Kompanija Kaspersky podržava čišćenje svemirskog otpada za budućnost generacija koje dolaze

Kao kompanija koja je usmerena na budućnost i koja pruža snažnu podršku tehnološkim rešenjima i inovacijama, kompanija Kaspersky podržava projekat čišćenja Zemljine orbite kako bi omogućili bezbedno istraživanje svemira za buduće generacije. Kompanija je startapu pod nazivom StartRocket pružila podršku u razvijanju tehnologije koja može da očisti svemirski otpad, sa ciljem da ukaže na ovaj rastući problem.

Tokom više decenija istraživanja svemira došlo je do povećanja količine svemirskog otpada, sa više od 500.000 delića nepotrebnih objekata koji se prate dok kruže oko Zemlje. Povećana količina otpada može dovesti do opasnih sudara sa svemirskim letelicama, što može prouzrokovati značajnu štetu na svemirskim brodovima i to predstavlja rizik za astronaute. Kako bi se ljudima omogućio nastavak istraživanja svemira, čovečanstvo u narednim godinama mora da smanji ovu vrstu zagađenosti i kompanija Kaspersky, posvećena stvaranju bezbednije budućnosti, danas čini korak napred kako bi osigurala budućnost.

Kompanija Kaspersky blisko nadgleda razvoj različitih tehnologija i rešenja koji mogu da pomognu u čišćenju svemirskog otpada. Preduzeće koje sa kompanijom Kaspersky deli slične vrednosti jeste StartRocket, startap koji ima velike ambicije kada je reč o smanjenju svemirskog otpada sa svojim satelitima pod nazivom Foam Debris Catcher – serijom malih i autonomnih satelita koji hvataju i iz orbite otklanjaju svemirski otpad, koristeći lepljivu penu od polimera. Ovo se sprovodi tako što se otpad hvata i zatim se povlači ka Zemlji kako bi objekti onda sagoreli u njenoj atmosferi. StartRocket startap trenutno i na Zemlji i u svemiru sprovodi seriju eksperimenata u dva koraka, uz prvi orbitalni test koji je planiran za 2023. godinu.

Kroz pružanje podrške startapu StartRocket, kompanija Kaspersky nastoji da podigne svest o svemirskom otpadu, kao i da privuče globalnu pažnju ka mladim tehnološkim projektima koji imaju veliki potencijal. U okviru partnerstva, kompanija Kaspersky je podržala projekat u njegovoj pripremnoj fazi, uključujući razvoj tehničke dokumentacije, i pružala je informacionu podršku projektu, kako bi što više ljudi saznalo za njegove ciljeve.

“Kao kompanija koja je usmerena na budućnost, prvenstveno sa fokusom na budućnost tehnologije, kompanija Kaspersky je već dugo zainteresovana za istraživanje svemira. Jasno nam je da iako je istraživanje svemira uzbudljivo, ono može imati određenu cenu. Zato želimo da podignemo svest o zagađenosti u svemiru i da razumemo kako se sa njom može izaći na kraj,” komentariše Endru Vinton (Andrew Winton), potpredsednik marketinga u kompaniji Kaspersky.

“Rešenje koje preduzeće StartRocket razvija predstavlja zanimljiv primer toga kako se tehnologija menja i kako može da se koristi za smanjenje količine svemirskog otpada. Sa velikim interesovanjem ćemo pratiti razvoj kompanije i napredak njenih proizvoda, i radujemo se pružanju podrške njenom cilju u predstojećim godinama,” dodaje Vinton.

“Problem svemirskog otpada postaje sve ozbiljniji i predstavlja značajan rizik za trenutne i buduće inicijative i tehnološki napredak kada se radi o istraživanju svemira. U trenutnoj situaciji, važno je da naučna zajednica zajedno radi na rešenju. Foam Debris Catcher serija satelita predstavlja najjeftinije i najperspektivnije rešenje. Ukoliko uporedimo naše rešenje sa najnovijima, FCD će biti mnogo isplativije od alternativnih opcija. Niske troškove postižemo korišćenjem svih raspoloživih tehnologija: lansiranje korak po korak, matematički modeli velike preciznosti i zemaljska infrastruktura za praćenje otpada,” kaže Aleksandar Šenko (Alexander Shaenko), doktor tehničkih nauka i konsultant u preduzeću StartRocket.

Kao snažan pobornik tehnoloških rešenja i inovacija, kompanija Kaspersky podržava mnogobrojne inicijative u oblasti nauke o svemiru. Kompanija aktivno podržava istraživanje svemira kroz partnerstvo sa centrom Gagarin Research and Test Cosmonaut Training Center iz 2019. godine – pružajući specijalnu sajber-bezbednosnu obuku kosmonautima, kao i IT stručnjacima koji rade u centru. Kompanija Kaspersky od 2016 godine takođe podržava Starmus festival – godišnji događaj koji spaja nauku, umetnost i muziku, kako bi povezao istaknute naučnike, umetnike i legendarne istraživače svemira, i inspirisao sledeću generaciju velikih umova.

Za više informacija o projektu čišćenja svemirskog otpada startapa StartRocket, molimo posetite: https://securingspace.com/.