Gembird 650VA UPS

Vrlo povoljan UPS uređaj koji je namenjen onima koji traže zaštitu za jedan računar. Jednostavno se instalira i koristi, a kako se ne može povezati na računar USB-om, nema ni podešavanja koje omogućava da se po nestanku struje računar automatski ugasi. Ipak, po ovoj ceni se dobija odlična zaštita i to je ono najbitnije.

Već se odavno zna da su UPS uređaji verovatno i najkorisnija stvar koju možete kupiti da zaštitite vaš računar i drugu elektronsku opremu od oštećenja (i gubitka podataka) do kojih može doći usled nepravilnog rada strujne mreže, naponskih udara i raznih drugih problema zbog kojih uređaji vrlo često umeju da stradaju. Bez obzira na to što recimo imate kvalitetno napajanje, ono ipak nije projektovano da izađe na kraj sa malo većim oscilacijama u naponu. Dodatno, ukoliko nestane struje dok nešto radite, postoji realna šansa da će podaci biti izgubljeni ili koraptovani. Da bi se sve to izbeglo, investicija u UPS se čini kao veoma logična stvar, pogotovo što šteta može biti dosta veća.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Stabilan i pouzdan rad

Utisak kvare

  • Nema puno utičnica na raspolaganju

Specifikacija

  • Kapacitet: 650 VA
  • Ulaz: 220 V AC ± 25%, 50 / 60 Hz ± 10%
  • Izlaz: 220 V AC ± 10%, 50 / 60 Hz ± 1% (220 V AC ± 5 % at inverter mode)
  • Autonomija: 8-20min
  • Utičnice i zaštita: 1x Shuko, 2x C13
  • Dimenzije: 340 x 95 x 165 mm
  • Težina: 5.2Kg

Gembird EG-UPS-031

Gembird do sada barem nije bio toliko poznat po UPS-evima, već više po raznim drugim jednostavnijim periferijama. Ipak, pred nama je UPS iz osnovne serije back-ups modela, sa kapacitetom od 650VA, što je dovoljno za jednu prosečnu konfiguraciju, i autonomiju od 8 do 20 minuta prema specifikacijama proizvođača, stim što će to zavisiti i od konkretne konfiguracije. Dimenzije kućišta su 340 x 95 x 165 mm i treba samo obezbediti malo prostora pored kućišta. Spolja gledano, nema velikih razlika u odnosu na slične UPS modele drugih proizvođača, i jedino što nam je privuklo pažnju jeste LCD ekran napred, koji prikazuje bitne podatke kao što su preostali kapacitet baterije, ulazni napon i mrežna frekvencija. Ako bi mogli da biramo, mi bi rado žrtvovali ekran za još koju utičnicu sa zadnje strane.

Napred još nalazimo samo Power taster, dok su sa obe bočne strane raspoređeni otvori za ventilaciju. Pozadi vidimo da je naponski kabl fiksiran, što je pomalo neobično, kao i da su na raspolaganju jedna Shuko utičnica i dva klasična 4-pinska konektora za UPS, što je dovoljno samo za računar, monitor i još jednu periferiju. Sve tri utičnice su povezane na bateriju, uz automatsko regulisanje napona. Postoji i osigurač, a vidimo da ne postoji USB niti RS232 konektor za vezu sa računarom, tako da neće moći da se podesi da se računar automatski gasi prilikom nestanka struje. Ipak, najbitnije je da su priključeni uređaji odlično zaštićeni, odnosno da će izlazni signal (modifikovana sinusoida) biti dovoljno ispeglan da će sva oprema biti pošteđena ukoliko dođe do pada ili skoka napona, kratkog spoja ili nekih drugih nepravilnosti.

Rezime

Ovaj UPS ima prilično povoljnu cenu, i jedino što nam se nije dopalo jeste mali broj raspoloživih utičnica, zbog čega će preporuka ostati samo za one kojima treba zaštita za jedan računar, uz samo jednu dodatnu periferiju. Ipak, za manje zahtevne korisnike kao i one koji imaju ograničen budžet, ovako nešto će biti odlična i vrlo isplativa kupovina.

Conclusion

This UPS is available at affordable price, and the only thing we did not like is the small number of available inputs, so we do recommend this model only to those who need protection for a computer with only one additional peripheral. However, for less demanding users as well as those with a limited budget, this is an excellent offer.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2014.): 55€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird EG-UPS-031
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs