Microsoft preduzeo mere protiv Trickbot botneta

Pre nekoliko dana Microsoft je preduzeo mere protiv Trickbot botneta i tako onesposobio jedan od najupornijih malvera na svetu. Microsoft je u saradnji sa telekomunikacijskim kompanijama širom sveta onesposobio ključnu Trickbot infrastrukturu. Zahvaljujući tome, hakeri više neće moći da koriste ove infrastrukturu za širenje Trickbot malvera ili aktiviraju prenose novčanih sredstava od rensomvera i slično.

Iz Microsofta podelili su ove podatke sa zajednicom , koriste svoja istraživanja kako bi konstantno unapređivali svoje proizvode kao i sto aktivno prate sve potencijalne pretnje, njihove autore, kampanje, posebnu taktiku i razvoj malvera.

Podaci o pretnjama sa Microsoft 365 Defendera, koji ukršta signale sa krajnjih tačaka, imejla i podataka, identitet i Cloud aplikacije da bi obezbedio sveobuhvatnu zaštitu, pokazuju da se Trickbot pojavio i u malim i u velikim kompanijama širom sveta, svakako zahvaljujući svojoj modularnoj prirodi i široko rasprostranjenom pogrešnom uverenju da je to trojanac koji preti „samo” bankama.