Kingston UHS memorijske kartice

Dva nova modela SD memorijskih kartica koji spadaju u brže na tržištu. Kingston Class 10 UHS-I Ultimate SDHC/SDXC je za one koji planiraju snimanje FullHD videa, dok je SDHC/SDXC UHS-I U3 za najzahtevnije koji prelaze na 2K i 4K video.

Kao jedan od vodećih proizvođača memorijskih kartica, Kingston ne samo da prati trendove već i postavlja standarde, tako da nas ne čudi što se pojavljuju i prve memorijske kartice sa UHS (Ultra High Speed) oznakom. Kod nas su se našla dva modela, oba kapaciteta 32GB, sa malom razlikom u specifikacijama. Čini se da će sigurno biti onih koji će biti malo i zbunjeni nomenklaturom, a ruku na srce to i ne čudi pošto deluje da se uprkos standardima nisu svi kompletno usaglasili. U svakom slučaju, kartice koje su bile kod nas spadaju u UHS-I U1 i UHS-I U3 klase. Ovo je oznaka za Ultra High Speed, slovo I se odnosi na proizvode brzine interfejsa do 104 MB/s, a broj označava podršku za transfer od minimalno 10MB/s odnosno 30MB/s. Ono što je tu bitno gledati svakako jeste deklaracija proizvođača po pitanju brzina transfera, kao i to da treba samo znati da Class10 i UHS-I U1 predstavljaju praktično identične kartice.

Ključne karakteristike

  • Sjajne brzine transfera

Utisak kvare

  • Konfuzna nomenklatura

Specifikacija

Kingston Class 10 UHS-I Ultimate SDHC/SDXC - Brzina: Class 10 UHS-I (UHS-I U1)90MB/s čitanje, 45MB/s upis

  • Kapacitet: 32GB

    Kingston Class 10 UHS-I Ultimate SDHC/SDXC i SDHC/SDXC UHS-I U3 - Brzina: Ultra High-Speed Class 3 (UHS-I U3) 90MB/s čitanje, 80MB/s upis

  • Kapacitet: 32GB

Kingston Class 10 UHS-I Ultimate SDHC/SDXC i SDHC/SDXC UHS-I U3

Da bi se osigurao da bude što manje nesporazuma, Kingston je ovaj model označio kao Class 10 UHS-I Ultimate (verovatno je jedino gore od ovoga obeležavanje Sony Memory Stick kartica). Kapacitet kartice je 32GB, a na samoj kartici vidimo i poznati Class 10 logo, ali i novi UHC-I 1, dok kartica podržava i SDHC standard (kartice kapaciteta do 32GB). Proizvođač navodi podatke da kartica postiže do 90 MB/s za čitanje podataka, odnosno 45MB/s za upis, što su stvarno sjajne brzine za veliku većinu onih koji koriste digitalne aparate, kamere i druge uređaje. Testovi su potvdili da su brojke prilično tačne (čak smo dobili i za nijansu bolje rezultate), ali treba napomenuti da će bti potrebno obezbediti USB 3.0 čitač kartica (i naravno interfejs) da bi se dobile ove brzine. Kao što smo i očekivali, kartica na sebi ima lock prekidač kojim se može fiziči zaštititi od upisa podataka.

Druga kartica je model UHS-I U3 (nema Ultimate-a), u SDHC/SDXC formatu (što znači da je novije SD specifikacije koja označava modela do 2TB). Odmah notiramo da pored brzine čitanja podataka od 90MB/s imamo i brzinu upisa od čak 80MB/s, što će savršeno odgovarati vlasnicima novijih i zahtevnijih DSLR aparata i kamera koje snimaju u 2K i 4K rezoluciji, a kod kojih je brzina upisa itekako bitna stavka. Ono što je bitno naglasiti (a često se previdi) je da čitač kartica, odnosno uređaj koji će se koristiti mora podržavati SDHC/SDXC format, pošto nema garancija da će kartica raditi na standardnom SD uređaju. U svakom slučaju, mogli smo da potvrdimo brzine iz specifikacija, te da bez ikakve dileme ova kartica predstavlja jednu od najbržih koje se mogu kupiti.

Rezime

Iako načelno važi da su brže kartice i bolje, realno za snimanje videa u 1080p rezoluciji i Class 10 (odnosno novija UHS-I Class 1) verzija sasvim lepo radi posao. Za one kojima to pak nije dovoljno, tu su UHS-I Class 3 modeli, koji sa brzinom upisa od 80MB/s predstavljaju trenutno najbolji izbor. Cene još uvek nisu formirane na domaćem tržištu, ali ne očekujemo da budu previše visoke, pošto se ipak radi o tehnologiji koja nije nešto posebno novo donela, već logične skokove u performansama zbog same memorije, ali i zahteva potrošača koji se polako šaltuju na 2K i 4K video.

Conclusion

Although it is true that the faster cards are the better, for recording videos in 1080p resolution and Class 10 (newer UHS-I Class 1), this model will be very good. For those users who are not satisfy with that, there are UHS-I Class 3 models with 80MB/s write speed, as the best choice at the moment. Prices are not published yet, but we should not expect them to be too high, since this technology has brought nothing new but logical leap in performance due to memory, and demands by the consumers that slowly switch to 2K and 4K video.

Testirani proizvodi su uzorci.

Kingston ustupio: Kingston Class 10 UHS-I Ultimate SDHC/SDXC i SDHC/SDXC UHS-I U3