Gembird STR-MS01

Pomalo neobično rešenje kompanije Gembird u vidu volana za simulacije vožnje koji nema postolje, več se drži u vazduhu. Iako ergonomija zbog toga nije baš sjajna (pogotovo pošto je tu i kabl koji visi sa zadnje strane), tu su vibracije koje jako dobro prenose atmosferu iz igre.

Iz kompanije Gembird dolazi jedan interesantan kontroler za igranje, naime u pitanju je prilično nestandardan volan koji nema klasično postolje niti pedale, već samo obruč. Ovako nešto nismo do sada videli i sam koncept ne deluje previše logičan, pogotovo što će se ruke relativno brzo umoriti od držanja i okretanja u vazduhu, no u svakom slučaju smo otvoreni za nove ideje. Iako Gembird nije poznat kao neki veliki inovator, uvek ima nešto interesantno da se vidi, a možda će baš ovaj volan odgovarati onima koji su isprobali mnoge druge klasične modele i odustali. U svakom slučaju, cena je dosta povoljna i sigurno da čini veoma bitnu stavku kod izbora volana kod većine kupaca. Do sada smo mogli da vidimo da su Gembird periferije solidnog kvaliteta i dobrih performansi, pa nema sumnje da će i ovaj volan biti zanimljiv za testiranje.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna konstrukcija
  • Solidan kvalitet izrade
  • Podržane vibracije

Utisak kvare

  • Ergonomija

Specifikacija

  • Kontrole: 8 tastera, D-Pad
  • Interfejs: PC, USB .20
  • Dimenzije: 200 mm x 200 mm x 44 mm
  • Težina: 315g
  • Dodatno: ForceFeedback

Gembird STR-MS01

Volan nije velikih dimenzija, obruč je prečnika 200mm, tako da deluje čak i manje od prosečnih volana. Napravljen je od plastike solidnog kvaliteta u mat finišu, stim što sam obruč ima teksturu koja pomaže da se čvršće uhvati i da ne klizi iz ruku. Prvo što nam privlači pažnju jeste kabl dužine 2.4m, koji iako jeste dovoljno dugačak za većinu potreba, nije da neće smetati dok se volan bude koristio. Ideja je u suštini jednostavna, volan se drži u vazduhu i njegova rotacija se pretvara u kretanje u igrama, a samo da napomenemo da će ga bez problema prepoznati sve igre koje su kompatibilne sa klasičnim volanima. Iako je težina volana samo oko 300g, ipak nije tako zgodno držati ga u vazduhu neko duže vreme, i veoma moguće da će mnoge ruke zaboleti posle nekog vremena.

Na volanu nalazimo ukupno 8 akcionih tastera koji su raspoređeni na sledeći način: četiri sa desne strane, po dva sa prednje strane obruča i po dva sa zadnje, ali imamo i jedan 8-smerni D-Pad taster sa leve strane, što su uz tri sistemska tastera po sredini i jedine kontrole na volanu. Ono što preporučujemo je da se svaki put pre korišćenja u igri uradi kalibracija (postoji sa zadnje strane taster za to), što traje kratko, a ipak predstavlja bitan faktor kako bi se dobile što bolje kontrole. Posle inicijalnog perioda navikavanja, što će biti potrebno svakome ko je navikao na klasične volane, možemo konstatovati da Gembird STR-MS01 daje prilično preciznu kontrolu i da nije toliko nezgodan za korišćenje. Poseban plus ide na račun vibracija koje dosta dobro prenose atmosferu sa staze.

Rezime

Možda bi ovaj Gembird volan bio daleko interesantniji da je u pitanju kompletno Wireless rešenje, ovako čini se da kombinacija volana koji nije vezan za postolje i kabla koji visi sa njega jednostavno ne deluje kao najsrećnije rešenje. Što se samih performansi tiče, tu nema mnogo zamerki i volan vrlo lepo prenosi atmosferu iz igre, pogotovo što vibracije rade dosta snažno. Cena je u skladu sa tim dosta povoljna, tako da ga vredi isprobati.

Conclusion

Perhaps this Gembird steering wheel would be more interesting if it was a wireless solution completely, this seems to be combination of the steering wheel that is not attached to the base and the cable hanging from it, which does not look like the happiest solution. Regarding the performance, everything is beyond reproach. The steering wheel nicely transmits the atmosphere from the game, especially as force feedback is working very well. The price is quite favorable, and it deserves the recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2011.): 20€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird STR-MS01
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs