Instar IN-3001

Novo ime na našem tržištu, Instar je nemačka kompanija specijalizovana za IP kamere. Ovaj iako osnovni model, ima integrisani WiFi adapter, podržava noćno snimanje i nudi dosta toga po veoma dobroj ceni.

Instar je novo ime na našem tržištu, a ono što znamo je da se radi o kompaniji iz Nemačke koja je specijalizovana za IP kamere i koja u svojoj ponudi ima impresivan broj modela različitih kategorija. Mi krećemo upoznavanje sa jednim od osnovnih modela zgodnim za kućne korisnike koji žele da uvedu sistem zaštite i nadgledanja. Kada se pogledaju specifikacije i cene koja je oko 130€, jasno je da je u pitanju prilično konkurentna IP kamera koja će sigurno lako naći put do kupaca. Iako svakako postoje i daleko napredniji modeli, oni su i dosta skuplji, tako da i ostaju van domašaja prosečnih korisnika koji će na kamerama kao što je IN-3001 naći sve što im je potrebno.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Integrisan WiFi adapter
  • IR diode za noćno snimanje
  • Motion detection preko softvera
  • Podrška za pristup preko mobilnog telefona

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor i rezolucija: 1/4" CMOS, 0.3MP, 0.5Lux, 640x480, 320x240, 160x120
  • Interfejs: 10/100 Mbps LAN, WiFi 54Mbps (integrisana antena)
  • Video kompresija: MJPEG
  • Dodatno: 10 IR LED

Instar IN-3001

Uz dimenzije od 12.9x8.6x8.0 cm i težinom od 192g, ova kamera spada u kompaktnije modele. Kućište je od kvalitetne plastike bele boje, i treba znati da je generalno namenjena za unutrašnju upotrebu, to jest da kućište nije deklarisano kao otporno na vremenske uslove, mada sa radnom temperaturom od -5 do 55 stepeni treba samo obezbediti neku nastrešnicu da ne kisne pa neće biti prepreka da se koristi i napolju. Ono što odmah vidimo je da postolje ima kružni zglob tako da se kamera može postaviti u bilo koji položaj, što uz sočivo koje hvata kadar pod uglom od 60 stepeni daje sasvim dovoljnu fleksibilnost i pokriva solidan prostor. Za razliku od nekih viđenih modela, ovaj ne prima napajanje preko LAN interfejsa, već postoji poseban eksterni adapter.

Pored ugrađenog LAN interfejsa, tu je i WiFi adapter sa integrisanom antenom, tako da povezivanje može biti izuzetno jednostavno. Podrazumeva se i konektor za eksterni mikrofon, kao i portovi pomoću kojih se može integrisati u postojeći alarmni sistem. Kamera ima i ugrađenih 10 IR dioda koje omogućavaju da se snima i u mraku, što je vrlo korisno. Podešavanjima kameri se pristupa kroz dosta dobro osmišljen Web interfejs (podržani su HTTP, TCP/IP, UDP, STMP, DDNS, SNTP, DHCP, FTP protokoli), a ono što je posebno bitno naglasiti je da postoji podrška za remte pristup preko interneta, direktno sa mobilnog telefona.

Rezime

Iako rezolucija od 0.3MP nije baš mnogo impresivna, ipak se radi o kameri osnovne kategorije, a ne profesionalnom o modelu. Uz standardne opcije kao što su motion detection, automatsko uploadovanje slike na FTP server ili slanje na email, ali i snimanje na memorijsku karticu, ova kamera pruža sasvim dovoljno opcija za dosta dobar sistem video nadzora osnovne kategorije. Kvalitet slike je dosta dobar, a čak je i noćni video vrlo upotrebljiv, i stvarno je teško pričati o nekim manama, posebno po ovako dobroj ceni.

Conclusion

Although 0.3MP resolution is not much impressive, it is an entry-level camera, not professional model. With standard features such as motion detection, auto-upload of images to FTP server or e-mail, but the recording on a memory card too, this camera provides enough options for a very good video surveillance system of the basic category. Picture quality is quite good, and even the night videos are very useful, therefore, it is hard to talk about some disadvantages, especially at such a good price.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2011.): 130€

Desk ustupio: Instar IN-3001
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; YBC-Bulevar Mihaila Pupina 10D, 011/2139 210, Kneza Miloša 9, 011/3240 017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs