Jedan od tri ransomver napada targetira poslovne korisnike: Kaspersky i INTERPOL pozivaju na izradu rezervnih kopija podataka

Najveća epidemija ransomvera u istoriji, WannaCry, dostigla je svoj vrhunac 12. maja 2017 godine. Tri godine kasnije, ova i druge ransomver pretnje i dalje utiču na pojedince i kompanije. Nedavno istraživanje kompanije Kaspersky otkrilo je da je u 2019 godini, WannaCry zadržao svoju poziciju na samom vrhu najzastupljenijih ransomver porodica, dok su gotovo trećina (30%) onih koje je ransomver targetirao bili korporativni korisnici. Kompanija Kaspersky i INTERPOL 12. maja 2020 godine podstiču organizacije da razmišljaju o izradi kopija svojih podataka kao i o usvajanju neophodne zaštite kako bi izbegli potencijalne napade ransomvera i ponavljanje katastrofe slične onoj u WannaCry slučaju.

Ransomver je postao veliki izazov za mnoge organizacije. Mada ovo nije najnaprednija pretnja sa tehničkog stanovišta, ona omogućuje kriminalnim akterima da blokiraju poslovne operacije i iznuđuju novac. Kao rezultat ransomver incidenta, organizacije su u proseku izgubile 1,46 miliona dolara u 2019 1 godini; uključujući troškove koji su nastali za vreme prestanka poslovanja, novčane kazne i ugorožavanje reputacije. WannaCry napad je postao najprepoznatljiviji napad ove vrste, šireći se uz pomoć naprednog sajber-oružja, EternalBlue, koje predstavlja složen i efikasan exploit koji se koristi za targetiranje nezakrpljenih ranjivosti u Windows-u. Kao rezultat toga, WannaCry napad je prouzrokovao pravu sajber-epidemiju širom sveta.