GoodRam Credit Card Gift 4GB

Prilično originalan dizajn koji neodoljivo podseća na kreditnu karticu, sa kapacitetom od 4GB. Iako je deo gde se disk nalazi prilično malih dimenzija, ovako nešto je zgodno za držanje u novčaniku, kome to odgovara.

Već smo videli stvarno dosta raznih USB 2.0 modela flash diskova i retko se desi da neki model privuče pažnju, pogotovo pošto sada već imamo USB 3.0 modela koji polako osvajaju tržište. Ipak, pokazalo se da ima sasvim dovoljno onih koji još uvek nisu (i neće) tako skoro preći na noviji i brži standard, a i njima svakako da treba medij za prenošenje podataka. GoodRam nije ime koje smo navikli da vidimo i koje od ranije znamo, no koliko vidimo, radi se o proizvođaču iz Poljske koji u ponudi ima memorijske proizvode, među kojima i nezaobilazne flash diskove. Na test je stigao jedan pomalo neobičan model, Credit Card Gift.

Ključne karakteristike

  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Prosečne performanse

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Kapacitet: 4GB

GoodRam Credit Card Gift 4GB

Jasna je inspiracija dizajnera koji su očigledno hteli da ovaj gadget što više podseća na kreditnu karticu. Jedino će po debljini odskakati koji milimetar, no kada se bude stavio u novčanik, spolja će biti jako teško uvideti razliku. Pošto se zove Gift, ne čudi i naslikana mašnica vezana sa prednje strane. Cela "kartica" je inače crne-bordo kombinacije boja, Sa oznakom proizvođača u gornjem desnom ćošku kao i kapacitetom u donjem desnom ćošku. U pratećem pakovanju se ne dobija ništa dodatno, a specifičan dizajn i eliminiše potrebu za trakom za nošenje recimo. Kapacitet je samo 4GB, što nekome može biti i malo, ali postoji do 16GB, uz naravno nešto veću cenu. Kada smo cenu pomenuli, da kažemo i to da spada u povoljnije modele na tržištu.

Kućište flash diska je napravljeno od plastike koja nam deluje pomalo mekano i ne verujemo da će izdržati ako se recimo slučajno stavi u zadnji džep i sedne na njega. S obzirom na debljinu, ne čudi što je kartica cela savitljiva, no kako sam disk zauzima prilično mali deo, njega neće biti tako lako oštetiti. Deo na kome je disk se rotira i otvara, i lako se priključuje na slobodan USB port računara. Kao i kod većine ostalih flash diskova, nema dodatne instalacije drajvera, već samo treba sačekati da sistem sam obavi šta je potrebno. Što se tiče performansi, ovaj model spada u prosek u najboljem slučaju i tu neće napraviti neku razliku u odnosu na već viđene USB 2.0 modele od ranije.

Rezime

Ovaj flash disk lako staje u novčanik, i to tamo gde inače stoje kreditne kartice, i na prvi pogled će biti jako teško uočiti neku razliku. Iako jeste malo deblji od klasične kartice, i dalje je prilično kompaktan i zgodan za nošenje. GoodRam nema neko mnogo poznato ime, ali ovaj flash disk se stvarno ni po čemu (osim po dizajnu) ne razlikuje od mnogo poznatijih modela i proizvođača.

Conclusion

This flash drive fits easily in a wallet, and at first glance, it will be very hard to notice any difference between flash drive and credit card. Although it is a little thicker than traditional cards, it is still fairly compact and convenient to carry. GoodRam is not well-known brand, but this flash drive is no way different from the well-known models and manufacturers (except by design).

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2013.): 9€

Sampro ustupio: GoodRam Credit Card Gift 4GB
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs