Neophodna veća uključenost žena u digitalnoj industriji

Na panel diskusiji „Žene i tehnologija“, održanoj u prostorijama Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), liderke u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u Srbiji istakle su značaj većeg učešća žena i devojaka u ovom sektoru.

Zvanično press saopštenje

Diskusija je održana u organizaciji Komercijalnog odeljenja Ambasade SAD u Srbiji i AmCham-a, u sklopu istoimenih dešavanja iniciranih od strane ministarke trgovine SAD Peni Pricker (Penny Pritzker), a koja su povodom Međunarodnog dana žena organizovana širom sveta.

U specijalnom video obraćanju, Peni Pricker je istakla da žene čine 26 odsto zaposlenih u globalnoj IKT industriji: „Danas slavimo uticaj žena preduzetnica i liderki i nadamo se da će svako od nas, bilo da smo muškarci ili žene, dati svoj doprinos da ohrabri njihovo veće učešće u digitalnom sektoru. Iako su mnoge od njih prepoznate liderke u tehnološkim kompanijama, statistike su otrežnjujuće, naročito kada je reč o liderskim pozicijama. Vreme je da žene u potpunosti shvate koju ulogu mogu odigrati u svetskoj digitalnoj ekonomiji.”

Tokom poslednjih nekoliko godina, sve više se u javnosti govori o položaju žena u kompanijama i organizacijama, a potrebu za većim učešćem žena na rukovodećim pozicijama u kompanijama ističu i nevladine organizacije koje se bave ravnopravnošću polova, kao i multinacionalne korporacije koje smatraju da je stvaranje raznolikih timova neophodno za razvoj i promociju novih ideja.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Tatjana Matić je naglasila da će do 2020. godine u Evropskoj uniji biti otvoreno između 700 i 900 hiljada novih radnih mesta u digitalnom sektoru.

„Ta činjenica treba da nas motiviše da zainteresujemo što veći broj devojaka da se uključe u ovu dinamičnu industriju. Za naše društvo u celini je važno da se okrene u ovom smeru, a naročito da se podstaknu devojke, koje nisu dovoljno afirmisane u ovoj oblasti, jer moramo biti svesni različitosti koja u sinergiji daje kreativnost, inovativnost i, sigurna sam, bolje rezultate“, rekla je Matić.

U diskusiji su učestvovale i Liza Đulijano (Lysa Giuliano) iz Ambasade SAD, Nataša Sekulić iz kompanije IBM, Diana Gligorijević iz kompanije Telegroup, kao i Zoja Kukić iz IKT huba-a „StartIt”, koje su nastojale da prenesu svoja poslovna iskustva i daju inspiraciju za sve devojke koje žele da odaberu IKT struku za svoj profesionalni angažman. Pored toga, bilo je reči o uticaju stereotipa na razmišljanja o karijeri, isključivosti u podeli na „muške” i „ženske” poslove, kao i o diskriminaciji na radnom mestu. Skupu su takođe prisustvovale predstavnice velikih kompanija, kao što su Microsoft, IBM, Cisco, Atos, Coca Cola, First Data, Telesign, NCR, Telegroup i druge.