HIS R9 280 IceQ X² OC

Sjajna grafička kartica kompanije HIS, koja kombinuje model R9 280 sa fabričkim overklokom i više nego dobrim custom sistemom hlađenja. Dobar odnos cene i performansi su ono što će sigurno biti primećeno od strane kupaca.

Kao što već može da se pretpostavi, model R9 280 je smešten između R9 270X i R9 280X, i već smo imali priliku da se upoznamo sa njegovim mogućnostima. Znamo da ovaj konkretan model nije pratila velika pompa kod lansiranja, a AMD je uspeo veoma lepo da popuni svoju ponudu novim modelima iako je to naravno značilo i reciklažu pojedinih modela iz prethodne 7000 serije. Na ovo smo već i navikli pošto se to već dugo radi, a R9 280 je upravo kartica koja je direktno nasledila HD 7950 Boost, tako da je dosta toga već poznato. Ono što je dobro je to da sada pred sobom imamo HIS verziju koja je fabrički overklokovana i koja ima poseban sistem hlađenja.

Ključne karakteristike

  • Sjajne performanse
  • Fabrički overklok
  • Custom sistem hlađenja, tih i efikasan rad

Utisak kvare

  • Izostala je podrška za TrueAudio, pošto se radi o "starom" Tahiti GPU-u

Specifikacija

  • Procesor: 847/Boost:953 MHz
  • Memorija: 3GB GDDR5 na 5000MHz (384-bitna magistrala)
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 3.0 x16
  • Izlazi: DVI, HDMI, 2x Mini DisplayPort
  • Dodatno: DirectX 11.2 podrška, OpenGL 4.3, Mantle

HIS R9 280 IceQ X² OC

Kartica je pozamašnih dimenzija od 29.7 x 14.3 x 4.4 cm, sa povećim hladnjakom i atraktivnom aluminijumskom maskom, i samo daj detalj će biti više nego dovoljan da se izdvoji iz brojne konkurencije. Sistem se sastoji od bakarne osnove (površine 40x47.5mm), prilično velikog aluminijumskog hladnjaka i čak pet heat-pipe cevi (tri prečnika 6mm, dve prečnika 8mm), u kombinaciji sa dva 89mm dual-axial ventilatora koji imaju pomalo neobičan oblik lopatica, što obezbeđuje dobar protok vazduha uz minimalnu buku. Ono što se ne vidi je da memorijski moduli i MOSFET elementi napajanja imaju svoje posebne hladnjake, tako da kartica postiže stvarno impresivne rezultate kada je temperatura u pitanju, lako izbijajući na jednu od prvih pozicija kada su R9 280 modeli u pitanju.

Kartica očekivano ima CrossFire konektore na trhu, zako da se lako može upariti sa još jednom takvom grafikom ako treba, za naravno bolje rezultate, a vidimo da iz generacije u generaciju novih drajvera imamo i sve bolje performanse. Što se tiče video izlaza, na raspolaganju su po jedan DVI i HDMI i dva Mini DisplayPort-a, što znači da će za setup sa tri i više monitora zahtevati i neki adapter ili barem monitor sa DP interfejsom. Takt procesora je fabrički podignut za oko 20MHz, što nije mnogo, dok je memorija ostala na efektivno 5GHz, stim što je kartica prilično raspoložena i za overklok, tako da će u zavisnosti od primerka moći da se izvuku i dosta dobre performanse. Sa ukupno 1,792 stream procesora, 112 jedinica za teksturu i 32 ROP-a, kartica ima dovoljno sirove snage da izađe na kraj i sa najnovijim igrama i to u visokoj rezoluciji.

Sjajna grafička kartica kompanije HIS, koja kombinuje model R9 280 sa fabričkim overklokom i više nego dobrim custom sistemom hlađenja. Dobar odnos cene i performansi su ono što će sigurno biti primećeno od strane kupaca.