Konig CMP-MOBSTOR13

Standardno eksterno kućište za 2.5" SATA hard disk. Koristi se USB 2.0 interfejs koji ima performanse od maksimalno 30MB/s, a nije potrebno posebno instalirati drajvere niti dodatni softver. Kvalitetna aluminijumska konstrukcija i jednostavna instalacija diska su ono što odlikuje ovaj model, kao i cena koja će mnogima biti vrlo pristupačna.

Konig je relativno novo ime u našim prodavnicama, i radi se o proizvođaču raznih periferija među kojima ima i onih namenjenih kućištima i diskovima. Ovoga puta smo se opredelili za jednostavno kućište koje ima ulogu da običan SATA 2.5" hard disk pretvori u eksterni. Ovakvi rackovi su dosta popularni, za 3.5" i 2.5" verzije hard diskova, i sigurno da će kupci gledati prvo cenu, ali i ko je proizvođač. Upravo zbog toga Konig ide sa nešto povoljnijim cenama, kako bi i privukao malo više pažnje. Što se svega ostalog tiče, nema puno razlika u odnosu na konkurenciju pošto u ovoj kategoriji i nema puno toga što se može novo smisliti. Ipak, uvek vredi videti šta novo ima da se pronađe i uporedi sa već postojećim rešenjima.

Ključne karakteristike

  • Odlična cena
  • Aluminijumsko kućište
  • Odličan kvalitet izrade
  • Jednostavna instalacija diska

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Hard disk: 2.5" SATA I/II
  • Dimenzije: 121 x 74.8 x 13 mm

Konig CMP-MOBSTOR13

Iako je ovo eksterno kućište za hard disk, dimenzije od 121 x 74.8 x 13 mm su dovoljno male da on i dalje staje u zadnji džep pantalona. Celo kućište (osim zadnjeg dela na koji je montirana štampana pločica sa konektorima, koji je od plastike) je od aluminijuma crne boje, sa oznakom proizvođača i modela sa gornje strane. Aluminijum, osim što je čvršći i postojaniji od plastike (pogotovo što će mat finiš sprečiti habanje i ogrebotine), ima ulogu da poboljša performanse hlađenja odnosno razmene toplote sa okolinom. Ipak, 2.5" hard diskovi nisu baš poznati da se puno greju, tako da će kućište ostati hladno na dodir i posle dužeg rada. U pratećem pakovanju se dobija samo običan USB kabl koji je potreban za povezivanje na računar.

Da bi se hard disk instalirao, potrebno je odvrnuti dva mala šrafa sa bočnih strana, bliže konektoru. Videli smo da neki proizvođači u tu svrhu u pakovanje uključe i mali šrafciger, što ovde nije slučaj. Plastični zadnji deo se ceo vadi napolje, i vidimo da se sa unutrašnje strane nalazi SATA konektor za hard disk (zajedno data i power). Spolja je USB 2.0 port preko koga se dobija potrebno napajanje, kao i statusna dioda koja će označiti da je disk povezan i da radi kako treba. Kada se priključi hard disk, ceo se ubacuje u kućište i šrafovi se ponovo zatežu kako bi bio fiksiran. Prilikom prvog povezivanja na računar, potrebno je sačekati malo da se automatski prepozna hardver i instaliraju potrebni drajveri, i onda bez restartovanja odmah može da počne da se koristi.

Rezime

Ovo eksterno kućište dosta podseća na mnoge modele koje smo već videli, uglavnom se koristi aluminijum i sličan sistem montaže diska, i praktično nema nekih posebnih razlika. USB 2.0 interfejs omogućava maksimalnu brzinu transfera od oko 30MB/s, i predstavlja usko grlo, tako da ni tu nema nekih iznenađenja. Cena je sa druge strane veoma konkurentna i spada među povoljnije, što je i jedan od glavnih razloga zašto ovo eksterno kućište treba definitivno uzeti u razmatranje prilikom kupovine.

Conclusion

This external enclosure seems to be similar to many models that we have seen already; it is mainly made of aluminum and uses a similar installation disk system, so practically there are no specific differences. USB 2.0 interface allows a maximum transfer rate of 30MB/s, and that is its bottleneck, so even here there are no surprises. On the other hand, the price is affordable; it is among the cheapest, which is one of the main reasons why this external case definitely should be taken into account.

Testirani proizvod je uzorak.

Pin Computers ustupio: Konig CMP-MOBSTOR13
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.