Kompanija Kaspersky završava preseljenje procesa za obradu i skladištenje podataka u Švajcarsku i otvara novi Transparency centar u Severnoj Americi

Kompanija Kaspersky najavljuje kompletiranje značajnih aktivnosti Inicijative za globalnu transparentnost kroz premeštanje procesa za skladištenje i obradu podataka iz Rusije u Švajcarsku, kao i otvaranje svog petog Transparency centra u Severnoj Americi. Kompanija poziva na preuzimanje zajedničkih napora u cilju unapređenja bezbednosti i integriteta modernih softverskih proizvoda.

Pre tri godine kompanija Kaspersky, vodeća globalna sajberbezbednosna kompanija, najavila je da će njena Inicijativa za globalnu transparentnost (GTI) da utemelji put novom pristupu sajberbezbednosnoj industriji koji će biti zasnovan na još većoj transparentnosti i odgovornosti. Cilj je bio uključivanje šire sajberbezbednosne zajednice i stejkholdera u validiranje i verifikaciju pouzdanosti proizvoda, internih procesa, i poslovnih operacija. S tim u vezi, kompanija je omogućila nezavisne revizije izvornog koda svog softvera, učestvovala je u brojnim procenama trećih strana uključujući SOC2 proveru koju su sproveli predstavnici „Velike četvorke” (Big Four), i dobila je ISO27001 sertifikaciju za svoje data usluge. Kompanija Kaspersky je takođe premestila svoju infrastrukturu obrade podataka iz Rusije u Švajcarsku i danas je objavila uspešan završetak ove tranzicije.

  • Relokacija infrastrukture za obradu i skladištenje podataka, koja je najavljena u novembru 2018. godine, uspešno je završena. Osim za Evropu, Sjedinjene Američke Države i Kanadu, kompanija Kaspersky je relocirala procese obrade i skladištenja podataka za mnoge zemlje Azijsko-pacifičkog regiona. Lista Azijsko-pacifičkih zemalja koje su postale deo plana GTI relokacije uključuju Australiju, Novi Zeland, Japan, Bangladeš, Brunej, Kambodžu, Indiju, Indoneziju, Južnu Koreju, Laos, Maleziju, Nepal, Pakistan, Filipine, Singapur, Šri Lanku, Tajland i Vijetnam.

Podaci o pretnjama koje su podelili korisnici koji se nalaze na ovim lokacijama, sada se obrađuju u dva data centra u Cirihu u Švajcarskoj, i uključuju sumnjive ili prethodno nepoznate maliciozne fajlove koje proizvodi kompanije šalju mreži Kaspersky Security Network (KSN) na automatizovanu analizu malvera. Eugene Kaspersky, generalni direktor kompanije Kaspersky je izjavio: “Od kada smo najavili našu Inicijativu za globalnu transparentnost sa mnoštvom smelih koraka, uključujući relociranje infrastrukture za obradu i skladištenje podataka, kompanija Kaspersky ne samo da je ponovo potvrdila svoju posvećenost tome da bude partner od poverenja, već je predvidela očekivanja tržišta i regulatora. U tri godine koliko je prošlo od najave, bili smo svedoci značajnih transformacija kada je reč o pristupima i regulacijama u oblasti bezbednosti podataka. Vidimo da investiranje u poverenje i transparentnost postepeno postaje industrijski standard, i ponosan sam što je naša kompanija jedan od pionira i predvodnika transparentnosti.”

  • Kompanija Kaspersky najavljuje otvaranje svog novog Transparency centra u Severnoj Americi u saradnji sa CyberNB Association u Nju Bransviku u Kanadi. U skladu sa obećanjima datim na samom početku GTI inicijative u oktobru 2017. godine, kompanija otvara svoj novi Transparency centar u Severnoj Americi zajedno sa organizacijom CyberNB Association. CyberNB je neprofitna organizacija koja se nalazi u Frederiktonu u pokrajini Nju Bransvik u Kanadi, koja ima ekosistemski pristup unapređenju sajber bezbednosti kroz uključivanje i saradnju sa privatnim sektorom, vladom, univerzitetom, učenim i veštim ljudima, i stejkholderima u oblasti akvizicije talenata i razvoja radne snage.

Objekat će početi sa radom početkom 2021. godine i to je peta lokacija kompanije na kojoj će partneri kompanije Kaspersky imati mogućnost da pregledaju njen izvorni kod i saznaju više o inženjerskim i praksama obrade podataka, kao i o njenom portfoliju. Početkom 2020. godine, Transparency centri u Sao Paolu i Kuala Lumpuru postali su potpuno funkcinalni. Kompanija Kaspersky je takođe ponovo pokrenula svoj prvi Transparency centar u Cirihu koji je bio premešten u Interxion data centar. Kompanija će ubuduće svojim klijentima i pouzdanim partnerima obezbediti jedinstven pristup, kako bi mogli da iskuse kontrole bezbednosti podataka i da, zarad eksterne revizije i ispitivanja, direktno pristupe praksama upravljanja podacima.

“Rad naše Inicijative za globalnu transparentnost bitan je za područje Severne Amerike i sada ubrzavamo naš uticaj otvaranjem Transparency centra,” rekao je Rob Cataldo, generalni direktor kompanije Kaspersky za Severnu Ameriku. “Fizička lokacija u našoj regiji će otvoriti nova vrata za naše klijente, partnere i zainteresovane stejkholdere koji žele da iskuse sve što centar ima da ponudi. Takođe se radujemo saradnji sa organizacijom CyberNB i daljem zalaganju za više standarde transparentnosti u industriji kroz naše partnerstvo.”

“U CyberNB se radujemo što se kompanija Kaspersky pridružila našoj Critical Infrastructure Protection Network (CIPnet) mreži i uzbuđeni smo što kompaniji možemo da poželimo dobrodošlicu u sajber centar početkom 2021,” izjavio je Tyson Johnson, generalni direktor organizacije CyberNB. “Kompanija Kaspersky je dokazala svoju posvećenost transparentnosti kao ključnom aspektu u izgradnji poverenja sa klijentima i znamo da će kompanija ubuduće biti akivno uključena u rad sa ostalim članovima CIPnet mreže kada je reč o brojnim bitnim istraživanjima i razvojnim inicijativama.”

Usled izazova vezanih za putovanja i restrikcija kada je reč o posetama, klijenti i partneri sada takođe imaju mogućnost da proveravaju izvorni kod na daljinu. Kako biste podneli zahtev za daljinski pristup Transparency centrima kompanije Kaspersky, molimo posetite ovaj link.

Unutar svoje Inicijative za globalnu transparentnost, kompanija je takođe ostvarila druga razvojna postignuća, uključujući unapređenje svog Cyber Capacity Building programa najavljenog u maju, i Bug Bounty programa. Kako biste saznali više, pročitajte najnovije vesti kompanije ovde.

Kompanija Kaspersky će ubuduće nastaviti da radi sa zajednicom kako bi prioritizovala transparentnost i odgovornost, i kako bi unapredila bezbednost modernih softverskih proizvoda, u cilju dalje izgradnje poverenja u odnosu sa klijentima. Kompanija je već podržavala i radila sa Ženevskim dijalogom o odgovornom ponašanju u sajber prostoru – međunarodnim razgovorom o bezbednosti digitalnih proizvoda koji predvodi Savezno ministarstvo spoljnih poslova (Federal Department of Foreign Affairsc – FDFA) Švajcarske, a sprovodi Diplo fondacija. Naše osnovno uverenje je da kroz zajedničke napore i saradnju sa zainteresovanim stranama možemo da unapredimo pouzdanje i poverenje u tehnologiju. Stoga možemo da obezbedimo da digitalna budućnost – sajber-bezbedna i sajber-otporna – ne predstavlja strašnu nepoznanicu, već mesto beskonačnih mogućnosti za razvoj i prosperitet.