleko lepše od plastike, ima i tu osobinu da bolje provodi toplotu, što takođe nije loše znati. Hlađenje je potpuno pasivno i nismo primetili da se bitnije greje tokom rada, mada to naravno dosta zavisi i od toga koji se hard disk koristi. U pratećem pakovanju stiže kratko korisničko uputstvo, pomalo kabasto eksterno napajanje (sa zasebnim kablom za napajanje) i šrafciger, koji će biti potreban da bi se kućište otvorilo i instalirao hard disk.

Dizajn je prilično elegantan, pa napred imamo samo jednu skrivenu statusnu diodu, dok su pozadi Power taster (sa svojom statusnom diodom), DIN konektor za napajanje i USB port. Interesantno je da se ne dobija i USB kabl, što je obično praksa. Ovaj model podržava USB 2.0 ali i 1.1 standard, i od toga će zavisiti i maksimalna brzina transfera. Kada se odvrnu dva bočna šrafa bliže zadnjoj stranici, može se izvaditi ceo zadnji poklopac, gde vidimo i štampanu ploču sa elektronikom, kao i PATA i SATA konektore za hard disk, sa naponskim SATA i Molex konektorima. Ovo je ujedno i jedan od ređih modela koji podržava i PATA i SATA modele diskova.

Rezime

Što se brzine transfera tiče, ako se koristi USB 2.0 interfejs, neće biti praktično nikakve razlike u odnosu na brojne postojeće modele, pošto su diskovi u najvećem broju slučajeva dosta brži od onoga što USB 2.0 može da podrži. U tom svetlu, bilo bi dobro da imamo podršku za USB 3.0 interfejs, čime bi se dobila još veća brzina, što se itekako oseti kod kopiranja veće količine podataka. Bez obzira na to, ovo eksterno kućište za hard diskove je dobar izbor za one koji imaju neke starije modele PATA diskova sa kojih hoće da kopiraju podatke ili ih jednostavno koriste kao eksterne diskove pošto retko koja novija ploča ima IDE konekciju.

Conclusion

As far as data rate when using a USB 2.0 interface, there will be no difference compared to existing models because the discs are in most cases faster than what USB 2.0 can support. It would be good if there were a support for USB 3.0 interface, to get even higher speeds, which is going to be obvious while copying large amounts of data. This external hard drive case is a good choice for those who have older PATA drive models from which they want to copy data or simply use it as an external drive, since hardly any newer board has an IDE connection.

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2014.): 22€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird 3.5'' External USB 2.0 EE3-U2C-2
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs