Lenovo IdeaTab A3300

Još jedan od brojnih tableta iz osnovne kategorije, stim što je Lenovo uspeo da u prilično povoljan cenovni okvir ubaci i GPS modul kao i podršku za Mobile Data.

Čini se da na tržištu tableta ima možda i previše dostupnih modela, pošto stvarno nije lako odabrati novi tablet. Puno proizvođača, konfiguracija, podržanih opcija i na kraju, krajeva i sličnih cena čine izbor prilično teškim. Možda je najveća gužva u entry-level segmentu, pošto se upravo ovi najjeftiniji modeli najviše i traže. Lenovo svakako ima poznato ime ali i dosta raznih tableta iza sebe, tako da sa pravom, uvek očekujemo nešto više u odnosu na konkurenciju. Na test je stigao IdeaTab S3300, 7" model koji dosta toga donosi u paketu, ali i dalje odlične cene zbog koje će sigurno biti zapažen.

Ključne karakteristike

  • Solidne performanse
  • Povoljna cena
  • Ugrađen GPS
  • Podrška za SIM card i Mobile Data

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: MTK 8382 QuadCore, 1.3GHz
  • Memorija: 1GB RAM, 8GB eMMC interno, MicroSD (do 32GB)
  • Ekran: 7” (1024x600), 10-finger multi-touch, glare
  • Konekcije: WiFi 802.11b,g,n, Bluetooth 4.0, micro USB, 3.5mm audio (headset), SIM card
  • Dodatno: G-Sensor, Ambient Light, GPS
  • Napred: 0.3MP napred, 2MP pozadi
  • Baterija: 3500 mAh Li-Po
  • Dimenzije: 198 × 119,8 × 9,98 mm
  • Težina: 327g
  • Operativni sistem: Android 4.4.2

Lenovo IdeaTab A3300

Ovo je još jedan od tableta sa ekranom dijagonale 7", koji su popularni među onima koji traže što prenosnije rešenje. Dimenzije su 198 × 119,8 × 9,98 mm a težina 327g, tako da spada u prosek svoje kategorije. Odmah primećujemo nešto širi okvir oko ekrana koji je crne boje i sa zaobljenim ćoškovima. Što se dizajna tiče, nema puno toga što nam je privuklo pažnju: okvir je crne boje, zadnji deo tableta sive u soft-touch finišu, a da nije oznake proizvođača pozadi, teško da bi iko mogao da pogodi o kod proizvođaču se tačno radi. Pored ove crno/sive kombinacije, znamo da postoji i kompletno bela varijanta. Ekran ima zaštitni plastični sloj, ali to neće biti dovoljno da se zaštiti od habanja i grebanja, tako da nije loša ideja razmisliti i o nekoj futroli.

Sa prednje strane tableta vidimo i ugrađene stereo zvučnika (ispod i iznad ekrana, u Portrait položaju), pa iako imamo i ugrađeni mikrofon, on je tu da bi se koristio uz prednju kameru i neki program za komunikaciju. Ovo kažemo pošto nisu podržani glasovni pozivi i SMS-ovi. Od fizičkih tastera, sa desne bočne strane imamo Power i Volume, što je i očekivano, dok sa leve bočne strane postoji plastični poklopac ispod koga su ležišta za MicroSD memorijsku (kapaciteta do 32GB) i SIM (full size) karticu. Sa gornje strane tableta (opet u Portrait položaju) imamo po jedan 3.5mm i MicroUSB konektor. Ovaj drugi služi i za punjenje baterije, a dobra vest je da je podržana OTG funkcija, tako da će moći da se priključe i USB periferije ako bude potrebno. Ugrađene su dve kamere, prednja od 0.3MP i zadnja od 2MP, sa pristojnim rezultatima u rangu sličnih modela.

Pored očekivanih WiFi i Bluetooth interfejsa, tablet ima ugrađen i GPS modul (može se koristiti za navigaciju), kao i G-senzor i senzor ambijentalnog osvetljenja. Lenovo se opredelio da ovaj tablet ne koristi neki zahtevniji skin, već je ono što zatičemo vrlo blizu fabričkom Androidu, tako da neće biti potrebno mnogo navikavanja, a opet će svako moći da izgled interfejsa prilagodi svojim potrebama preko raznih launcher-a, icon pack-ova i drugih korisnih programa. Uređaj se isporučuje sa Android 4.4.2 verzijom, koja nije najsvežija, pa bi svakako bilo lepo da se uskoro pojavi update. Prateća oprema ovog modela uključuje samo strujni punjač sa USB kablom, kao i kratko korisničko uputstvo. Što se autonomije tiče, ugrađena baterija kapaciteta 3500mAh izdržava oko 4-5h intenzivne upotrebe, što je dobar rezultat.

Rezime

Konfiguracija je zasnovana na Mediatek MTK 8382 procesoru (Quad-Core, 1.3GHz) sa 1GB RAM-a i 8GB interne memorije, što daje sasvim pristojne rezultate (u AnTuTu testu oko 17.000 poena). Ima sasvim dovoljno snage da se pokrenu novije igre, a prikaz 7" ekrana u 1024x600 piksela izgleda sasvim solidno, mada bi kao i uvek voleli da vidimo i malo jače osvetljenje ekrana i kontrast kako bi bio prijatniji za korišćenje po jačem dnevnom svetlu. Lenovo je tablet osnovne kategorije opremio dosta dobrom konfiguracijom (za tu cenu), GPS modulom i podrškom za mobile data, što čini prilično dobru kombinaciju za sve koji traže što povoljniji tablet koji podržava što više opcija.

Conclusion

The configuration is based on Mediatek MTK 8382 CPU (Quad-Core, 1.3GHz) with 1GB of RAM and 8GB of internal memory, which gives decent results (in AnTuTu test around 17,000 points). It has enough power to run newer games, a 7" screen offering 1024x600 pixels provides good images, though it would be good that screen have more brightness and contrast to make it more comfortable to use in broad daylight. Lenovo equipped this basic category tablet with good configuration (for its price), GPS module, and support for mobile data, which makes it a pretty good combination for all who seek the most favorable tablet that supports as many options as possible.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 125€

Pin Computers ustupio: Lenovo IdeaTab A3300
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.