Gigabyte R7 250 OC Edition

Vrlo dobra grafička kartica kompanije Gigabyte, koja pripada osnovnoj kategoriji koja nije baš idealan izbor za one koji planiraju da se igraju. Ipak, vrlo se malo zagreva i radi veoma tiho, što je uz povoljnu cenu odlično za one koji traže karticu primarno za multimediju.

R7 250 je entry level grafika kompanije AMD koja je novom serijom pokrila celokupno tržište. Iako ova kartica nije baš za one zahtevne koji planiraju igranje u malo većim rezolucijama, dobra cena i činjenica da ne traži dodatno napajanje će biti itekako bitni. Dodatno, iz Gigabyte-a nam stiže verzija sa custom hlađenjem i fabričkim overklokom, tako da se dobija hladnija i tiša grafika, odličan izbor za HTPC konfiguraciju (ukoliko vam ne smeta dual-slot dizajn). Cena u maloprodaji je oko 80€, što je stvarno odlična cena za jednostavnu grafiku koja će omogućiti gledanje videa visoke rezolucije i igranje igara na nižim rezolucijama.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada
  • Custom sistem hlađenja, tiho i efikasno hlađenje
  • Fabrički overklok
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 1100MHz
  • Memorija: 1GB GDDR5 na 4600MHz (128-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: D-Sub, DVI, HDMI
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

Gigabyte R7 250 OC Edition GV-R725OC-1GI

Iako se radi o kartici koja bi mogla da koristi i single slot dizajn i to bez ikakvih problema, Gigabyte se opredelio za dual-slot varijantu sa ventilatorom prečnika 10cm. Aluminijumski hladnjak je radijalnog oblika i ne pokriva celu karticu, a isto važi i za plastični oklop, tako da će sav topao vazduh ostati u kućištu. Srećom, kartica se ne zagreva mnogo, pa to neće biti problem. Već smo pomenuli da nema dodatnog konektora za napajanje, što nije neobično pošto je TDP kartice svega 65W, dakle tačno 10W više od modela HD 7750. Kao što smo i očekivali, izostao je i CrossFire konektor, pošto nije predviđeno da radi u kombinaciji sa još jednom ovakvom karticom, ipak je to ostavljeno za malo skuplje kartice.

R7 250 koristi GPU iz Oland XT generacije, izrađen u 28nm procesu, sa defaultnim taktom od 1050MHz, stim što je Gigabyte to podigao na 1100MHz, pa otud i OC Edition sufiks. Ipak, radi se o prilično skromnoj konfiguraciji sa 384 Stream procesora (24 jedinice za teksturu i 8 ROP-ova). Instaliranih 1GB GDDR5 memorije radi na 128-bitnom interfejsu, što sve zajedno ne uliva mnogo poverenja kada su u pitanju performanse u igrama. Logično, ova kartica neće baš briljirati u višim rezolucijama, pa savetujemo spuštanje na 720p kako bi se mogao podići nivo detalja i dobiti upotrebljiv framerate. Što se tiče video izlaza, na raspolaganju su D-Sub, DVI i HDMI, što je dobro pošto ne mora da se koristi DisplayPort displej.

Na narednoj stranici možete pogledati kako se kartica ponaša u ostalim testovima.

Vrlo dobra grafička kartica kompanije Gigabyte, koja pripada osnovnoj kategoriji koja nije baš idealan izbor za one koji planiraju da se igraju. Ipak, vrlo se malo zagreva i radi veoma tiho, što je uz povoljnu cenu odlično za one koji traže karticu primarno za multimediju.