Letnje Radeon osveženje - Sapphire Radeon RX 580 8GB Pulse

Kada je AMD proletos lansirao svoju osveženu liniju Radeon RX grafičkih akceleratora serije 500, pojavila se nedoumica, kome su zapravo ove kartice namenjene. Po performansama su bile tek nešto malo brže u odnosu na seriju 400, što i ne čudi jer koriste istu Polaris arhitekturu. Ključna razlika su veće radne frekvencije, koje su proizašle iz usavršavanja 14 nanometarske tehnologije proizvodnje. AMD je u startu stavio do znanja da su ove kartice zapravo namenjene svim onim korisnicima oji imaju dve ili tri godine stare grafičke akceleratore kao što su GeForce 960 i 970, odnosno Radeon R9 285, R9 380, pa i starijie. Naime, nakon dubinskog istraživanja tržišta, kompanija je došla do brojki koje nedvosmisleno ukazuju da pola milijarde, PC gejmera koristi grafičke kartice starije od dve godine!

Polaris Evolved

U zadnjih godinu dana od kada su Radeoni RX 400 serije prisutni, tek 10% korisnika mainstream kartica je izvršilo nadogradnju svojih starih kartica na novu generaciju. Jasno je da se radi o ogromnom tržišnom potencijalu, koji je AMD ciljao sa serijom RX 500.

Sapphire Radeon RX 580 8GB Pulse

Sve ono što je već dobro poznato u vezi sa Radeon RX grafičkim karticama, prisutno je i kod serije 500. Tu pre svega mislimo na podršku za tehnologije kao što su HDR, FreeSync i CrossFire. Takođe, već dobre DirectX 12 i Vulkan performanse, po kojima su RX Radeoni poznati, su još bolje zahvaljujući usavršenijim drajverima, optimizovanijim igrama i prirodno većim klokovima novih kartica.

Sapphire

Kako bi se i sami uverili u sve mogućnosti novih kartica, nama je na test stigao Sapphire Radeon RX 580 8GB Pulse. Prepoznatljivo „Sapphireolika“ grafička kartica je opremljena očekivano vrhunskim hladnjakom, koji ne samo da je efikasan, već je i impresivno tih. Bez ikakvih problema je u stanju da održava frekvencije ove kartice od 1366 MHz za GPU i 8000 GHz za memoriju, čak i pod najvećim opterećenjem. Rezulat su konstnanto visoke i generalno odlične performanse.

Sapphire

Prilikom testiranja, mi smo Sapphire RX 580 8GB Pulse uporedili sa Sapphire R9 380 4GB NITRO – karticu koju direktno nasleđuje. Kao što se možete uveriti gledajući u grafikone, razlika u performansama je drastična. Praktično govoreći, Radeon RX 580 omogućava ono što Radeon R9 380 nikako ne može – konforno igranje u 1440p rezoluciji.

Radeon RX 580

Zaključak se sam po sebi nameće. Ukoliko imate grafičku karticu stariju dve ili više godina i želite da uživate u potpunom gaming ugođaju u novim igrama, odnosno u rezolucijama većim od FullHD, onda je Radeon RX 580 optimalno rešenje. Sa svoje strane Sapphire se potrudio da u skladu sa svojim visokim renomeom, ponudi model RX 580 kartice, koji bez razmišljanja možete da odaberete, a da ste sigurni da niste pogrešili.