Kaveri Specijalitet: AMD Little Black Box

Iz AMD-a stiže jedna konfiguracija koja pokazuje šta se dobija pametnim uparivanjem komponenti. AMD Kaveri procesor sa AMD memorijom i SSD-om, sa sjajnim kućištem, napajanjem i matičnom pločom čine jednu od najboljih integrisanih konfiguracija koje smo do sada videli.

Da su AMD APU-ovi popularni, to već odavno znamo i to nije slučajno, naprotiv. Posle predstavljanja nove generacije Kaveri desktop procesora, videli smo da je AMD poradio i na uvođenju dodatnih komponenti kao što su recimo sertifikovana memorija i SSD-ovi. Ideja je jednostavna, kupcima se pruža mogućnost da kupovinom ovih komponenti dobiju polu-zatvoren sistem gde će biti sigurni u to kakve perforamanse mogu očekivati. Ovo uopšte nije loša stvar i neće više biti problema oko kompatibilnosti komponenti, a jedino što treba odabrati jesu kućište i napajanje. Mi smo dobili jednu veoma interesantnu kombinaciju upakovanu u minijaturno kućište, a opet dovoljno snažnu za sasvim dobre performanse pa čak i igranje, i sve to bez zasebne grafičke kartice. Ono što je takođe veoma bitno jeste da je cena cele konfiguracije oko 550€.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Skoro pa nečujan rad
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: AMD A10-7800 APU (3.5GHz/3.9GHz, 4MB L2)
  • Matična ploča: Gigabyte F2A88XN-WiFi
  • Memorija: 8GB AMD Radeon R9 Gamer DDR3-2133
  • Hard disk: AMD SSD 240GB
  • Grafička kartica: integrisani Radeon R7 (512 Stream procesora, 720MHz)
  • Kućište: LC-Power LC-1500Bmi
  • Napajanje: 400W BeQuiet STRAIGHT Power E9 80Plus Gold with Silent Wings

AMD Little Black Box

Cela priča kreće sa LC-Power LC-1500BMi Mini ITX, kućištem, koje je dimenzija 258 x 222 x 213 mm i vrlo interesantnog i atraktivnog dizajna. Minimalizam u obliku kvadra, kompletno crne boje, sa dva USB 3.0 i 3.5mm audio portovima, dok je jedan Power taster sa statusnom diodom smešte sa prednje strane. Očekivano, 5.25" slotova nema, dok unutra ima prostora za samo jedan 3.5" ili dva 2.5" hard diska. Što se hlađenja tiče, ima dosta otvora za ventilaciju (uključujući i jedan veći sa donje strane) i fale jedino filteri za prašinu, što bi bilo korisno. Ukupno se mogu instalirati dva ventilatora: 60mm pozadi, ispod napajanja i 120mm napred, što je i sasvim dovoljno za konfiguraciju ove kategorije. Iako se nekome može učiniti da je 400W slabo napajanje za multimedijalnu, ali i gaming mašinu ove kategorije, podsetićemo na dve stvari: prva je da ovde nema zasebne grafičke kartice, a druga da novi Kaveri procesor, A10-7800 ima default-ni TDP od 65W (prethodna generacija Kaverija je bila sa 95W TDP-om), stim što se dodatno, u BIOS-u može ograničiti i na 45W, čime se postiže impresivno mala potrošnja. Ovo je ujedno i ključ cele ideje, a to je da se dobije itekako upotrebljiva konfiguracija visoke energetske efikasnosti i niske potrošnje.

Ugrađeno BeQuiet napajanje ima 80 Plus Gold sertifikat o efikasnosti i koristi posebno dizajnirani 135mm SilentWings ventilator za hlađenje, čime se postiže praktično nečujan rad. Matična ploča je pažljivo i pametno odabrana, tako da se u startu dobija integrisani Bluetooth 4.0 i WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (Dual Band) podrška, gde antene treba samo ušrafiti pozadi. Za one koji planiraju da u nekom trenutku ubace i dodatnu grafiku, to neće biti problem pošto je dostupan jedan PCIe x16 slot (koji radi na svih 16 linija magistrale), stim što treba u tom slučaju dobro proveriti da li će 400W napajanja biti dovoljno. Sa dva HDMI i jednim DVI video izlazom, dobija se i odlična fleksibilnost pri izboru monitora i setup-a sa više monitora. Što se tiče memorije, tu je 8GB AMD Radeon R9 Gamer RAM-a na 2133MHz, što je i najbrža memorija sa AMD etiketom u ponudi i što je itekako dobar izbor i investicija. Kao što smo već pomenuli u posebnom AMD A10-7800 Kaveri tekstu, integrisana grafika koristi sistemsku memoriju i velike su razlike u performansama u zavisnosti od brzine memorije. AMD SSD disk kapaciteta 240GB je model napravljen u saradnji sa OCZ-om i po specifikacijama se nalazi između Vector 150 i Vertex 460 modela, sa Barefoot 3 M00 kontrolerom i A19nm MLC NAND memorijom, uz deklarisane brzine transfera od 550MB/s za čitanje odnosno 530MB/s za upis podataka. Predviđena je upotreba do oko 30GB podataka dnevno (što je znatno iznad proseka i malo zahtevnijih korisnika), dok proizvođač daje sasvim lepu 4-godišnju garanciju.

Rezime

Već smo bili konstatovali da je AMD A10-7800 procesor pravi biser kada su u pitanju performanse grafičkog podsistema i posebno odnos cene i performansi. To i dalje stoji i ovo je jednostavno rečeno procesor kod koga je maksimalna disipacija impresivnih 65W (ili čak 45W ukoliko se tako odabere), ali gde i dalje imamo sjajne performanse u svim segmentima, sa posebnim akcentom na GPU koji u kombinaciji sa AMD Radeon R9 Gamer memorijom može da potera i zahtevnije igre do FUll HD rezolucije. Ovakva kombinacija procesora, memorije i SSD-a je za ovaj novac stvarno izuzetno dobra ponuda, dok je konfiguracija dopunjena kućištem, napajanjem i matičnom pločom koje u ovom trenutku predstavljaju verovatno i najbolji izbor. Mislimo da je AMD napravio sjajnu stvar sa zaokruživanjem platforme dodavanjem memorije i SSD-a, te kupci stvarno neće morati da brinu šta sa čime najbolje radi, već samo da naruče ceo komplet i biraju kućište i napajanje. Za ovaj novac, stvarno će biti jako teško naći bilo šta sličnih performansi.

Conclusion

AMD A10-7800 processor is the right choice when it comes to graphics subsystem performance and the price/performance ratio. This processor is characterized by the maximum dissipation of impressive 65W (or even 45W, if opted); however, great performance is ensured in all segments, with special emphasis on the GPU, which in combination with the AMD Radeon R9 Gamer memory can enable playing demanding Full HD games. This combination of CPU, memory and SSD at this price is a very good offer, and the configuration is complemented by case, power supply, and motherboard, which at the moment are the best choice. AMD has done a great thing by adding memory and SSD, so customers will not have to worry about functional matching, but only to order the whole thing and to choose a case and a power supply. It will be very difficult to find anything else offering similar performance at this price.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2014.): 550€

Alti ustupio: AMD Little Black Box
zvanični sajt: alti.rs