Gigabyte R9-290X WindForce 3X OC

Na testu smo imali jednu od najbržih Radeon R9 290X kartica koja dolazi iz Gigabyte-a. Ovo je fabrički overklokovani primerak koji ima custom WindForce 3X sistem hlađenja koji odlično regulište temperaturu i ima dva profila za ventilatore: Silent i Performance.

Iako smo već imali priliku da testiramo referentni model Radeon R9 290X, uvek ima prostora za fabrički overklokovane verzije, posebno ako dolaze sa custom dizajnom i hlađenjem. U ovom slučaju, radi se o Gigabyte modelu nešto duže oznake: WindForce 3X OC, što znači da ćemo videti odličan sistem hlađenja koji će sigurno uticati da kartica bude i dodatno raspoložena za overklok. Gigabyte u ponudi ima više modela R9 290X kartice, a ovaj je svakako i najzanimljiviji, ali i najskuplji, tako da očekujemo odlične rezultate posebno pošto se dosta govori i o Ultra High Definition (UHD) gaming-u kao sledećoj velikoj stvari. U svakom slučaju, ova kartica je namenjena najzahtevnijim gamerima, kod kojih je bitno da sve igre mogu igrati na visokim rezolucijama i sa maksimumom detalja.

Ključne karakteristike

  • Sjajne performanse
  • Fabrički overklok procesora
  • WindForce 3X sistem hlađenja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 1040MHz
  • Memorija: 4GB GDDR5 na 5000MHz (512-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, HDMI, DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

Gigabyte Radeon R9-290X WindForce 3X OC

Kartica je dimenzija 294x141x41 mm, što je i očekivano za model ove kategorije. Ipak, možemo da konstatujemo da je za nijansu tanja od onoga što najčešće viđamo, iako naravno ulazi u dual-slot format. S obzirom na dužinu od skoro 295mm, treba obratiti pažnju i na izbor kućišta, kako bi kartica stala bez ikakvih problema i konflikta kod instalacije drugih komponenti. Prateće pakovanje jeste oskudno, ali se dobijaju dva naponska kabla pomoću kojih se mogu iskoristiti standardni 4-pinski Molex konektori, ukoliko su 6-pinski i 8-pinski iz nekog razloga nedostupni. Proizvođač preporučuje napajanje od najmanje 600W snage (za CrossFire konfiguraciju se to penje na minimum 800W), što sigurno neće biti problem kod onih koji sastavljaju snažniju gaming konfiguraciju.

Ova kartica koristi procesor Hawaii generacije, površine 438 mm2 i sa ukupno 6 milijardi tranzistora. Ukupno je dostupno 2816 Stream procesora, a kartica je opremljena sa 4GB GDDR5 memorije koja radi na 512-bitnom interfejsu. Ono što će mnoge prvo zanimati jesu taktovi procesora i memorije, a proizvođač se odlučio da procesor radi na 1040MHz (svega 40MHz više u odnosu na referentnu vrednost), dok je memorija i dalje na efektivno 5000MHz, što ostavlja solidan prostor za dodatni overklok, pogotovo pošto je sistem hlađenja prilično efikasan. Radi se o WindForce 3x 450W sistemu, sa dve bakarne heat-pipe cevi prečnika 8mm i četiri prečnika 6mm, kao i tri ventilatora koji su postavljeni pod malim uglom u odnosu na PCB. Dodatno, na kartici imamo i prekidač kojim se bira režim rada ventilatora (Silent i Performance), što je vrlo praktično.

Na testu smo imali jednu od najbržih Radeon R9 290X kartica koja dolazi iz Gigabyte-a. Ovo je fabrički overklokovani primerak koji ima custom WindForce 3X sistem hlađenja koji odlično regulište temperaturu i ima dva profila za ventilatore: Silent i Performance.