Media-Tech Scanline Pro MT4091

Vrlo interesantan proizvod kompanije Media-Tech, prenosni skener koji je potpuno nezavistan od računara. Osim što sav materijal skenira direktno na memorijsku karticu, može da radi i na baterije, a poseban bonus je i autofeed mehanizam.

Ovo nije prvi put da vidimo prenosni skener na delu, ali se čini da je Media-Tech otišao i korak dalje, sa modelom Scanline Pro MT4091 koji služi za skeniranje dokumenata i ima par veoma interesantnih opcija. Znamo da postoje korisnici koji skener koriste isključivo za skeniranje dokumenata, kojima je uvek bitno da skener radi brzo, da ima autofeed i da pravi upotrebljive skenove. Ako tu dodamo i dobar OCR program, imamo verovatno i najbolji opis office skenera. U ovom slučaju, proizvođač je napravio skener koji uopšte ne zavisi od računara (zgodno ako treba negde u pokretu ili na sastanku skenirati dokumenta), koji sve skenira direktno na memorijsku karticu, a pored USB napajanja, može da radi i sa baterijama.

Ključne karakteristike

  • Prenosni model kompaktnih dimenzija
  • Napajanje preko baterija i USB interfejsa
  • Snimanje na microSD memorijsku karticu
  • Autofeed

Utisak kvare

  • Nema internu memoriju

Specifikacija

  • Rezolucija: 600 dpi
  • Brzina: 5s za 300dpi sken
  • Interfejs: USB 2.0, slot za microSD memorijske kartice
  • Dodatno: 2x AA baterije za napajanje, OCR
  • Dimenzije: 268x65,8x40mm
  • Težina: 390g

Media-Tech Scanline Pro MT4091

Prva stvar koju će svi primetiti jeste da su dimenzije skenera prilično kompaktne (268 x 65.8 x 40 mm) i teži samo 390g (bez baterija doduše). Ono što treba znati je da je maksimalna moguća širina dokumenta koji se skenira 218mm, što je sasvim dovoljno pošto je to šire od A4 formata koji se najčešće koristi (i koji je 210mm). Sam skener je interesantnog dizajna, sa ulaznim tray-om koji je malo izdignut, i malim kontrolnim panelom sa gornje strane. Tu je odmah i Power taster sa statusnom diodom. Ugrađen je autofeed, što je mehanizam koji automatski uvlači list papira i provlači ga ispod glave skenera, što je i vrlo praktično i praktično nezamenljiva opcija kod ovakvog skenera. U pratećem pakovanju se inače dobija i praktična platnena torbica koja će zaštititi skener od habanja tokom nošenja.

Kontrolni panel ima mali statusni LCD ekran i četiri funkcijska tastera pomoću kojih se biraju format, rezolucija, podešavaju vreme i datum, kao i bira jedan od par dostupnih efekata. Za one kojima je brzina bitna, u rezoluciji od 300DPI treba sačekati samo 5-6s da ceo list papira bude skeniran, dok će za punu rezoluciju od 600DPI trebati oko 15ak sekundi. Skenirani materijal se memoriše u JPG formatu i snima isključivo na microSD karticu, dakle nema interne memorije niti mogućnosti da se snima direktno na računar, što samo znači da će morati odmah da se investira u memorijsku karticu. USB interfejs služi za prebacivanje slika sa kartice na hard disk, ali i za napajanje uređaja, koji se, kada nema blizu računara, može napajati i preko baterija (potrebno je instalirati četiri AA baterije koje se inače dobijaju u pakovanju).

Rezime

Ovakav skener će odlično odgovarati onima koji su često u pokretu i na sastancima, a često im treba da sačuvaju neki dokument. Pošto se mogu koristiti baterije za napajanje, praktično ne zavisi uopšte od računara, pogotovo što se JPG slike koje su rezultat skeniranja memorišu samo na microSD memorjisku karticu. Kvalitet slika koje se dobijaju je odličan, i 600DPI je više nego dovoljno za pretežno tekstualne formate, dok će i 300DPI za brzo skeniranje biti sasvim upotrebljivo u većini slučajeva. Cena nije visoka za ovako praktičan i kompaktan uređaj, tako da zasluženo dobija sve pohvale.

Conclusion

This scanner will be great for those who are frequently on the move, attending meetings, and those who often need to save documents. Since the battery can be used, practically it does not depend on the computer, especially since the JPG images, the result of the scanning, are saving on microSD memory card. Picture quality is excellent, and 600dpi is enough for text-based formats, while the 300DPI for quick scan will be quite useful in most cases. The price isn’t high bearing in mind the fact this is a convenient and compact device, so it deserve all the praise.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2012.): 108€

Desk ustupio: Media-Tech Scanline Pro MT4091
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; YBC-Bulevar Mihaila Pupina 10D, 011/2139 210, Kneza Miloša 9, 011/3240 017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs