Kingston DataTraveler Locker+

Vrlo atraktivan dizajn i izdržljivo kućište su iskombinovani sa 256-bitnom AES enkripcijom podataka koja će sadržaj lepo zaštititi od neovlašćenog pristupa. Disk koristi USB 2.0 interfejs i performanse su u skladu sa tim odlične.

Nije prvi put da se srećemo sa USB flash diskom koji nudi opcije zaštite podataka, a Kingston je svakako jedna od najpoznatijih kompanija kada su u pitanju uređaji za skladištenje podataka. DataTraveler serija flash diskova je već dosta dugo na tržištu, praktično od prvog USB 1.0 modela, i to ime će praktično svako prepoznati. Model Locker+ je namenjen poslovnim korisnicima pre svega, i generalno ljudima kojima je jako bitno da podaci ostanu zaštićeni od neovlašćenog pristupa. Ovaj model konkretno nudi no-nonsence pristup gde se prvi put definiše pristupna šifra i posle toga može i da se zaboravi na to. Flash disk ima ugrađenu 256-bitnu AES enkripciju podataka, što ga čini praktično neosvojivim za pristup ukoliko se nema odgovarajuća šifra.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetna izrada
  • Hardverska enkripcija podataka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 65.76mm x 17.98mm x 10.7mm
  • Kapacitet: 4GB
  • Dodatno: 256-bit AES hardverska enkripcija

Kingston DataTraveler Locker+

Dizajn ovog flash diska je vrlo interesantan, sam disk je u plastičnom kućištu od crne mat plastike, dok je zaštitni deo spolja od nešto debljen bloka savijenog aluminijuma u sivoj boji. Ovaj poklopac ima ulogu da zaštiti sam disk, ali istovremeno štiti i USB konektor na njegovom kraju. U pitanju je jednostavan swivel mehanizam i disk i poklopac su spojeni šrafom oko koga se rotira poklopac. Spolja možemo videti oznaku proizvođača i modela, mali prorez za traku za nošenje (ne dobija se u pakovanju), kao i statusnu diodu koja svetli plavom bojom. Generalno, iako nije u pitanju model otporan na udarce, mi bi rekli da će izdržati većinu stvari koje bi upokojile prosečne flash diskove.

Model koji je bio kod nas je kapaciteta 4GB, a maksimalno je dostupan 32GB model, što je sasvim dovoljno i za one malo zahtevnije. Ono što je najbitnije, ovaj flash disk nije mnogo skuplji od klasičnih modela, tako da će biti dostupan širem krugu kupaca. Setup je krajnje jednostavan, definišu se privatna i javna particija na disku (naravno, može i ceo disk biti privatan), kao i šifra (između 6 i 16 karaktera koji uključuju mala i velika slova, brojeve i specijalne karaktere). Bitno je naglasiti da je disk prilagođen upotrebi na Windows i MacOS sistemima, dok će vlasnici neke Linux platforme morati da potraže neko drugo rešenje. Po priključivanju diska na računar, potrebno je uneti šifru. Posle 10 uzastopnih neuspeha, disk se automatski formatira i briše sve podatke. Što se performansi tiče može se očekivati oko 25MB/s za čitanje i oko 10MB/s za upis podataka, što je i sasvim očekivano za USB 2.0 interfejs.

Rezime

Ovaj Flash disk predstavlja pravi mali sef za poverljive podatke. Nama se dopao dizajn koji je dovoljno otporan da izdrži i malo grublje rukovanje, ali i činjenicu da se podešava izuzetno lako. Namenjen je onima koji žele da podatke zaštite od radoznalih očiju, i da u slučaju gubljenja ili krađe diska budu sigurni da podaci neće dospeti u pogrešne ruke. Cena je veoma dobra, kao i performanse, tako da možemo samo najtoplije preporučiti DataTraveler Locker+ svima koji traže model sa hardverskom enkripcijom podataka.

Conclusion

This Flash drive is like a little safe for sensitive data. We liked the design that can withstand rough handling, and it is extremely easy to adjust. It is designed for those who want to protect data from prying eyes, and that in case of loss or theft of the disk be sure that data will not get into the wrong hands. The price and performance is very good, so we recommend DataTraveler Locker+ to those looking for a model with hardware encryption.

Testirani proizvod je uzorak

Kingston ustupio: Kingston DataTraveler Locker+