LC Power EH-525B-PS

Eksterni 5.25" rack za optičke uređaje. Kompatibilan je sa SATA i PATA modelima (dobijaju se odgovarajući PATA adapteri). Kučište je aluminijumsko i uz pomoć tihog 40mm ventilatora se dobija odlično hlađenje. Performanse su ograničene USB 2.0 interfejsom koji dozvoljava maksimalno oko 30MB/s.

LC Power pored sjajnih napajanja i kućišta ima i neke interesantne periferije, među kojima su i eksterni rackovi za hard diskove i druge uređaje. Iza pomalo komplikovane oznake EH-525B-PS se krije eksterni 5.25" rack za optičke uređaje, što je prilično zgodan dodatak za sve one koji imaju neku optiku koji ne mogu (nema mesta) ili ne žele da ga često instaliraju. Iako su ovakvi rack-ovi i najvećih dimenzija, i dalje su vrlo praktični, pogotovo što imaju svoje zasebno napajanje i ventilaciju. Model koji smo dobili koristi USB 2.0 interfejs, što je ujedno i jedina "slaba" tačka pošto će ograničiti brzinu transfera na nekih 30tak MB/s. Cena je dosta dobra, što je i očekivano za LC Power, tako da nema sumnje da će dobro proći kod kupaca.

Ključne karakteristike

  • Čvrsta konstrukcija, aluminijum
  • Aktivno hlađenje, tihi 40mm ventilator
  • Jednostavna instalacija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: USB 2.0
  • Kompatibilnost: PATA/SATA
  • Dimenzije: 50 x 160 x 250mm
  • Težina: 1.358Kg

LC Power EH-525B-PS

Kao i kod većine ostalih sličnih modela, dizajn je prilično uobičajen kao i dimenzije od 50 x 160 x 250mm (težina je oko 1.3Kg). Proizvođač se opredelio za oprobanu varijantu metalne šasije i aluminijumskih stranica, što osim estetske uloga ima i vrlo bitnu funkciju kod hlađenja. Prednja i zadnja stranica su plastične, a ceo rack crne boje, što izgleda prilično atraktivno. Predviđeno je da rack stoji u desktop položaju pošto nema nekog postolja koje bi ga držalo uspravno, što je šteta pošto tako zauzima dosta manje prostora. U pakovanju se inače dobijaju USB kabl, eksterno napajanje (malo je većih dimenzija adapter), PATA kabl-adapter i Molex naponski adapter, kao i šrafciger koji će biti neophodan za instalaciju optike.

Sa zadnje strane rack-a vidimo da se nalaze USB konektor, specifičan priključak za napajanje, dve statusne diode (power i transfer), On/Off prekidač i otvor ventilatora. Ugrađen je mali 40mm ventilator koji nije uopšte toliko bučan, a ipak mnogo znači za hlađenje optike koja ipak ume da se solidno zagreje. Za instalaciju će biti potrebno odvrnuti par šrafova i skinuti zadnji poklopac, priključiti optiku (u zavisnosti od toga da li je SATA ili PATA, koristiće se i adapter iz pakovanja) i vratiti poklopac. Podržani su praktično svi CD-ROM, CD-R/W, DVD-ROM, DVD-R/W, DVD-RAM, Blu-ray Disc uređaji. Prilikom prvog priključivanja na računar, biće potrebno sačekati par trenutaka da se automatski instaliraju odgovarajući drajveri, a onda bez restarta može početi da se koristi.

Rezime

Ono što je vrlo bitno je da nije bučan u radu, kao i da je hlađenje dosta efikasno. Performanse najviše zavise od USB 2.0 interfejsa (koji predstavlja usko grlo sistema), a ne samog hard diska, tako da se ne mogu očekivati neke baš mnogo velike brzine u radu, sa limitom od oko 30MB/s. Kvalitet izrade je odličan, i aluminijumsko kućište izgleda vrlo atraktivno, a poseban bonus je kompatibilnost sa PATA modelima, što će sigurno odgovarati onima koji imaju neke starije uređaje kojih još ne žele da se odreknu.

Conclusion

The most important is the fact it is not noisy, and that cooling is quite efficient. The performance mostly depends on USB 2.0 interface (which is the bottleneck of the system) than the hard disk, so you shouldn’t expect high speeds, about 30MB/s is the limit. Build quality is excellent, the aluminum case looks very attractive, and a special bonus is the compatibility with PATA models, which will suit those who have older devices.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2012.): 27€

LC Power ustupio: LC Power EH-525B-PS
zvanični sajt: mid9.rs