LG 21:9 ULTRAWIDE 34UM65

Ovo je monitor sa povećom dijagonalom od čak 34", i rezolucijom od 2560 x 1080 piksela. Zbog odnosa stranica od 21:9, omogućava paralelan prikaz dva prozora. Odlična stvar za one koji rade u tabelama ili bilo koga kome je multitasking visoko na listi prioriteta.

Na test je stigao i jedan od modela najveće dijagonale nove LG UltraWide serije, sa 34" i rezolucijom od 2560 x 1080 piksela. Ovi monitori su namenjeni onima koji traže što veću radnu površinu, uz paralelno otvaranje više prozora istovremeno. U ponudi još uvek nema puno monitora ovakve specifikacije, tako da LG praktično i nema neku konkurenciju, no to svakako nije bila prepreka da se naprave stvarno sjajni monitori koji će odlično odgovarati svima koji imaju malo specifičnije zahteve. U svakom slučaju, ovo je sjajna prilika da se dođe do vrhunskog monitora sa izuzetno praktičnom radnom površinom.

Ključne karakteristike

  • UltraWide format slike
  • Odličan kvalitet slike
  • 4-Screen Split, slika sa dva izvora

Utisak kvare

  • Samo tilt podešavanje ugla nagiba

Specifikacija

  • Dijagonala: 34" LED UltraWide 21:9
  • Rezolucija : 2560 x 1080 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : DFC 5.000.000:1, statički 1000:1
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 178/178°
  • Ulaz : 2x HDMI, DVI, DisplayPort, 3.5mm audio in/out
  • Dodatno: Tilt podešavanje položaja, VESA mount (75x75mm) kompatibilan, 7W zvučnici

LG 21:9 ULTRAWIDE 34UM65

Ovo je monitor prilično velikih dimenzija, od 829.9 x 172.9 x 468.9 mm, što svakako treba imati na umu prilikom kupovine, to jest obezbediti dovoljno prostora na stolu. Monitor ima veoma tanak okvir (jedino se praktično vidi sa donje strane), gde je zaštitno staklo sakrilo koji milimetar okvira koji se i ne vidi. U svakom slučaju, u pitanju je zaštitno staklo sa Hard Coating(3H) slojem i Anti-glare premazom, tako da nije velika refleksija svetlosti i monitor će moći da se koristi i u prostoriji gde ima dosta prirodnog svetla. Postolje je veoma interesantno, delom providno, i praktično koristi težinu samog monitora za stabilnost. Ipak, više bi voleli da vidimo klasičnije postolje, a da je podržano nešto više osim tilt podešavanja ugla nagiba samog ekrana. Sa zadnje strane postolja je i klip koji će pridržavati kablove.

Kontrole monitora su smeštene ispod donje ivice, i to je mali džojstik koji se sjjano pokazao i koji će dosta olakšati korišćenje menija koji je tome maksimalno prilagođen. Sa zadnje strane monitora vidimo konektor za napajanje (adapter je eksterni), DVI, DisplayPort i dva HDMI konektora, kao i par 3.5mm audio priključaka (audio in i izlaz za slušalice). Monitor ima i ugrađena dva zvučnika ukupne jačine od 7W. U pakovanju pored standardnog naponskog kabla i adaptera za napajanje se dobija i HDMI kabl. Monitor podržava Dual Link-Up, što je mogućnost da se istovremeno sa dva različita izvora prikaže slika, što posebno ima smisla kada se ima u vidu i 4-screen Split, mogućnost da se površina ekrana podeli na maksmalno 4 dela i tako bira sadržaj za svaki deo.

Rezime

Rezolucija monitora je 2560 x 1080 piksela, što je dosta velika radna površina koja je dovoljna da se dva standardna prozora otvore jedan pored drugog, a u kombinaciji sa još jednim monitorom ili laptopom, praktično su tu tri ekrana. Ovaj model, kao i ostali iz UltraWide serije podržava poseban Reader režim, prilagođen čitanju teksta, što je odlično pošto doprinosi manjem zamaranju očiju. Monitor dijagonale 34" svakako nije baš za svakoga, no svi oni koji imaju koristi od velike radne površine i širine koja omogućava paralelan prikaz više prozora će biti sigurno oduševljeni. Posebno pošto je tu IPS panel sa širokim uglovima gledanja i veoma dobrim prikazom boja. Ovakav monitor je prava ekskluziva na našem tržištu i sigurni smo da će biti dosta zainteresovanih za kupovinu.

Conclusion

Screen resolution is 2560 x 1080 pixels, which is a large work surface sufficient to open two standard windows next to each other, and when combined with another monitor or laptop, practically three screens are available. This model, as the rest of the UltraWide series supports the Reader, a special mode adjusted for text reading, which is great since the eyes will not become tired. 34" monitor is not for everyone, but those who will take advantages from a large work surface and a width that will enable parallel multi-window display; especially bearing in mind it is an IPS panel with wide viewing angles and good color rendering. Such monitor is rare on the local market and we are confident it will be quite interesting to buyers.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2014.): 645€

LG ustupio: LG 21:9 ULTRAWIDE 34UM65
Prodaja: lge.rs, pinsoft.com, ctcomputers.rs