LG 24GM77 Full HD LED Gaming

Imali smo priliku da vidimo vrlo interesantan LG monitor iz Gaming kategorije, koji donosi 24" dijagonalu, visoku Full HD rezoluciju, maksimalno osvežavanje od 144Hz i par veoma interesantnih opcija koje će ga izdvojiti iz konkurencije.

Dok čekamo malo širu implementaciju AMD FreeSync tehnologije i monitore se G-Sync mogućnostima, cene aktuelnih gaming monitora polako padaju. Do nedavno, za model sa maksimalnim osvežavanjem od 144Hz se moralo dobrano platiti, a sada već imamo dosta naprednije modele namenjene baš igračima, sa brojnim dodatnim opcijama, i to po sasvim pristojnim cenama. Mi ćemo ovoga puta predstaviti LG model, 25GM77, monitor koji donosi pored Full HD rezolucije i pomenutog 144Hz osvežavanja i Motion 240 (blur reduction), Black Stabilizer gamma kontrole (dosta pomažu kod prikaza detalja u senci), šest predefinisanig gaming profila, ali i nešto što se zove Dynamic Action Sync (DAS) a što će prepoloviti input lag. Sve zajedno, veoma interesantan paket!

Ključne karakteristike

  • Odlična ergonomija i podešavanje položaja monitora
  • Vrlo brz odziv od 1ms, DAS opcija smanjuje input lag
  • Osvežavanje do 144Hz

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Dijagonala: 24" LED, Wide 16:9, TN panel
  • Rezolucija : Full HD 1920x1080 piksela
  • Osvetljenje : 350 cd/m²
  • Kontrast : dinamički 5.000.000:1 (1000:1 statički)
  • Vreme odziva : 1ms GTG, 144Hz
  • Ugao vidljivosti : 170° / 160°
  • Konekcije: D-sub / DVI-DL / HDMI x2 / DisplayPort, Headphone jack, 2x USB 3.0
  • Dodatno: Tilt, Swivel, Pivot, Height podešavanja, Wall-mount

LG 24GM77 Full HD LED Gaming

Iako postaje sve teže ponuditi neki originalni dizajn kada su monitori u pitanju i čini se da smo već sve videli što može da se uradi, no LG je ipak uspeo na prilično jednostavan način da dođe do toga da će ovaj monitor sigurno biti lako prepoznatljiv među sve većom konkurencijom. Uprkos jednostavnom izgledu i tanjem okviru i kućištu od crne mat plastike, odmah ispod ekrana su smešteni nešto veći tasteri, pa koliko god se u većini slučajeva čini da proizvođači tastere menija pokušavaju da sakriju, u ovom slučaju LG kao da se potrudio da ih što više istakne. To se nekome možda i neće svideti, ali barem će biti pristupačni i na dohvat ruke. Prateće pakovanje je manje više standardno: dobijaju se korisničko uputstvo, CD sa dodatnim uputstvima i drajverima, strujni kabl (adapter za napajanje je integrisan u kućište monitora), D-Sub odnosno VGA i DVI video kablovi kao i jedan USB kabl za ugrađeni 2-portni USB hub.

Monitor koristi standardni 3H anti-glare premaz koji sprečava prokomernu refleksiju svetlosti. Iako se možda to neće odmah primetiti, proizvođač se opredelio za jednostavno postolje (dovoljno velike pravougaone površine) koje pored standardnog tilt pomeranja ugla nagiba ekrana podržava i sviwel rotaciju u osnovi, podešavanje po visini (dodatnih 100mm), ali i pivot rotaciju ekrana iz landscape u portrait položaj, ukoliko nekome to bude potrebno. Uz odgovarajući nosač, monitor će moći da se postavi i na zid (VESA mount 100x100mm). Konektori su smešteni sa zadnje strane, okrenuti na dole i na raspolaganju su konektor za napajanje, DisplayPort, D-Sub, DVI-D, dva HDMI porta, USB 3.0 ulazni konektor. Sa leve bočne strane monitora imamo i 3.5mm konektor za slušalice i dva USB 3.0 porta. Mala napomena, da bi se dobilo osvežavanje od 120Hz ili 144Hz, potrebno je koristiti DVI (Dual-Link kabl) ili DisplayPort interfejs.

Ekran je dijagonale 24" i koristi 8-bitni TN panel sa WLED pozadinskim osvetljenjem, što smo već videli više puta na delu i što može postići veoma dobre rezultate. Uglovi gledanja su pristojni, i u rangu onoga što smo i očekivali kod modela koji koriste ovaj tip panela. Jačina pozadinskog osvetljenja je prilično dobra i ujednačena, sa odličnim kontrastom. Meni je pregledan i na raspolagnaju su standardne opcije kao što su recimo Overdrive, brightness, contrast, colour temperature, dok će za Motion 240 morati da se koristi osvežavanje od 100Hz ili 120Hz. I na fabričkim podešavanjima, monitor prikazuje sjajnu sliku, ima prilično precizne boje i gama vrednost a ko hoće može naravno obaviti naknadnu kalibraciju. Primetili smo stvarno odličan kontrast koji je među boljima u klasi. Odziv je 1ms, i u praksi se zaista jako teško može primetiti bilo kakav ghosting, bez obzira na vrstu igara koje se budu igrale.

Rezime

Ovaj monitor ima vrlo specifičnu publiku i to su svakako zahtevni igrači koji kupuju monitor sada, bez čekanja na najnovije Intel i AMD tehnologije. Ono što možemo da potvrdimo je da se dobija veoma dobra slika, i da su čak i fabrička podešavanja prilično precizna, odnosno da će biti nekih primedbi, a po pitanju kontrasta i ravnomernosti pozadinskog osvetljenja svakako spada u sam vrh ponude. Brz odziv, ali i opcije kao što su Motion 240 će osigurati da se stvarno jako teško mogu primetiti bilo kakvi ghosting efekti, odnosno da će igranje igara biti glatko i bez problema, pogotovo pošto frekvencija osvežavanja ide do 144Hz.

Conclusion

This monitor has a specific target group, i.e. demanding players who want to buy the monitor now, without waiting for the latest Intel and AMD technologies. A good image is provided, even when using the factory setting. Surely there will be some objections, while in terms of contrast and uniformity of backlight it is among the top offers. Fast response time, and options such as Motion 240 will ensure you can hardly notice any ghosting effects, i.e. playing games will be smooth and without problems, especially since the refresh rate goes up to 144Hz.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 350€

LG ustupio: LG 24GM77 Full HD LED Gaming
Prodaja: lge.rs, pinsoft.com, ctcomputers.rs