Kompanije Huawei i Orange udruženim snagama oborile svetski rekord internet brzine

Kompanije Huawei i Orange udruženim snagama uspele su da pomere granice i postave novi svetski rekord brzine prenosa podataka koji iznosi čak 157 terabita u sekundi. Rekord je oboren pomoću novog optičkog kabla, dugačkog više od 120 kilometara.

Huawei je sredinom prošle godine objavio prvo industrijsko širokopojasno rešenje koje obezbeđuje 12 teraherca spektar putem optičkog vlakna, dok je poslednjim testiranjem taj broj uvećan na 18, upotrebom tehnologije kratkih talasnih dužina i oslanjanjem na ekspertizu prenosa podataka kineske kompanije.

Prema rečima Ričarda Džina, predsednika optičkih proizvoda za poslovne korisnike u kompaniji Huawei, ova tehnologija pružiće rešenje za korišćenje već postavljenih sistema optičkih vlakana i njihove nadogradnje kapaciteta bez ulaganja u ugrađivanje novih.

“Naša kompanija je već dugo posvećena strateškim inovacijama, istraživanju i tehnološkim otkrićima u domenu optičkih komunikacija. Zadovoljstvo nam je što sarađujemo sa inovativnim operaterom kao što je Orange iz Francuske, jer imamo zajednički cilj - kreiranje mreže budućnosti”, rekao je Džin.