Kingston Media Reader USB3.0

Najnoviji čitač memorijskih kartica kompanije Kingston se iz konkurencije izdvaja činjenicom da se radi o USB 3.0 modelu. Ovo u praksi znači da će iz najbržih kartica na tržištu izvući maksimum koji ide i do 60MB/s (u zavisnosti naravno od kartice).

Kingston je kompanija koja je dosta dugo prisutna na tržištu sa memorijskim proizvodima, no pored regularne i flash memorije, SSD diskova, u ponudi su i čitači memorijskih kartica. Ono možda ne zvuči previše interesantno, i možda bi i bilo tako da nismo dobili i USB 3.0 interfejs, a samim tim i daleko veće brzine transfera. Pošto sada imamo memorijske kartice dosta većih kapaciteta, brzina kopiranja postaje prilično bitna stvar pošto niko ne voli baš dugo da čeka da se sve iskopira. Iako još uvek nisu svi korisnici prešli na USB 3.0 (za šta je potrebna ili nova matična ploča ili poseban kontroler), ovaj čitač kartica će raditi i na USB 2.0 interfejsu, samo naravno sporije, dok se ne steknu uslovi za upgrade.

Ključne karakteristike

  • Podržava popriličan broj različitih formata
  • Kompaktnih dimenzija i solidnog kvaliteta izrade
  • Plug and Play

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 3.0 (do 5.0Gb/s)
  • Podržani formati: Compact Flash (Type I i II), Secure Digital (SD, SDHC, SDHC UHS-I, SDXC, SDXC UHC-I, microSD, microSDHC, microSDXC), Memory Stick (MS, MS PRO, MS Duo, MS PRO Duo, MS M2)

Kingston Media Reader USB3.0

Prva stvar koju smo primetili jeste da ovaj čitač kartica ima metalno kućište izuzetnog kvaliteta koje deluje prilično izdržljivo i otporno, svakako daleko bolje od bilo koje plastične varijante. Proizvođač se opredelio za brušeni aluminijum u crnoj boji, sa crvenim logom proizvođača iza koga je sakrivena statusna LED lampice koja će označiti da je čitač kartica priključen i da je u toku transfer podataka (kada svetlo trepće). U pakovanju se dobija USB 3.0 kabl sa Micro USB 3.0 konektorom, koji nije uobičajene plave boje. Naravno, bilo koji kabl sa ovim konektorom će raditi posao, dok je sa druge strane klasičan USB priključak koji se lako kači na bilo koji USB port na računaru.

Sa prednje strane čitača se nalaze četiri otvora za memorijske kartice, grupisana prema vrsti, pa imamo tako: klasične SD/SDHC i SDXC kartice, CF (Compact Flash), Micro SD/SDHC/SDXC i na kraju Sony Memory Stick PRO, Duo i M2 veličine. Korišćenje je prilično jednostavno i kartice se ubaciju licem na gore. Dimenzije ovog čitača kartica su 93.17mm x 52.68mm x 16.00mm i on neće zauzeti mnogo prostora na stolu, a zgodan je i za nošenje. Ono što treba znati je da ne zavisi brzina transfera samo od čitača kartica i interfejsa, već i od samih kartica. Opet, znamo da su najnoviji modeli došli do 60MB/s, što je svakako daleko iznad onoga što klasični USB 2.0 može da pruži.

Rezime

Testovi su pokazali da ovaj čitač kartica stvarno uspeva da iz najbržih kartica izvuče maksimum i do 60MB/s, što je sjajno. Ovo će posebno dobra vest biti za one koji se bave profesionalnom obradom slike i videa pošto će sa svojim medija mnogo brže prebacivati materijale na računar. Cena bi trebala da bude veoma povoljna, tako da nema praktično nikakvih izgovora zašto ovaj Kingston čitač kartica ne bi trebao da zameni postojeći.

Conclusion

Tests have shown that this card reader really manages to pull out from the fastest card up to a maximum of 60MB/s, which is great. This will be especially good news for those who deal with professional image processing and video, as they will be able to transfer materials from their media to computer. The price should be affordable, so there is no excuse why this Kingston reader cards should not replace the existing one.

Testirani proizvod je uzorak.

Kingston ustupio: Kingston Media Reader USB3.0