Intel Next Unit of Computing DC3217IYE

Intel je predstavio interesantnu platformu u vidu barebone sistema koji stiže u impresivno kompaktnih dimenzijama sa Ivy Bridge procesorom i čipsetom. Osnovna ideja je da se ponudi energetski efikasna platforma koja ima što bolje performanse uz što manje dimenzije.

Videli smo da je Intel najavio Next Unit of Computing barebone sistem pre nekog vremena, a sada se na tržištu pojavljuju i prvi komercijalni primerci. Do nas je stigao model sa oznakom DC3217IYE, a znamo da će biti u ponudi dve verzije, ova i DC3217BY, gde se razlika ogleda u tome što prva verzija ima LAN a druga Thunderbolt konektor na raspolaganju, dok je hardverska osnova identična. Za one koji se još uvek pitaju u čemu je ovde tačno stvar, da samo pojasnimo. Ovo je barebone sistem impresivno malih dimenzija (osnova je 10x10cm) koji nudi performanse koje prevazilaze viđene kompatke konfiguracije koje mahom koriste Intel Atom platformu. Upravo je tu i najveća razlika pošto je ovo Ivy Bridge platforma koja nudi u startu dosta bolje peformanse.

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Jednostavna instalacija dodatnih komponenti
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Core i3-3217U (17W TDP, 1.8GHz)
  • Čipset: Intel QS77 Express
  • Memorija: 2 x DDR3 SO-DIMM slots
  • Grafička kartica: HD 4000 graphics running at 350MHz - 1.05GHz
  • Dodatno: Gigabit Ethernet, full size mini-PCIe slot, half size mini-PCIe slot
  • Konektori: 2x USB 2.0, 2x HDMI

Intel Next Unit of Computing DC3217IYE

Intel je ovaj barebone sistem upakovao u impresivno malo kućište dimenzija 116.6x112x39mm, i odmah možemo da konstatujemo da je kućište dosta kompaktnije od do sada viđenih sistema baziranih na Atom i ION platformama. Da odmah kažemo da barebone sistem znači i da će neke komponente morati naknadno da se instaliraju. Ovo se primarno odnosi na memoriju, a na raspolaganju su dva SO-DIMM slota za DDR3 memoriju do 1600MHz, za maksimalno 16GB. Što se tiče storage kapaciteta, jedan od Mini-PCIe slotova se može iskoristiti za instalaciju mSATA SSD-a (koje Intel takođe ima u ponudi), čime će se u startu dobiti jedan veoma brz sistem, primetno snažniji od pomenutih Atom i ION varijanti. Drugi Mini PCIe slot će odlično poslužiti za instalaciju WiFi kartice, što su varijante koje se ugrađuju u laptopove i koje dolaze sa integrisanim Bluetooth modulom. Dobre vesti su da je Intel to predvideo i u unutrašnjosti ima i postavljene antene koje se kače na pomenutu karticu da bi se dobio bolji kvalitet signala.

Kućište u koje je ovaj sistem smešten je iako malo, veoma kvalitetno sa 2mm limom i ojačanjima u vidu metalnih ploča, sa plastičnim poklopcima. Spoja je potpuno crno, sa Power tasterom i statusnom diodicom sa gornje strane i otvorima za hlađenje i gumenim nožicama sa donje. Što se konektora tiče, svi su postavljeni sa bočnih strana, a na raspolaganju su ukupno tri USB 2.0 porta, čak dva HDMI porta, LAN konektor, Kensington Lock i priključak za napajanje. Imamo tu još jedna otvor za ventilaciju. Adapter za napajanje je eksterna 65W varijanta, koja bi mogla biti i manja, a interesantno je da Intel u pakovanje nije uključio 3-žilni naponski kabl koji se koristi. Nismo baš oduševljeni brojem USB portova, kao ni činjenicom da nije podržan USB 3.0 standard, a što se tiče zvuka definitivno bi bilo praktičnije da se koriste uobičajeni 3.5mm konektori, a ne HDMI. Vredi pomenuti da se pomoću praktičnog Vesa mount adaptera ova "kutija" može lako montirati sa zadnje strane monitora, gde je i najpraktičnija pozicija.

Rezime

Osnova ovog barebone-a je Intel Core i3-3217U procesor, koji je inicijalno napravljen za utra-book platformu, te otud i impresivno mali TDP od samo 17W. Integrisana je Intel HD4000 grafika koja će biti sasvim dovoljna za sve, uključujući i gledanje filmova, stim što naravno ovakva platforma nije namenjena igraju igara. Intel je napravio veoma interesantan koncept za koji se nadamo da će zaživeti. Ono što treba pomenuti je da ovo nije pasivno hlađen sistem i da ima ventilator, koji se doduše skoro i ne čuje, ali treba reći i da pod maksimalnim opterećenjem sistem ume dosta da se zagreje, no i dalje pričamo i izuzetno energetski efikasnoj konfiguraciji, a to je najbitnije. Ostaje da vidimo koliko će ovako nešto biti prihvaćeno od strane krajnjih kupaca, ali je zaključak svakako da se radi o platformi koja dosta obećava.

Conclusion

The basis of this barebone is the Intel Core i3-3217 processor, which was initially developed for utrabook platform, and hence the impressively low TDP of only 17W. Intel HD4000 integrated graphics will be sufficient for everything, including watching movies, except the fact this platform is not intended for playing games. Intel has made a very interesting concept that we hope will come to life. This is not a passive cooling system and it has a fan, which is almost inaudible, but it should be noted that under maximum load the system heats up a lot. However, this is energy efficient configuration and that is the most important thing. It remains to see how the end users will accept something like this, but this platform promises a lot, and that is for sure.

Testirani proizvod je uzorak.

Alti ustupio:Intel Next Unit of Computing DC3217IYE
zvanični sajt: alti.rs