HP ScanJet 200

Iako je u pitanju model osnovne kategorije, ScanJet 200 je zgodan za korišćenje, brz i sa odličnim rezultatima, tako da će biti odličan izbor za široki krug korisnika. Ako tome dodamo i dosta dobru cenu, jasno je da se radi o uređaju koji će sigurno biti popularan.

Iako su zbog sve popularnijih multifunkcijskih uređaja stand-alone skeneri malo otišli u drugi plan, i dalje ima onih koji traže malo više i bolje, kada je u pitanju digitalizacija. HP je jedno od poznatijih imena kada su skeneri u pitanju i u ponudi ima solidan broj raznih modela, od onih najosnovnijih pa do profi skenera koji su naravno i dosta skuplji. ScanJet 200 spada u osnovne varijante, ali u startu dolazi sa nešto većom rezolucijom od 2400dpi, čime se obezbeđuje i visoki kvalitet skeniranih materijala. Ono što posebno treba naglasiti je da je ovaj skener veoma lak za upotrebu i da će se svi snaći bez većih problema.

Ključne karakteristike

  • Klasičan A4 skener
  • Solidna brzina
  • Kvalitetni skenovi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 2400 dpi, 48-bit
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: OCR
  • Dimenzije: 373 x 274 x 44.5 mm
  • Težina: 1.76Kg

HP ScanJet 200

Ovaj skener je dopadljivog dizajna, izgleda elegantno i sigurno će se vrlo lepo uklopiti u bilo koje okruženje. Činjenica je da poslovni modeli često imaju ADF dodatak koji je vrlo praktičan, što je u ovom slučaju izostalo, pa će ipak ScanJet 200 biti zgodniji za kućne korisnike. Kombinacija srebrne i crne plastike izgleda vrlo lepo, a spolja pored logoa proizvođača i oznake modela vidimo i četiri tastera (Scan, Copy, Scan to PDF, Scan to e-mail) pomoću kojih se ove funkcije mogu aktivirati i bez korišćenja računara, što je veoma praktično. Poklopac je lagan i može se namestiti i za malo deblji materijal za skeniranje, kao što je recimo knjiga, ali ne više od par cm. Kvalitet izrade je odličan, a vodilo se računa i o detaljima, pa recimo vidimo da je ivica poklopca zakrivljena na gore, pa je i lakši za otvaranje.

Za vezu sa računarom se koristi standardni USB interfejs, i ono što je interesantno je da nema odvojenog napajanja, već se i to dobija preko USB interfejsa, pošto je maksimalna potrošnja oko 2.5W što je stvarno impresivno malo. Što se tiče brzine rada, potrebno je oko 14s za preview slike, dok će prosečno trebati oko pola minuta da se slika skenira u jačoj rezoluciji, i malo više da se recimo prebaci u PDF ili pošalje na email, što je sasvim ok rezultat za model ove kategorije. Kvalitet skeniranih slika je odličan, sa dobrim detaljima i nijansama, pa će biti veoma upotrebljiv i za neke poluprofi namene. Uz njega stiže i PhotoStudio 6 i Readiris Pro 12 softver, kao i drajveri, a uvek treba proveriti na sajtu proizvođača da li ima svežije verzije.

Rezime

Ovaj skener radi solidno brzo za svoju kategoriju i ima odlične rezultate skeniranja, kako u boji tako i crno bele. Jednostavan je za korišćenje i svako će bez iskustva u par minuta naučiti kako se sa njim radi, a posebno nam se dopalo što ne traži poseban izvor napajanja, već se koristi USB interfejs za to. Možda bi bilo lepo da ima ADF dodatak, no to bi sigurno uticalo na cenu, a ovako imamo vrlo povoljnu cenu za skener osnovne kategorije koji će odlično poslužiti za dokumenta i fotografije.

Conclusion

This solid scanner works quickly for its category and provides excellent scan results, both in color and black and white. It is easy to use and anyone with no experience will learn how to use it within a couple of minutes, and we do like the fact it does not require a separate power source, but it uses an USB interface. Maybe it would be nice to have an ADF addition, but it would certainly affect the price, and thus we have a very good price for the scanner of basic category that will be good for documents and photos.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2013.): 70€

Gigatron ustupio: HP ScanJet 200
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com