Kaspersky saveti: Početak druge sezone serije „You“– stručnjaci za sajber bezbednost upozoravaju da ne potcenjujete stalkerware programe

Na Netflixu 1 26. decembra počinje druga sezona serije „You - You'll love me". Radnja ove serije prati prodavca knjiga Džoa Goldberga (Joe Goldberg) koji razvija ekstremnu opsesiju prema svojoj mušteriji Gvinevir Bek (Guinevere Beck), proganja je na svaki mogući način i na kraju je ubija. Ono što bi u stvarnosti bilo prava noćna mora, privuklo je pažnju mnogih žena u prvoj sezoni.

Međutim, proganjanje je ozbiljan problem koji se sve više širi digitalno. Takozvani stalkerware programi – špijunski softver tajno instaliran na pametnom telefonu žrtve – omogućavaju trećim licima da ugroze privatnost druge osobe. Stalkerware se može legalno kupiti i njegova upotreba je sve veća: analize kompanije Kaspersky pokazuju da je u odnosu na prethodnu godinu u prvih osam meseci 2019. godine u Srbiji došlo do rasta od 81% kada su u pitanju pokušaji instalacija stalkerware programa.

Dejvid Em (David Emm), glavni istraživač bezbednosti u kompaniji Kaspersky, komentariše ovu sve prisutniju opasnost:

„Stalkerware programi su rašireniji nego što se možda misli; oni rade u pozadini, a pogođena osoba to ne primećuje. Nakon uspešne instalacije, počinilac može pristupiti vestima, fotografijama, društvenim mrežama, geolokaciji i audio ili video snimcima sa kamere – u nekim slučajevima čak i u realnom vremenu. Situacije iz ove uzbudljive TV serije koje su privukle pažnju mnogih zapravo su ozbiljan problem u stvarnom životu i prava pretnja mnogim ženama, ali i muškarcima. Iz tog razloga, nedavno smo započeli saradnju sa brojnim partnerima u okviru inicijative „Koalicija protiv stalkerwarea“, kako bismo skrenuli pažnju na opasnosti od stalkerware programa i pomogli onima koji su ugroženi.”

Koalicija protiv Stalkerwarea počinje sa radom

Osim kompanije Kaspersky, devet renomiranih kompanija i udruženja, među kojima su i Avira, the Electronic Frontier Foundation, the European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, G DATA CyberDefense, Malwarebytes, National Network to End Domestic Violence, NortonLifeLock, Operation Safe Escape i Weißer Ring, pridružile su se inicijativi pod nazivom „Koalicija protiv Stalkerwarea” 3 čiji je cilj zaštita od špijunskih softvera. Nova globalna radna grupa će udružiti ekspertizu iz oblasti podrške žrtvama i oblasti sajber bezbednosti kako bi pomogli ugroženim korisnicima.

Kaspersky: Kako se zaštititi od stalkerwarea

  • Blokirajte instalacije programa iz nepoznatih izvora u podešavanjima vašeg pametnog telefona

  • Nikada ne otkrivajte šifru vašeg mobilnog telefona, čak ni nekome kome verujete

  • Nikada ne skladištite nepoznate fajlove ili aplikacije na vašem telefonu, jer mogu ugroziti vašu privatnost

  • Promenite sva bezbednosna podešavanja na vašem telefonu nakon raskida. Bivši partner može da pokuša da iskoristi vaše lične informacije kako bi manipulisao vama.

  • Proverite listu aplikacija na vašem uređaju kako biste otkrili sumnjive programe instalirane bez vašeg pristanka

  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje, kao što je Kaspersky Internet Security for Android 4 , koje vas upozorava svaki put kada postoji pokušaj instalacije komercijalnih spajvera na vaš uređaj

  • Ako mislite da ste žrtva praćenja i treba vam pomoć, kontaktirajte relevantne organizacije radi stručne pomoći.