Mikrotik SXT Lite5 5NDR2

Vrlo interesantan uređaj koji stiže iz Mikrotik-a, a u pitanju je usmerena antena velike snage koja služi za point to point povezivanje udaljenih lokacija. Za ovu klasu uređaja, sjajne performanse i dobra cena.

Za Mikrotik su do sada sigurno čuli malo napredniji korisnici mrežne opreme, pa iako možda ne spada u najkomercijalnije proizvođače, u svojoj ponudi ima napredne proizvode koji će pomoći da se reše neki od vrlo konkretnih problema prilikom umrežavanja. Ovom prilikom ćemo predstaviti SXT Lite5 antenu, koja predstavlja sjajno rešenje za sve one kojima je potrebna point to point konekcija. U situaciji kada je potrebno povezati dve tačke bežičnim signalom, klasični AP i bežični ruteri nisu baš idealno rešenje, no ovakva usmerena antena provereno daje jači signal i pokriva veću razdaljinu.

Ključne karakteristike

  • Relativno kompaktne dimenzije
  • Jednostavna instalacija
  • PoE podrška
  • Sjajne performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 802.11a/n, 5GHz
  • Konektori: 1x LAN 10/100M
  • Dodatno: PoE
  • Dimenzije: 140x140x56mm

Mikrotik SXT Lite5 5NDR2

U pakovanju stiže sama antena, smeštena u kućište kružnog oblika i dimenzija od 140x140x56mm, eksterni adapter za napajanje, PoE (Power over Ethernet) adapter, kao i set dodataka za montažu. Postoji samo jedan dostupan LAN port (10/100M) do koga se dolazi skidanjem malog poklopca sa zadnje strane. Iako je ova antena predviđena za spoljašnju upotrebu, kućište nam ne deluje baš hermetički zatvoreno, niti postoje neki sertifikati o izdržljivosti tako da ipak možda nije loša ideja obezbediti neku nastrešnicu. Ili zaliti par rupica silikonom, kako voda ne bi prošla u untrašnjost.

Kako bi instalacija bila što jednostavnija, podržana je Power over Ethernet tehnologija, tako da se adapter na napajanje priključuje na PoE konektor, a do antene stiže samo LAN kabl, što će definitivno olakšati pozicioniranje. Jasno je da će za najlogičniju upotrebu biti potrebna barem dva ovakva uređaja, i da je potrebno antene usmeriti tako da se ostvari najbolja konekcija. Integrisane su dve 16dBi antene, dok postoji i model SXT5 koji daje snažniji signal i koristi dve 30dBi antene. Ono što je bitno znati je da se koristi 5GHz frekvencija i podržana je 802.11a/n tehnologija, dok se uređaj koristi za point to point vezu ili customer premises equipment (CPE).

Rezime

Prosečnim korisnicima ovako nešto verovatno i neće biti tako interesantno, ali svima koji pokušavaju da bežično povežu dve udaljene lokacije (bez prepreka, korisnici prijavljuju i do 10km dometa!) će biti itekako bitan deo opreme. Sličnih uređaja ima dosta na tržištu, ali Mikrotik SXT Lite5 postiže najbolje rezultate uz cenu koja je za ovu kategoriju uređaja veoma dobra.

Conclusion

Something like this is going to be interesting to average consumers, but it will be an essential part of the equipment to all those who are trying to wirelessly connect two remote locations (with no obstructions, users claim the range up to 10km). There are plenty of similar devices on the market, but Mikrotik SXT Lite5 achieves the best results at an affordable price.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 83€

Sampro ustupio: Mikrotik SXT Lite5 5NDR2
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs