Mio Combo 5107 LM

Ovo je kombinacija auto navigacije i dashboard kamere, namenjena onima koji traže što jednostavniji način da spoje ova dva uređaja. Mio platforma ima sjajne rezultate po pitanju same navigacije, uz doživotni update mapa i pozicija saobraćajnih kamera, dok će dashboard kamera snimiti sve što se dešava ispred auta u 720p rezoluciji.

Znamo da Mio proizvodi sjajne navigacije, i jedan je od malobrojnih kompanija koje objedinjuju hardver i softver, a rezultati nisu izostali pošto je redovno među najpopularnijim i najprodavanijim modelima. U poslednje vreme viđamo i sve više vozila opremljenih dashboard kamerama, pa se postavlja pitanje da li je možda previše imati zakačenu i navigaciju i kameru, a vrlo logičan odgovor stiže u vidu Combo uređaja. Mio Combo 5107 LM je najbolje iz oba sveta smestio u jedan uređaj, što predstavlja uštedu prostora ali i novca.

Ključne karakteristike

  • Veoma dobar Spirit QuickStart softver
  • Uvek ažurne mape i podaci o kamerama
  • Brza i sigurna navigacija
  • Kvalitetan video u 720p rezoluciji

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: 664 Mhz
  • GPS čipset: High performance SE4150L, TMC
  • Memorija: 128MB RAM, 4GB interna, slot za MicroSD memorijske kartice do 8GB
  • Ekran: 5" Touchscreen TFT, rezolucije 800 x 480 piksela
  • Konektori: Mini-USB, 3.5mm izlaz za slušalice
  • Dimenzije: 14.2 x 8.6 x 1.4 cm
  • Težina: 172.2g
  • Kamera: 720p HD video

Mio Combo 5107 LM

Na prvi pogled, Combo 5107 LM izgleda kao još jedna 5" navigacija, i tek posle malo detaljnijeg zagledanja vidimo optiku sa zadnje strane. Dimenzije su 14.2 x 8.6 x 1.4 cm i teži oko 172g, što i dalje ostaje u proseku uređaja ove kategorije. Pakovanje je bogato i sadrži papirno uputstvo, CD sa softverom, MicroSD karticu kapaciteta 8GB (sa SD adapterom), punjač za kola i nosač, kao i jedan poseban USB kabl. Jedino što fali jeste futrola, koja je uvek praktičan dodatak. Mala napomena, punjač za kola ima malo veći adapter koji će viriti iz konektora za upaljač i ima fiksirani USB kabl sa MiniUSB konektorom, tako da neće moći da se priključi još jedan kabl za punjenje nekog drugog uređaja. Ovo naravno rešava manji USB adapter sa dva USB ulaza i jedan USB kabl sa MiniUSB konektorom.

Ekran je dijagonale 5" i nešto veće rezolucije od proseka, od 800x480 piksela, i na sliku zaista nema zamerki: oštra je, dobrih boja i solidnog osvetljenja, tako da će biti vidljiva bez problema i po jačem dnevnom svetlu. Nosač je dosta dobar i čvrst, a uređaj se prvo kači na plastični adapter, pa tek onda na nosač. Sa zadnje strane nosača, vidimo i udenuti stylus koji će olakšati korišćenje navigacije. Ugrađen je GPS čipset poslednje generacije, koji ima stvarno odlične perfomanse: vrlo brzo pronalaženje i lokovanje signala, dok su ugrađeni procesor i memorija dovoljni da kalkulacija ruta bude brza i bez ikakvog čekanja.

Rezime

Kamera snima video u 720p rezoluciji, a ugao od 120 stepeni koliko hvata, je dovoljan da se snime sva dešavanja ispred automobila. Kao i Mio dashboard modeli koje smo isprobali, i ova kamera automatski počinje snimanje kada se auto upali, odnosno kada detektuje udarac ili naglo skretanje (ugrađen je G senzor), što je vrlo praktično. Snima u video klipovima dužine od po 3min, u kontinuitetu, dok se kartica ne ispuni, posle čega kreće od početka, stim što korisnik može zaštititi klipove od brisanja. Uređaj dolazi sa već instaliranim, detaljnim mapama Evrope, a kupac dobija i doživotni update mapa, što je vrlo bitno. Dodatno, dobija se i update o pozicijama saobraćajnih kamera, takođe sa redovnim updatom. Iako košta malo više od prosečnih auto navigacija sa 5" ekranom, u paketu ide i 720p dashboard kamera, kao i doživotni update mapa i podataka o kamerama, što se već itekako isplati imati.

Conclusion

The camera captures video in 720p resolution, and the angle of 120 degrees is sufficient to record all the events in front of the car. As Mio dashboard models, this camera automatically starts recording when the car turns on, or when detect shocks or sudden turns (thanks to the built-in G sensor). It is recording video clips per length of 3min, continuously, until the card is filled, and after that starts from the beginning, but the user can protect clips from deletion. The device comes with pre-installed detailed maps of Europe and the buyer gets a lifetime map updates. In addition, regular update of the traffic cameras position is also provided. Although it costs more than the average car navigations with 5" display, the package comes with 720p dashboard camera, lifetime map updates and information about the traffic cameras, which is worth it.

Preporučena maloprodajna cena: 175€

ACR Mobile ustupio: Mio Combo 5107 LM
zvanični sajt: acr.rs