Lenovo Tab S8

Odličan novi tablet koji nam stiže iz Lenovo-a. U pitanju je 8" model sa sjajnim ekranom i visokom rezolucijom od 1920x1200 piksela. Konfiguracija je bazirana na odličnoj Intel Atom platformi koja se veoma dobro pokazala i sa zahtevnijim zadacima.

Lenovo ne prestaje sa pravom ofanzivom po pitanju Android uređaja, pa nam na test stiže još jedan tablet, ovoga puta model dijagonale ekrana od 8". Posle poplave raznih 7" modela, čini se da je fokus kupaca prešao na malo veće dijagonale, koje su i dosta udobnije za čitanje i surfovanje, ali i gledanje filmova i video klipova. Lenovo je novi Tab S8 bazirao na odličnom Intel Atom platformi, što smo već dosta puta i videli na delu, tako da znamo šta može da se očekuje. Uz odličan ekran, dobre performanse i autonomiju ali i dosta povoljnu cenu, mislimo da Lenovo ima odličnog kandidata za best-buy model.

Ključne karakteristike

  • Dobre performanse
  • Sjajan ekran
  • Povoljna cena
  • Ugrađen GPS

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Atom Z3745 Quad-Core, 1.86 GHz
  • Memorija: 2GB RAM, 16GB eMMC interno, MicroSD (do 64GB)
  • Ekran: 8” (1920x1200), 10-finger multi-touch, IPS
  • Konekcije: WiFi 802.11b,g,n, Bluetooth 4.0, micro USB, 3.5mm audio (headset)
  • Dodatno: G-Sensor, Ambient Light, GPS
  • Napred: 1.6MP napred, 8MP pozadi (autofocus)
  • Baterija: 4290 mAh Li-Po
  • Dimenzije: 209.8 x 123.8 x 7.9 mm
  • Težina: 229g
  • Operativni sistem: Android 4.4.2

Lenovo Tab S8

Sa dimenzijama od 209.8 x 123.8 x 7.9 mm, ovaj tablet zadržava veoma kompaktne dimenzije i tanak profil, uz dijagonalu ekrana od 8". Blago zaobljena i matirana zadnja stranica će olakšati držanje, dok generalno tablet izgleda elegantno i sigurno neće privlačiti mnogo pažnje. Sa težinom od ispod 250g, deluje prilično lagano, a ono što nam se posebno dopalo je da je zbog dimenzija vrlo zgodan za držanje sa jednom ili obe ruke. Prednji deo tableta je u standardnoj crnoj boji, dok je zadnja stranica tamno sive boje. Tablet deluje vrlo čvrsto i kvalitetno je napravljen, nema krckanja niti ugibanja plastike, što i nije baš toliko često čak ni u ovom cenovnom rangu.

Ekran je ono što će većinu prvo zanimati, a situacija je odlična sa 8" dijagonalom i sjajnom rezolucijom od 1920x1200 piksela. U pitanju je odličan IPS varijanta sa podrškom za 10-finger multitouch. Prikaz je odličan, slika oštra i sa sjajnim bojama, širokim uglovima gledanja i prilično dobrim kontrastom i jačinom osvetljenja, što znači da se može sasvim lepo koristiti i po jačem dnevnom svetlu. Primećujemo sa gornje i donje strane ekrana (u portrait položaju) da je proizvođač instalirao stereo zvučnike, a napred imamo i kameru rezolucije 1.6MP, sasvim dovoljnu za pristojnu sliku i video komunikaciju. Sa zadnje strane je još jedna kamera od 8MP sa autofokusom, koja daje prilično dobru sliku i sasvim upotrebljive snimke i fotografije.

Od konektora imamo samo MicroUSB sa donje strane (gde je smešten i ugrađeni mikrofon) i 3.5mm priključak za headset sa gornje strane, dok je sa leve bočne strane (opet u portrait položaju) poklopac koji krije MicroSD slot za memorijsku karticu. Od fizičkih tastera su tu samo Power i Volume sa leve bočne strane, dok su ostali tasteri on-screen. Konfiguracija je bazirana na Intel platformi, sa Quad-Core Atom Z3745 procesorom na 1.86GHz, 2GB RAM-a i ugrađenih 16GB memorije, podrškom za WiFi 802.11n i Bluetooth 4.0 kao i GPS. Nešto slično smo već više puta i videli, i možemo samo da potvrdimo da radi odlično i da bez problema pokreće sve novije igre, dok naravno reprodukcija multimedije svakako nije problem.

Rezime

Tablet dolazi sa instaliranim Android OS-om u 4.4.2 verziji, i dobra stvar je to što nije u pitanju skin koji će mnogo opterećivati sistem, već sve radi glatko i brzo. Lenovo je uradio kako se čini, odličan posao kada je ovaj model u pitanju, tako da se dobija elegantan tablet odlične hardverske platforme, sa sjajnim ekranom visoke rezolucije, koji ima dovoljno snage da pokrene sve zahtevne aplikacije i igre. Cena je, u skladu sa onim što se dobija, zaista odlična i ovo se čini prilično dobrom ponudom za široki krug kupaca.

Conclusion

Tablet comes with preinstalled Android OS 4.4.2 and the good thing there is no heavy skin that will burden the system, but everything works smoothly and quickly. Lenovo has done a great job with this model, so an elegant tablet offering great hardware platform with brilliant high-resolution display that has enough power to run all demanding applications and games is provided. The price is in line with what is obtained, so this is a good offer for a wide range of customers.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 230€

Pin Computers ustupio: Lenovo Tab S8
maloprodaja: Pin Computers partneri, spisak prodavnica na ovom linku.