Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5

Odlična MicroATX ploča koja spada u G1 Gaming seriju kompanije Gigabyte. Pored odličnog kvaliteta izrade, na njoj nalazimo sve ono što smo već videli kod top modela standardnog ATX formata, tako da zaslužuje vrlo visoke ocene i preporuku.

Imali smo priliku da se uverimo u to sve više proizvođača odlučuje da predstavi MicroATX matične ploče, i to ne bilo kakve već premium modele koji su opremljeni praktično isto kao i njihovi full ATX rođaci. To znači da se u kompaktnom MicroATX formatu mogu sastaviti impresivne konfiguracije koje će biti dovoljno dobre i za najzahtevnije korisnike kakvi su igrači i overklokeri. Model GA-Z97MX-Gaming 5 spada u G1 Gaming seriju ploča kompanije Gigabyte, i pošto smo već mogli da vidimo neke od modela iz ove generacije, imamo prilično visoka očekivanja za ovu Micro ATX varijantu.

Ključne karakteristike

  • Odličan layout, posebno pošto je u pitanju Micro ATX varijanta
  • Podrška za SATAExpress i M.2 SSD-ove, do 10Gb/s
  • Vrlo kvalitetne komponente
  • Efikasno hlađenje
  • Vrlo kvalitetna audio sekcija, Killer E2200 mrežni kontroler
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Format ploče: Micro ATX
  • Čipset: Z97 Express Chipset
  • Procesor: Intel Socket 1150, Intel Core i7 , Core i5, Core i3, Xeon, Pentium, Celeron procesori
  • Memorija: 4x DIMM, Max. 32GB 3100(O.C.) / 3000(O.C.) / 2933(O.C.) / 2800(O.C.) / 2666(O.C.) / 2600(O.C.) / 2500(O.C.) / 2400(O.C.) / 2200(O.C.) / 2133(O.C.) / 2000(O.C.) / 1866(O.C.) / 1800(O.C.) / 1600 / 1333 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA 6Gb/s (RAID 0, 1, 5, 10), 1x SATA Express 10 Gb/s, 1 x M.2 PCIe (2242/2260/2280 modeli podržani), RAID 0, 1, 5, 10
  • Slotovi: 1x PCI Express 3.0 x16 Slot (x16), 1x PCI Express 2.0 x16 Slot (x8), 1x PCI Express 2.0 x16 Slot (x4), 1x PCI Express 2.0 x1
  • Zvuk: 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC1150 Audio Codec), Creative SoundBlaster X-Fi MB3 gaming audio suite
  • Konektori: 2x PS/2, Killer E2200 GLAN, 6 USB 3.0 portova (4 porta pozadi i 2 preko konektora na ploči), 8x USB 2.0 (4 pozadi, 4 preko ploče), 5x 3.5mm audio, optički S/PDIF, D-Sub, DVI, HDMI

Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5

Da li je namerno ili slučajno ne znamo, tek G1 Gaming ploče po izgledu dosta podsećaju na neke od Republic of Gamers modele kompanije Asus. Bilo kako bilo, proizvođač se opredelio za crveno-crnu kombinaciju boja koja je uvek popularna, gde su samo hladnjaci u crvenom metalik finišu, dok je većina ploča u crnoj boji, uključujući PCB, stim što odudaraju jedino dva siva memorijska slota (kako bi se razlikovali kanali). Kvalitet izrade ploče je dosta dobar i čini se da nema ni jednog detalja o kome se nije mislilo, počevši od rasporeda konektora koji su smešteni uz ivice ploče, pa do toga da zapravo nema ničega što je izostavljeno sa ploča standardnog ATX formata, ako se izuzme par PCI slotova. Kao što smo i očekivali, oko socket-a je ostavljeno dosta prostora, tako da će bez problema moći da se instalira i malo veći CPU kuler. Ono što jesmo primetili jeste da se može desiti da instalacija memorije bude malo teža ukoliko u prvi PCIe slot instalirate nešto dužu grafiku, no s obzirom na dimenzije ploče, to stvarno ne možemo uzeti kao zamerku.

Pored čak tri PCIe x16 slota (rade u x16, x18, x4 modu), imamo na raspolaganju i jedan PCIe x1 slot, što bi trebalo da bude sasvim dovoljno i za one zahtevnije. Pored čak šest SATA 6Gbps konektora, imamo na raspolaganju SATA Express ali i M.2 slot za SSD-ove, što je sjajno, pošto će omogućiti maksimalne performanse do 10Gbps. Audio sekcija, bazirana na Realtek ALC1150 čipu u kombinaciji sa Sound Blaster X-Fi MB3 softverskom podrškom, zaslužuje poseban pomen pošto je proizvođač napravio izuzetno kvalitetno rešenje za integrisani zvuk, od vrhunskih Nichicon kondenzatora, separacije audio sekcije PCB-a da bi se eliminisala EMI interferencija, izolacija digitalnih i analognih signala, razdvanja analognih i digitalnih signala. Dodatno, proizvođač se opredelio za TI Burr Brown OPA2134 operacioni pojačivač koji se po želji korisnika može i zameniti nekim drugim. Tu su i pozlaćeni analogni 3.5mm konektori sa zadnje strane ploče, ali i posebni USB DAC portovi koji imaju odvojeno napajanje i koji će biti savršeni za one koji planiraju da digitalni signal odvedu do eksternog DAC-a. Ploča koristi i dosta kvalitetan Killer E2200 gigabitni mrežni adapter, tako da se očekuju i bolje performanse kod igranja u mreži.

Rezime

Ovakve matične ploče su dobar primer kako se ne mora puno toga žrtvovati zarad nešto manjih dimenzija, pa se u kompaktnije kućište može spakovati prilično ozbiljna multi-GPU konfiguracija sa nekim od najnovijih Intel LGA1150 procesora, uz podršku za najnovije SATA Express i M.2 SSD standarde. Sve zajedno, stvarno sjajan kvalitet izrade i teško je naći da bilo šta fali da bi ova ploča dobila sve najbolje ocene.

Conclusion

These motherboards are a good example of the fact it is not necessary to sacrifice many thing for the sake of the smaller size, so it is possible to pack a serious multi-GPU configuration with some of the latest Intel LGA1150 processors with support for the latest SATA Express and M.2 SSD standards in a compact case. A great build quality is provided along with great options, which is enough for a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2014.): 125€

Pin Computers ustupio: Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.