Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, osniva novi Centar izvrsnosti za istraživanje i razvoj u Finskoj

BEOGRAD, 2. jul 2020 – Kompanija HMD Global, dom Nokia telefona, danas je najavila akviziciju imovine kompanije Valona Labs i pokretanje novog Centra izvrsnosti (Centre of Excellence) u gradu Tampere u Finskoj. Uz posvećenost kompanije HMD Global pružanju bezbednih, sigurnih i pouzdanih iskustava korišćenja mobilnih uređaja i stručnost kompanije Valona Labs kada je reč o mobilnom, poslovnom i sajber-bezbednosnom softveru, akvizicija će dalje učvršćivati reputaciju kompanije kao globalnog lidera u oblasti ažuriranja softvera i bezbednosti pametnih telefona.

Novi Centar izvrsnosti u gradu Tampere biće specijalizovan za softver, bezbednost i usluge, podstičući tako tranziciju kompanije HMD Global od poslovanja usmerenog na hardver, ka kompaniji koja kombinuje hardversko poslovanje i usluge. Time će se diverzifikovati intelektualno vlasništvo kompanije i omogućiti diferencijacija njene jedinstvene ponude na tržištu.

Kompanija HMD Global je u martu ove godine, ušla u potpuno novu kategoriju usluga predstavljanjem svoje globalne data roaming usluge pod nazivom HMD Connect, koja ljudima širom sveta omogućava da bez komplikacija koriste podatke sa SIM kartice. Tokom predstojećih meseci, centar u gradu Tampere biće fokusiran na dodatno razvijanje ove usluge i počeće rad na drugim uslugama, kao što su daljinsko zaključavanje uređaja, upravljanje mobilnim poslovanjem, bezbednost softvera mobilnih uređaja, bezbedna komunikacija preko mreže i black box testiranje. Postoje i ambicije za proširenje obima delovanja centra u budućnosti koje se odnose na uključivanje audio i tehnologija za fotografisanje. Sve ovo stvara potrebu za angažovanjem novih talenata iz regiona, a taj proces će predvoditi Ari Heikkinen, bivši direktor jedinice u kompaniji Valona Labs.

Juho Sarvikas, direktor za proizvode u kompaniji HMD Global, rekao je:

„Kao kompanija koja veruje da svaki telefon treba da bude izgrađen na temeljima bezbednosti, sigurnosti i pouzdanosti, ponosni smo što možemo da najavimo akviziciju imovine kompanije Valona Labs – priznate i pouzdane kompanije koja posluje u oblasti mobilnog softvera.

Nokia telefoni su širom sveta poznati po svrsishodnim inovacijama i našem obećanju čistog, bezbednog i ažuriranog Android TM sistema, koje ljudima pruža iskustvo korišćenja pametnih telefona koje vremenom postaje sve bolje. Ovo je jedan od razloga zbog koga zadržavamo našu poziciju lidera kada je reč o brzom ažuriranju operativnog sistema. Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Counterpoint 1 , mi smo zapravo brend koji najbrže obezbeđuje najnovije softverske nadogradnje, pokrivajući 94% svog portfolija. Uz sredstva kompanije Valona Labs, sada smo u još boljoj poziciji da ispunimo naše obećanje, kao i da dodatno osnažimo poverenje naših fanova, što predstavlja jednu od glavnih vrednosti našeg poslovanja.

Ponosni smo na svoje finske korene i naš nordijski dizajn vrhunskog kvaliteta, i zbog toga smo presrećni što novi Centar izvrsnosti dovodimo u grad Tampere. Kroz ovu akviziciju, postavićemo temelje haba za istraživanje i razvoj koji će transformisati naše poslovanje i proizvode koje nudimo našim fanovima.”

Novoimenovani viši direktor odseka za bezbednosna i poslovna rešenja u kompaniji HMD Global, Ari Keikkinen dodaje:

„Več duže vreme blisko sarađujemo sa kompanijom HMD Global i uzbuđen sam što danas, dok nastavljamo da jačamo naše partnerstvo, mogu da najavim našu saradnju. Sa ovim novim Centrom izvrsnosti, nastavljamo da ubrzavamo trend rasta. Broj sajber-bezbednosnih incidenata se povećao tokom globalne pandemije, što znači da je sada pravo vreme da našu pažnju još više usmerimo na bezbednost mobilnih uređaja.

Grad Tampere je poznat kao destinacija za tehnološki razvoj, naročito u oblasti inovacija za mobilne uređaje. Radujemo se što ćemo biti u prilici da se oslanjamo na stručnost koja postoji u ovoj regiji i istraživaćemo prilike za saradnju sa različitim kompanijama u ovoj oblasti, kao i sa tehnološkim odsekom Univerziteta u Tamperi. Dok nastavljamo svoje proširenje, javiće se momentalna potreba za zapošljavanjem novih talenata i lično sam uzbuđen zbog mnogih prilika koje će to doneti Finskoj u budućnosti.”

Harri Ojala, direktor odseka za investicije i globalne operacije u lokalnoj razvojnoj agenciji Business Tampere izjavio je:

“Presrećni smo što u gradu Tampere možemo da poželimo dobrodošlicu kompaniji HMD Global, nezavisnoj finskoj kompaniji i jedinom velikom evropskom brendu pametnih telefona, i njenom novom Centru izvrsnosti. Ovaj grad se već dokazao kao mesto novih ideja i inovativnog razmišljanja. Radujem se što ću svedočiti uspehu i napretku novog centra u ovom okruženju.”