Netis N600 Dual Band USB Adapter

U moru USB WiFi adaptera ipak ima onih koji se izdvajaju, a jedan od njih je svakako i Netis N600. Radi se o Dual-Band modelu koji podržava 802.11n standard i 300+300Mbps. Jednostavan za upotrebu i odličnih performansi, zaslužuje preporuku.

Netis je proizvođač mrežne opreme koji je od nedavno dostupan i kod nas, a radi se i jednoj od novijih kompanija iz Kine koje će pokušati da se malo ozbiljnije umeša u posao gde dominiraju dosta poznatija imena. Ono što smo do sada videli su proizvodi namenjeni kućnim i manje zahtevnim korisnicima, osnovnih funkcija i sasvim dobre cene koja je uvek jedan od najbitnijih faktora prilikom kupovine. Pod oznakom WF-2150 je kompaktni USB WiFi adapter koji je specifičan po tome što je u pitanju dual-band model koji radi na frekvencijama 2.4GHz i 5GHz sa po 300Mbps protokom.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • DualBand

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4, 5GHzGHz, 300+300Mbps
  • Konektori: USB 2.0
  • Bezbednost: Firewall, 64/128-bit WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-PSK/WPA2-PSK, WPS
  • Dimenzije: 92.5 x 7 x 15mm

Netis N600 Wireless Dual Band USB Adapter WF-2150

Uz dimenzije od 92.5x7x15 mm, ovaj adapter najviše podseća na nešto kabastiji USB flash disk. Pošto teži svega 16g, sigurno neće biti problema sa nošenjem pošto bez problema staje u džep pantalona. Stiže u prilično atraktivnom pakovanju gde odmah upada u oči kompatibilnost sa Windows, Mac OS i Linux operativnim sistemima, sa drajverima dostupnim na sajtu proizvođača. Adapter ima i zaštitnu kapicu koja krije USB konektor, koja nije povezana sa kućištem, pa samo treba voditi računa da se slučajno ne zagubi.

Na samom adapteru, pored pomenutog USB konektora, nalazimo još samo WPS (WiFi Protected Setup) taster i statusnu diodu, što je prilično uobičajeno. Što se tiče bezbednosti, tu su 64/128-bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, tako da nema praktično nikakve razlike u odnosu na standardne USB WiFi adaptere. Ono po čemu se razlikuje jeste to da podržava 802.11n standard i to u dual-band konfiguraciji, što znači da pokriva i 2.4GHz i 5GHz mreže, uz protok od po 300Mbps-a (naravno, po specifikaciji). U praksi, pokazalo se da mreža na 5GHz radi dosta bolje na kraćim distancama od AP-a, pogotovo pošto u okolini ima daleko manje 5GHz mreža.

Rezime

Ovaj adapter će biti odličan izbor za one koji žele da dobiju što bolje brzine transfera (a i dalje ne prelaze na 802.11ac standard) i pri tome izbegnu 2.4GHz koji koristi ogroman broj uređaja zbog čega najčešće i beleži slabije rezultate. Ipak, ukoliko koristite Dual-Band Wireless ruter ili AP sigurno će biti i bolje performanse odnosno brzina transfera. To će naravno dosta zavisiti i od ostalih bežičnih mreža u okolini kao i od konfiguracije prostora, no jedno je sigurno, predstavlja dosta bolji izbor od klasičnih 150Mbps USB adaptera kojih ima dosta u ponudi.

Conclusion

This adapter is ideal for those who want to get better data rate (but don’t want to migrate to the 802.11ac standard) and thereby avoid 2.4GHz using by a huge number of devices for which most often records lower results. If you are using Dual-Band Wireless Router or AP, performance i.e. data rate is certainly going to be better. It will also depend on other wireless networks in the area as well as the configuration of the space, but represents a much better choice than conventional ubiquitous 150Mbps USB adapters.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 18.5€

Sampro ustupio: Netis N600 Wireless Dual Band USB Adapter WF-2150
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs