Konig CMP-SWITCH45 USB Switch

USB Switch koji može raditi i kao USB Hub, tako da je veoma praktičan gadget koji je jednostavno instalirati i koristiti. Možda bi bilo lepo da ima i neke statusne diode sa prednje strane koje bi označile aktivne portove, no i ovako zaslužuje preporuku.

Iz kompanije Konig stiže interesantan gadget koji ima dvostruke funkcije i namenjen je onima koji imaju neki USB uređaj koji treba podeliti sa više računara. U pitanju je Switch, i kao i svi uređaji tog tipa, veoma je jednostavan za korišćenje pošto ne treba nikakvo posebno znanje. Konig je prilično novo ime na našem tržištu, a već smo videli da ima u ponudi veoma kvalitetne uređaje povoljne cene i to je ono najbitnije, i to je ujedno i odličan recept za uspeh na tržištu. Iako se USB switch-evi ne koriste toliko kao klasični mrežni, ima dosta situacija gde su se pokazali veoma korisnim. Pomenuli smo dvostruke funkcije, a pored korišćenja za povezivanje jednog uređaja na više računara, moguće je povezati i više USB uređaja na jedan računar, dakle kao klasičan USB Hub.

Ključne karakteristike

  • Vrlo jednostavan za korišćenje
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 4x USB 2.0 (B Female), 1x USB 2.0 (A Female)

Konig CMP-SWITCH45 USB Switch

Ovaj Switch je prilično jednostavnog dizajna, metalna kutijica koja je čvrsta i prilično robustna, ali i nešto većih dimenzija nego što bi realno morala da bude. Sastavljena je iz dva dela i šrafovi sa bočnih strana služe za skidanje poklopca, ukoliko zatreba, a pažljivijim zagledanjem možemo videti i da nema otvora za ventilaciju, što govori da se ugrađena elektronika i ne zagreva mnogo. Sa prednje strane, pored oznake proizvođača i samog uređaja, imamo i četiri poveća tastera (koji baš i ne doprinose atraktivnom izgledu) obeležena slovima (A, B, C i D) pomoću kojih se bira koji USB port će biti aktivan, to jest do kog računara će se proslediti USB periferija. Ukoliko su svi tasteri isključeni, uređaj radi kao USB Hub.

Obično kod ovakvih uređaja postoje i statusne diode koje bi vizuelno označile koji su portovi aktivni, no u ovom slučaju ih nema. Sa zadnje strane switch-a imamo jedan USB 2.0 port u A female formatu i četiri USB 2.0 porta u B female formatu, i nema dodatnog napajanja. Potrebno je samo nabaviti odgovarajuće kablove sa B USB konektorom (obično se koriste za štampač) i povezati različite računare. Na onaj jedan USB port A formata se kači željena periferija. Alternativno, u Hub modu, mogu se povezati do četiri USB periferije na jedan računar, ali samo treba voditi računa da nisu u pitanju neki veći potrošači pošto nema dodatnog napajanja. Instalacija je jednostavna i nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo.

Rezime

Ovakav gadget će sigurno naći svoju primenu, tamo gde više računara treba da podeli jedan USB uređaj, a činjenica da ne traži nikakve drajvere i poseban softver će značiti i da će bukvalno bilo ko umeti da ga instalira, ukoliko ume da priključi običan USB kabl. Dodatno, može da radi i kao USB hub, što mu samo povećava upotrebnu vrednost. Sve zajedno, vrlo korisna spravica koju čak i nije loše imati kao rezervu u fioci, pogotovo što je cena veoma povoljna.

Conclusion

This gadget will surely find its place in situations where multiple computers share one USB device, and the fact it does not require any special software or drivers will mean that virtually anyone would know how to install it - anyone who knows how to connect a normal USB hub. In addition, it can work as a USB hub, which only increases its utility value. Overall, a very useful gadget that is good to have, especially since the price is very affordable.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2012.): 10€

Pin Computers ustupio: Konig CMP-SWITCH45 USB Switch
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.