Gembird HDMI to CVBS Converter

Vrlo jednostavan konverter koji HDMI signal bilo koje rezolucije pretvara u analogni, sa kompozitnim AV izlazom. Na ovaj način, uz malu investiciju ćete produžiti životni vek starijeg TV-a.

Videli smo da Gembird od relativno skoro u svojoj ponudi ima i Cablexpert adaptere i kablove, a radi se vrlo kvalitetnim rešenjima za brojne situacije kada fali baš taj jedan kabl. Na testu smo imali adapter koji ima ulogu da HDMI audio i video digitalni signal prosledi u analogni format i kompozitne AV izlaze. Jednostavno, za one koji hoće da nešto starijem TV-u koji koristi ovaj interfejs udahnu novi život, ovim adapterom čija je cena oko 35€, dobijaju mogućnost da koriste HDMI interfejs. Naravno, preduslov jeste da taj TV ima kompozitne AV ulaze.

Ključne karakteristike

  • Vrlo jednostavna instalacija i korišćenje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Ulaz: HDMI
  • Izlaz: 1x Composite video, 2x audio (L/R)
  • Dimenzije: 156 mm x 84 mm x 28 mm
  • Težina: 217 g
  • Podržane rezolucije: 480p (60 Hz), 576p (50 Hz), 720p (50/60 Hz), 1080i (50/60 Hz), 1080p (50/60 Hz)
  • Napajanje: 5 V DC do 1 A, opciono

Gembird HDMI to CVBS Converter DSC-HDMI-CVBS-001

Ovaj konverter je kutijica dimenzija 156x84x28 mm koja teži malo preko 200g, i za razliku od nekih HDMI konvertera istog proizvođača kod kojih se koristila prilično kvalitetna metalna kutija, ovde je upotrebljena plastika prilično solidnog kvaliteta. U pakovanju stiže kratko korisničko uputstvo kao i jedan USB kabl sa Mini-USB konektorom, koji će poslužiti za napajanje ukoliko bude potrebno. Pošto je uređaj prilično jednostavan, realno nema mesta za grešku prilikom povezivanja i priključivanja, tako da to stvarno svako može uraditi. Ono o čemu samo treba misliti na vreme su dodatni HDMI, odnosno kompozitni AV kablovi.

Sa jedne strane imamo pozlaćeni HDMI konektor, što je ulaz, gde se prima signal od 480p pa do 1080p rezolucije. Sa bočne strane vidimo Mini-USB port za napajanje, kao i prekidač kojim se bira PAL/NTSC sistem za TV. Napajanje nije neophodno da bi uređaj radio, ali ako koristite malo duže kablove, nije loše povezati i napajanje kako se ne bi gubio kvalitet signala. Sa druge strane su AV kompozitni konektori u standardnom rasporedu boja: žuta za video i crvena i bela za zvuk.

Rezime

Kvalitet slike je prilično dobar, i nismo primetili bilo kakvu razliku u odnosu na original, bez obzira na rezoluciju, što je dobar znak da neće biti problema šta god da priključite na ulaz, a ovo je odličan način da recimo noviju konzolu priključite na stariji TV. Cena od 40€ se možda nekome i neće učiniti tako povoljnom, ali je to svakako jeftinije nego da kupite novi TV.

Conclusion

The picture quality is quite good; we did not notice any difference from the original, regardless of the resolution, which is a good sign that there will be no problems whatever you plug into the input, and this is a great way to connect a newer console to older TV. The price of 40 Euros is not affordable at all, but it is certainly cheaper than to buy a new TV.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2014.): 39€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird HDMI to CVBS Converter DSC-HDMI-CVBS-001
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs