Intex IT-TB 240FM

Ovo je Intex TV Box koji pored svega podržava i FM radio stanice, ali na ekran računara prosleđuje i analogni audio i video signal sa strane. Kvalitet slike je dobar, i najviše zavisi od toga kakav je TV signal na raspolaganju.

Intex je kompanija koja proizvodi računarske periferije, između ostalih i razne tv kartice i eksterne Box varijante. Na test nam je stigao upravo takav uređaj, TV Box koji ima ugrađen i FM tjuner, ali i podršku za prosleđivanje analognog audio i video signala to ekrana računara. Za razliku od mnogih drugih sličnim modela, ovaj za vezu sa računarom koristi USB interfejs, što znači i malo više petljanja sa drajverima. Da odmah kažemo i to da je ovo analogni TV tjuner, to jest da će raditi samo sa klasičnim TV signalom. Cena mu je dosta dobra za ono što nudi, a ovakve eksterne varijante su zgodne za vlasnike laptopa ali i svih onih koji ne žele da se bave instalacijom kartica.

Ključne karakteristike

  • Jednostavno povezivanje
  • Auto-skeniranje kanala
  • Dobar kvalitet slike
  • Kompaktan daljinski upravljač

Utisak kvare

  • Windows 8 nije još zvanično podržan

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Konektori: S-video, composite video, stereo audio in, FM, antenski, IR
  • Dodatno: daljinski upravljač

Intex IT-TB 240FM

Intex uređaji nisu baš nešto posebno atraktivnog dizajna, pa je tako i ovoga puta. TV tjuner je smešten u ružnjikavu plastičnu kutiju crno-sive boje, sa relativno kompaktnim dimenzijama. Predviđeno je da stoji na stolu, pa otud i četiri gumirane stope sa donje strane, kako ne bi klizio, a sa donje i bočne strane imamo i proreze za vazduh, mada nismo primetili da se nešto mnogo zagreva u radu. Prateće pakovanje je manje više standardno, dobija se kratko korisničko uputstvo, CD sa drajverima (uvek se isplati proveriti da li možda ima svežije verzije na sajtu proizvođača), USB kabl za povezivanje na računar i FM radio antena. Ovo je i sve što je potrebno za rad, pa jedino praktično treba obezbediti i kabl sa TV signalom.

Box sa bočne strane ima antenski i FM konektor, kao i Mini USB port za povezivanje sa računarom, a sa zadnje strane kompozitni i S-Video ulaz, kao i stereo RCA audio ulaz. Ovo znači da se pored TV signala na računar može proslediti i signal sa kamere, konzole ili nekog drugog analognog izvora. Daljinski koji dolazi u paketu je vrlo kompaktan i jednostavan, ali i sa svim potrebnim kontrolama (uključujući i onu za snimanje), tako da se bukvalno može koristiti kao TV. Ovaj BOX se oslanja na procesnu moć računara, tako da brzina snimanja i enkodovanja najviše od toga i zavisi. Što se tiče kvaliteta slike, on najviše zavisi od jačine i kvaliteta signala, pošto je sam tjuner dobre osetljivosti i nismo imali nikakvih problema sa tim.

Rezime

Mala zamerka se odnosi na to što trenutno nema podrške za Windows 8, a kako stvari stoje, nismo baš preterani optimisti po tom pitanju. Ovaj uređaj se dosta jednostavno instalira i ne zahteva neko posebno predznanje, a ukoliko vam se softver za gledanje tv-a i snimanje video materijala ne sviđa, lako se može instalirati i koristiti bilo koji drugi. Sve zajedno, ovo je dosta dobra ponuda za one kojima treba eksterni TV box standardnih mogućnosti.

Conclusion

The only objection relates to the fact that currently there is no support for Windows 8, and we are not optimistic about it. This device is quite easy to install and does not require any special knowledge and if you do not like provided software for video recording and watching TV, it is easy to install and use any other. Overall, this is a good offer for those who need an external TV box with standard features.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2013.): 30€

Gigatron ustupio: Intex IT-TB240FM
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com