Microsoft Build 2020 – kako osnažiti developere da stvore bolji uticaj na svet

Tokom poslednjih nekoliko godina, programeri iz čitavog sveta okupljaju se u Sijetlu, originalnom "Cloud gradu", da bi se upoznali, razmenjivali ideje, usavršavali ili učili nove veštine. Ove godine se ne sastaju lično, već u online okruženju, na najvećem događaju tog tipa koji je Microsoft organizovao. Nedelja održavanja Build-a slavi ključnu ulogu developera i njihove neumorne napore da budu u prvim redovima onih koji će inovirati organizacije, industrije, zajednice.

Microsoft

Kako se radna okruženja razvijaju, Microsoft stvara rešenja koja pomažu kreativnost, obnovu i napredak, uključujući i nove alate koji developerima omogućavaju da dizajniraju i isporuče aplikacije veštačke inteligencije (AI) na etičan i odgovoran način. Akcenat je na uticaju i vrednosti, kroz rešenja unutar Azure, M365 i Windows – od alata koji developerima obezbeđuju bolju saradnju i produktivnost, do usluga koje pružaju klijentima fleksibilnost u korišćenju AI mogućnosti u bilo kom okruženju – i to bez ikakvog prethodnog iskustva u programiranju.

Ključne vesti sa ovogodišnjeg Build-a:

Microsoft predstavlja Azure Synapse Link, koji u realnom vremenu objedinjuje operativne usluge baze podataka i analitiku. Inicijalno pokrenut u Azure Cosmos DB, uskoro stiže na sve operativne sisteme i pomaže korisnicima da smanje troškove i vreme kako bi stekli dragocene i efikasne uvide u relevantne podatke.

Microsoft

Poboljšanja platforme Microsoft Teams – uključuju pojednostavljeno iskustvo za developere u kreiranju i objavljivanju Teams aplikacija iz Visual Studio i Visual Studio Code programa; mogućnost da IT administratori procene i primene line-of-business i ISV aplikacije za svoje korisnike u Teams-u; i nove načine saradnje i korišćenja aplikacija u Teams-u. Ažuriranje Fluid Framework-a, uključujući i njegovo otvaranje za programere i mogućnost da krajnji korisnici dožive Fluid s najavljenim novim komponenata u Office.com i Outlook-u za Web.

Novi Odgovorni ML alati u Azure Machine Learning i OSS paketi alata koji pomažu korisnicima da odgovornije raspoređuju AI modele, poboljšavajući interpretaciju, uz obezbeđivanje privatnosti i poverljivosti podataka.

Da bi pomogao unificiranje razvoja aplikacija na milijardu Windows 10 uređaja, Microsoft predstavlja Project Reunion – viziju razvoja Windows developer platforme kako bi se olakšala integracija preko Win32 i UWP API-ja i napravile sjajne aplikacije koje rade na svim Windows 10 verzijama i uređajima. Microsoft dodatno ulaže u uvođenje sveobuhvatne low-code tehnologije automatizacije robotskih procesa – Robotic Process Automation (RPA) u Power Automate kroz akviziciju Softomotive-a, vodećeg dobavljača low-code RPA razvojnih okruženja. Build 2020 najavljuje i jedan od najmoćnijih svetskih AI superkompjutera, koji je konstruisan na Azure platformi. Razvijen u saradnji i ekskluzivno za OpenAI, ovaj super-računar je namenski kreiran za treniranje masivno distribuiranih AI modela.

Na ovogodišnjem događaju, kao deo Microsoft misije da pomogne studentima u razvoju velikih, smelih ideja, pružanjem alata, programa i tehnologije za učenje veština – biće istaknuti i projekti šest finalista ovogodišnjeg Imagine Cup takmičenja i proglašen šampion 2020. Top ideje uključuju rešenja koja pomažu u poboljšanju lečenja mladih koji žive sa mentalnim bolestima, alate koji pomažu u borbi protiv dezinformacija u medijima i tehnologija koja lekarima omogućava da rano otkriju Parkinsonovu bolest i prate napredak pacijenta tokom lečenja.

Na kraju biće predstavljen i Microsoft Cloud for Healthcare, prvo industrijski specifično rešenje u oblaku, koje okuplja mogućnosti namenjene boljem angažmanu oko pacijenata, povezivanju timova za negu i poboljšanju saradnje, donošenju odluka i operativne efikasnosti.