LogiLink SATA HDD Mobile Rack

Vrlo praktičan dodatak za one kojima treba fioka za hard disk. Koristi jedan 5.25" slot na kućištu, a podržava 2.5" i 3.5" SATA diskove iz I i II generacije. Jednostavna je za instalaciju i dolazi sa ugrađenom metalnom bravicom.

Za one koji traže jednostavnu HDD fioku za 5.25" ležište, jedno od potencijalnih rešenja dolazi i sa LogiLink potpisom. Još uvek novo ime na našem tržištu, sa velikim brojem raznih periferija odličnih cena, jasno je da je samo pitanje vremena kada će postati prepoznatljivo. U ovom slučaju, vrlo zgodan tool-free dodatak za one koji često ubacuju i skidaju diskove sa sistema, pa klasična instalacija gde je potrebno skidati stranicu kućišta nije baš najelegantnije rešenje.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Podrška za 2.5" i 3.5" SATA hard diskove

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kompatibilnost: 5.52" slot
  • Hard disk: 2.5"/3.5" SATA
  • Interfejs: SATA I/II

LogiLink SATA HDD Mobile Rack MR0005

Dimenzije ove fioke su 184 x 149 x 42 mm, i ona savršeno odgovara 5.25" ležištu u kućištu. U pakovanju stiže uputstvo za montažu, vrlo jednostavno i ilustrovano, kao i set ključeva pošto se fioka, odnosno disk može zaključati (metalna bravica spolja) tako da se bez ključa ne može izvaditi. U startu, fioka dolazi u jednom komadu, već sastavljena, tako da korisnik jedino što treba da uradi jeste da je šrafovima fiksira u 5.25" slotu (što se naravno radi samo jednom), i što je ekvivalentno instalaciji recimo optičkog uređaja. Par šrafova i šrafciger će biti potrebni, a zatim treba SATA kabl i napajanje (koji su već povezani sa zadnje strane) priključiti na matičnu ploču odnosno napajanje računara.

Mala napomena, za razliku od SATA Power konektora, u ovom slučaju se koristi klasičan Molex, 4-pinski naponski konektor. Hard disk se vrlo lako instalira, sa prednje strane se fioka povuče i otvori (naravno, pre toga se mora otključati ako je bila zaključana), disk se postavi u ležište i zatim zatvori fioka koja ga gurne da tačno nalegne na konektore. Brzo i vrlo jednostavno. Ono što se ne vidi spolja jeste da cela fioka stoji spojena sa okvirom preko gumiranih nosača, što smanjuje vibracije i umanjuje buku prilikom rada diska. Vrlo lep detalj. Sa prednje strane imamo i statusne diode (Power i Transfer) koje će označiti pravilan rad i status diska.

Rezime

Ono najbitnije smo ostavili za kraj, a to je činjenica da je ova fioka kompatibilna sa 2.5" i 3.5" diskovima (za ove prve je potreban adapter sa 2.5" na 3.5"), i to SATA I i II modelima. Na žalost, izostala je kompatibilnost sa SATA III standardom koji je sada aktuelan, što je prilično neobično. Ipak, ima dovoljno onih koji koriste i nešto starije diskove kojima će ovako nešto biti vrlo jednostavan način da instaliraju i skinu diskove sa računara, bez otvaranja kućišta i petljanja sa kablovima.

Conclusion

This tray is compatible with 2.5" and 3.5" hard drives (an adapter from 2.5 "to 3.5" is necessary), and SATA I and II models. There is no compatibility with the current SATA III standard, which is unusual. However, many people use older drives to whom something like this would be an easy way to install and remove disks from the computer without opening the case or tampering with the cables.

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: LogiLink SATA HDD Mobile Rack MR0005
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs