Linksys dodaci za mreže

Ovo su tri uređaja vrlo različite namene ali istovremeno veoma fleksibilna i praktična. Bilo da li vam fali mrežna kartica, niste u mogućnosti da sprovedete mrežne kablove ili vam je potreban skladišteni prostor, Linksys ima rešenje i to veoma kvalitetno i funkcionalno.

Ovom prilikom ćemo pogledati tri po nameni potpuno različita uređaja koja su namenjena mrežnom okruženju. U pitanju su USB mrežni adapter, PCI Wireless adapter i Network Storage. Sigurno je da je korisnicima koji su imali prilike da rade ili podešavaju neku mrežu računara u nekom trenutku zatrebalo nešto ovako.

Ključne karakteristike

  • USB mrežni adapter je potpuno Plug and Play sa nula podešavanja
  • PCI Wireless adapter je vrlo zgodan ako je postavljanje klasične mreže komplikovano
  • Network Storage je izuzetno korisna stvar u mrežama manje i srednje veličine, sa dva SATA i dva USB porta, nudi izuzetnu fleksibilnost

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Linksys USB200M - Tip: LAN adapter

  • Interfejs: USB 2.0
  • Konektori: 1x Ethernet, 1x USB

    Linksys PCI WMP54G - Tip: PCI Wireless adapter

  • Tehnologija: 802.11 b/g
  • Konektori: 1x antenski

    Linksys Network Storage NAS200 - Tip: Network storage

  • Tehnologija: 2x SATA ležišta, 2x USB porta
  • Interfejs: LAN
  • Dodatno: tastera za bekap podataka, mogućnost RAID podešavanja

Linksys USB200M

Najjednostavniji i najmanji je Linksys USB200M. Veličine je prosečnog USB fleš diska, i verovatno neće skrenuti baš previše pažnje. Srebrno crne je boje, sa kapicom i malim poklopcem. Da objasnimo i kako to u stvari funkcioniše. Zamislite situaciju u kojoj vam je potrebna mrežna kartica, a istu ili nemate ili je prekomplikovano otvarati računar. Ovaj adapter tu priskače u pomoć, pa tako sa jedne strane ima USB konektor koji se stavlja u bilo koji USB port (može i u USB hub), a sa druge strane se utakne LAN kabl i problem je rešen.

Ceo postupak je gotov u par sekundi, a ovaj adapter svo potrebno napajanje dobija iz USB veze, pa nije potrebno posebno o tome razmišljati. Na adapteru se nalaze i tri diodice da možete pratiti status mreže, a mi samo možemo da konstatujemo da bi ovako nešto svaki geek morao da ima u rancu, za svaki slučaj.

Linksys PCI WMP54G

Ukoliko imate Wireless mrežu i neke računare do kojih nije baš mnogo zgodno sprovoditi kablove, ovo je najelegantniji način da se problem prevaziđe. U pitanju je PCI Wireless adapter. Zauzima slobodan PCI (2.2 ili 2.3 standarda) slot i praktično to je to. Umesto da razbijate glavu (i bušite zidove), postavljate kanalice ili izvodite neku vratolomiju kako bi dovukli mrežni kabl do malo zabačenijeg računara, za tridesetak evra ćete imati gotovo rešenje.

Kartica je niskog profila, a sa spoljne strane se montira dodatna antena. Tu je i mala dioda koja obaveštava o aktivnosti. Ova kartica podržava 802.11 b i g standarde i WEP i WPA zaštitu. Što se mrežnih protokola tiče, podržani su TCP/IP, IPX, NetBEUI. Ovaj adapter predstavlja vrlo efikasno rešenje za umrežavanje računara, a cena je takva da stvarno ne treba puno razmišljati.

Linksys Network Storage NAS200

Linksys Network Storage NAS200 je ništa drugo do eksternog kućišta za dva 3.5" SATA hard diska, sa nekim vrlo zgodnim opcijama. Glavna prednost ovakvog načina skladištenja podataka je što neće zavisiti od računara, već je potrebno bukvalno samo staviti hard disk i povezati mrežni kabl. Da stvar bude lepša, ako stavite dva hard diska, možete koristiti i Stripe ili Mirror RAID režim. Ovo pogotovo zvuči zanimljivo u slučaju da su u pitanju bitni podaci koje je bitno imati u više kopija, a sa druge strane i da ih je moguće snimiti sa više različitih računara.

Ovo nije i kraj što se tiče funkcija, pa pošto postoje dva USB porta, možete priključiti i fleš disk ili čak i eksterni, USB hard disk koji će postati dostupni preko mreže. Čini nam se da je ovo rešenje jedno od najfleksibilnijih i najlakših za upotrebu. Automatski backup fajlova je moguć, a u tu svrhu je tu i taster sa prednje strane. Podrazumeva se da je skladištenom prostoru moguće pristupiti preko mreže, ali i preko FTP-a, a u browser-u je moguće pokrenuti ispitivanje integriteta podataka, kopiranja sadržaja jednog diska na drugi i slično. Ovo može biti zaista izuzetno korisno rešenje za mreže male i srednje veličine.

Rezime

Iako potpuno različitih namena, sva tri uređaja su vrlo praktična i za mrežno okruženje mogu biti od velike koristi. Ako imate više od jednog računara, vrlo je moguće da će vam nešto ovako i zatrebati.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2008.):

Linksys USB200M 30€
Linksys PCI WMP54G 32€
Linksys Network Storage NAS200 200€

ComTrade Shop ustupio: Linksys USB200M, PCI WMP54G, Network Storage NAS200
Spisak maloprodaja na sajtu ComTrade Shop-a.